[必入] 喺香港生活如何提防警察

1001 回覆
5123 Like 94 Dislike
睇完呢個post,好多強姦犯都識唔講嘢添,你唔講?戇鳩仔。
戇鳩
有幾多波可以上到你口中所講嘅精英呀
曾經同個律師朋友傾開計,佢同我講一個警案升職唔只係面試、筆試咁簡單,最重要都係「業績」,即係close幾多file。當時我都諗鬼唔知呀媽係女人,但係當親身面對警察嘅時候,大家都好容易忽略咗一點 —— 佢一定唔會幫你減刑罰,只會盡量套你講錯嘢,無論你當時說話嘅意思係乜都好,佢都會盡可能入多你幾條罪。

因為判幾多、告唔告得入係律政司嘅職能,警察就係要告多你幾條,你越大鑊佢越快樂。所以對住警察千奇唔好有幻想,咩公僕、服務市民 bull shit.

總之,有事就搵律師陪你,律師收你錢佢一定企你果邊;對警方唔配合、唔主動、唔簽文件,反正都有第二次查問,等律師保咗你出嚟再研究點應對。

利申:以上鳩up
呢個post係講緊如何提防警察, 你係講緊要唔要見義勇為, 什麼權利與義務, 兩樣野黎, 似係你無讀過書

又強姦又比人打巴又老笠, 九唔搭八
唔好意思,唔記得你無讀過書,講得太深奧。
強姦無evidence, 咁抵佢走得甩啦

你真係要讀左兩年書 on9到咁
叻啦叻啦
香港警察真係垃圾嚟
市民當然有權利同義務 例如保障自己安全同財產哪權利, 同埋協助撲滅罪行哪責任
個post本身係講點樣督促警察查案 例如唔好隨便簽名表示不追究
同埋協助調查/被查嘅時候點樣保障自己權利
我就真係睇唔出有幾崇尚不合作啦

教大家點樣保障自己權利嘅內容
真正罪犯睇咗當然可以學 呢啲都係佢地有嘅權利
真正罪犯學完之後 警察查唔查到真相呢
就係靠其他市民合作同埋警察真正落力去搵證據
但呢啲同個post講嘅 督促警察查案 同埋保障市民權利 有啲咩衝突?
同問,48個鐘之後使唔使咁簽野
個post講督促警察查案同埋保障市民權利
喺佢眼中就係支持同警察不合作
邏輯一百分
警察既職責就係安撫罪名落市民身上
算啦 被洗腦 block左佢算數

警犬真係垃撚圾
所以大家要有獨立,理性嘅思考。
清白嘅人點斷正?
行得正企得正點陰你?
想問點解d 黑警咁想我地送d 事主睇醫生

利伸:救護
離哂地既Post 香港好危險 快啲移民
你講緊報案, 樓主講緊俾人拉左
想問下保持沉默等完48小時係咪可以唔簽任何野走?
強貼推爆佢
叫撚垃圾係警署報案室嗰班撚樣
我試過報案,咁就攞張飛仔坐係度等叫號碼,我當時坐咗40分鍾左右,我坐得好前嘅關係所以都聽得到其他報案人同差佬講野

結果係全部人都比條撚樣耍走咗,一係話好難搵得返啲野/小偷,就算搵到佢唔認都冇計呢啲廢話
點都會要簽份口供紙 會比番copy你 仲有隻vcd記錄你落口供既情況

總之佢寫既野唔對路就唔好簽 但走之前點都會要你簽份野
做少樣野
條友正常理解能力都無,所以點解依家d 人有事都走去搵東張西望幫手好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞