[必入] 喺香港生活如何提防警察

1001 回覆
5123 Like 94 Dislike
樹大有枯枝

啲支那狗都好撚鍾意講呢句
見到有私家車衝燈 爭啲畀佢車死 記低咗車牌、有時間地點。 之後諗住做個良好市民,但警察話一定要有另一個證人,如果唔係冇野做到,係咪正常?
人手至頂
樹大有枯枝
最弊咁多市民,10個有8個都遇到差嘅警察
成棵樹都係枯枝
識幾個fds都係做警察(佢地講嘅野),加上以前做野都同警察合作過(包埋督察」
啲警察都係一樣唔撚做野
有時食野,見到啲警察擦唒鞋,幫上司拿位,幫佢俾埋錢,拿豉油遞紙
好撚好笑
屌你老母
黑警不嬲懶到仆街
去報案間間都唔受話唔屬於呢區
去A又話屬於B,去B又話屬於A
打 999 報違例泊車係咪多數都唔會到場 ?
之前同老母去街市 啊媽俾人用粗口問候
我梗係即刻屌返轉頭幫啊媽
鬧鬧下我俾人用刀指住 叫我講野小心啲
我跟住報警啦
嗰個位明明有cctv
啲差人黎到竟然話暫時睇唔到
叫我和解
之後仲大我有份講粗口鬧人 話我有錯....
嗰下真係o曬嘴
睇電視成日都有講, 想請你返去協助調查,
係咪可以拒絕 ?
記得有律師講過報案室唔係俾人報警佢講過類似做市民一定要堅持講我要報警,有呢句key word先有下一步。

另外,如果比人歐打或襲擊,記得當時要講暗號「我好驚」。試過有人吐口水,但錄口供講咗噴結果就告唔入。歐打無記錯唔一定打到,講好驚都已有機會構成歐打

上完幾堂入門版先知原來要咁玩

痴痴地
1. 唔和解
2. 話佢拎住把刀揚言要殺死我 好驚
3. 一定要落案 開file 阿sir你咩number? 你唔想落我搵第個
唉, 屌佢老母仲成日話唔夠人做野
但係建身佬唔會用電話薄

如果佢話一定要你去,姐係佢當你係疑犯,佢只不過係用個最慳水慳力既方法氹你番差館落案,佢自己又嫌拎warrant上門拉你麻煩/佢跟本唔夠料
呢單真係痴撚線,
個學生傷成咁正常人見到都想還佢一個公道啦,
咁撚樣都想人和解
我重記得細嗰有律師嚟學校講talk喺教如果有咩不幸俾人拉咗去差館一定要答不願意回答所有問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞