[必入] 喺香港生活如何提防警察

1001 回覆
5123 Like 94 Dislike
甘未無治安?
即係話可以用可唔可以辦法自行拒絕協助調查, 作出一個判斷就係話究竟自己係嫌疑犯定係真正嘅協助調查?

助查同埋呢個post 一路所講嘅俾人塔返去砌生豬肉其實個分別喺邊?普通人一生人未入過差館真係唔知程序流程, 好驚無啦啦明明做緊件好事結果俾人屈返轉頭
我講下我經驗。 利申, 打交上過差館

第0, 要打都盡量唔好起腳。 事後個差佬R水吹, 話你淨係用手, 都可以話自衛, 一出腳就多數當你打交。
第一, 打完即刻走。 就算對方報警差佬多數都話搵唔翻。
第二, 走唔到, 差佬黎到, 一定要話有受傷。 當年我話無事(咁事實真係無事, 條廢柴掂都掂我唔到), 個差佬都已經好蠱惑咁問我幾次有無受傷, 甚至乎出埋口術:你話無受傷咁就淨係告你架啦喎。 意思就係: 你話有受傷, 咁佢就有籍口同對面講話2邊都有受傷, 要告就2邊都告, 咁就可以水對面和解, 佢就唔使做野。
第三, 去到差館就上面講過個D啦, 唔好亂答。
簽左點推翻份口供?
BTW 唔好加密啦, 又唔係叫雞post, 俾其他師兄弟睇下。
想知如果同人嘈,唔肯和解。差佬會點搞
呢個似camp都未撚入過就俾人革走
首先要搞清楚你係打人個個定係俾人打個個。
咁俾人打就梗係老西都搞大佢啦。
如果你係打人個個, 我會答我同意同對方和解, 之後睇清楚個份野係寫和解定係認罪, 同埋個案情係點寫(小心佢陰你話打人)。 例如就咁話發生碰撞, 雙方和解咁咪簽囉。
點解我真係唔識答你, 應該係法例規定。 佔中個排有好多文章都講過。如果真係法例規定要答, 而你唔答, 咁你唔係好英, 係好蠢, 只會俾人做多幾條。 而且姓名, 身份證個D資料唔會對你有傷害, 俾都無所謂。 至於其他問題你可以唔答, 亦都係受法律保障。
係呀, 個隻叫恥與為伍
咁和解係雙方當面簽定差佬叫你簽?
人慣性講既野,經歷永遠只偏向自己個面
果陣中四炸
真係比佢大到
上個月老豆就被黑警老屈咗一單大野 件事仲要上埋新聞 搞到我好驚好無助 老豆係臭格24小時 返到嚟講返成事 同警方對外講成事係二個版本
其實諗翻你都講得啱。 但係個時無經驗, 點都係有個律師傍住個心定D。

同埋有律師都搞幾個鐘, 無律師真係唔知困你幾耐。 保釋D程序又唔熟, 可能俾漏D野俾你, 或者寫多2句要你簽。 咁講啦, 去到呢D位錢就跌硬架啦, 出得起就搵啦。
push
關你撚事咩 唔通你就係拉鳩我條柒頭皮?
好撚驚我投訴你?
有輪你咪慢慢搬晒我屋企d野 依加就係無輪都入黎拎 叫我簽個名話同意比d黑警拎呀
屌你老母 依加咪問有咩方法可以推翻自己個簽名 同點樣有效率投訴
吊佢老母又扮friend R水吹。 呢度連登呀, 你郁下條尾都知你痾屎痾尿啦。
你班警察真係好正成個post邊啲係當差真係一齊就知,下下係講野就先入為主當人地一定係 xxxx ﹐同平時做case一模一樣﹐識用下追故模式或者自己睇每年流失既種類都唔會覺得我仇警同鳩嗡我比人革走掛真係救命
一個團體bonding強係好事,但演化到警隊而家個個覺得市民針對迫害緊自己咁,無野做就聯群結黨圍埋屌街外人,果種團結係建基於一同仇外,但份工又要日日對人wo﹐有腦少少都知係唔健康,job satisfaction一定低,最後咪攪到自己唔開心市民又憎你

我當年真係好無出色年幾就走咗,無機會體驗PTU﹐見識絕對係少,不過成個post咁多人share經驗唔知又係咪真既呢可能又係集體迫害警察啦
Face ID 型號長撳 power + volume down
睇下個post班警察講野,再睇下我#27 講咩

有冇吹水大家自己評估
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞