[必入] 喺香港生活如何提防警察

1001 回覆
5123 Like 94 Dislike
我係一個曾經短暫打過香港警隊工既人,慶幸自己走得快,不過就算係短時間都足夠見盡黑警係幾腐敗幾仆街,最近身邊又有朋友俾班黑警害到雞毛鴨血,覺得有必要將我知既事實講出黎!唔想too long don't read 既淨係睇呢句得喇

絕對絕對唔好簽任何黑警俾你既任何野!!

首先講日常最大機會遇到既巡警,即係著住制服果啲,基本上你有咩事報警/被報警都會見到佢地

一個巡警接call 之黎既心路歷程: 

1. 唉屌佢老味

2. 一路去現場一路諗點耍鳩個報案人又唔會自己瀨嘢

3. 到場盡一切方法呃/氹/嚇務求自己有咁少得咁少野做

唔好當我講笑/鳩嗡,事實上99% 黑警都係咁

好喇講啲實際少少既例子,你同人糾紛/交通意外/租務問題/喺街俾人偷野唔見野等等,黑警黎到嗡完一大輪一定會叫你喺佢本notebook 簽名話唔追究!

哈!? 

唔乜撚野追究?不論你同對家係咪和解,佢都會叫你簽左先,報返暫時和解,之後傾唔掂再算,因為咁樣佢易啲交差!

試過有朋友架車喺停車場俾人hit & run﹐個PC 黎到睇cctv 睇咗5 分鐘( 架車泊咗8 個鐘)  就話影唔到,無得追究架喇叫朋友簽名唔追究

呢啲例子只係填田區一角,每日都有大量市民俾班黑警耍緊而喪失自己既利益,而你係絕對有權唔簽任何野,班黑警一遇到識少少野既人就會縮

再講係雜差,即係做刑事調查果班撚樣,包括一般人講既CID

如果有一日你犯咗法/疑似犯咗法而俾人拉返差館既話,除非你自己真係犯咗法想認罪,否則

唔好同任何人講任何野!

唔好同任何人講任何野!

唔好同任何人講任何野!

包括你叫咩名食咗飯未!一般人對法例認識都唔多,知識平時靠TVB 得黎,唔好諗住俾人拉咗返差館真係可以打電話( 除非你係大劉啦) ﹐當你真係有相熟律師你都唔會有機會聯絡佢,班Cid 會用大量手法氹/嚇/呃/ 精神折磨到你認罪,包括困你喺臭格唔俾水飯你食,想打電話? 好,一陣先!然後又持住你唔識野氹你講乜講物

有興趣既去法庭聽吓審or 俾錢買啲判詞黎睇,舉例盗竊case 99% 被告被警戒後都係講 "係呀我偷黎自己食既/用既" 用常識都知正常人都唔會咁撚樣講,仲要每一單都係咁

總之乜撚都唔好講,佢幾廿個鐘一定要放你出去,之後先諗方法/揾律師幫手,試諗下你喺份寫住 係呀我偷黎自己食 既statement 上面簽埋名,上到庭真係青洪都幫唔到你

申利: 琴晚發夢夢到上面埋野
巴打有心
毅進
極醜惡
求翻譯
咁俾即係警犬搭咗返差館嘅話唔會搵到律師或都點,一定要踎足48個鐘先走到
咁即係俾警犬搭咗返差館嘅話唔會搵到律師或者點,一定要踎足48個鐘先走到
你要係有錄影既情況下要求, 佢夠膽唔俾你咁做就
當然事後係廁所同你玩水炮或者電話簿就第二回事
同埋你有權手寫去補充你俾既證供, 包括俾警員恐嚇下簽呢份口供
但後果同上
極醜惡
簡單嚟講,你見到有警察就要當佢地係健身佬,會係咁叫你簽呢樣嗰樣,係最奸最惡嗰種。所以簽咩之前都要諗清楚睇清楚,你唔講野唔簽野就最好了
師兄諗多咗喇 錄乜鬼影丫9 成時間都唔會,就算錄緊佢熄咗咪得,總之唔好講野
如果你勁到本身有相熟律師,返差館之前一定要聯絡定,返到去班cid狗唔會直接話唔俾你打電話,因為你係有權,但會耍鳩你有排都唔會俾你地,如果本身無律師去到先揾朋友揾/ 法援果啲就真係諗多咗,唔會有時間,實際操作亦無可能
精準
皮已正
連登都已經有好多單被黑警氹到簽左不追究
想聽多啲
同意大部分關於死黑警既資料, 但係有少少想補充
1. 案情你絕對有權唔講。 但係姓名一定要講。 其他住址, 身份證唔記得要唔要講, 但係未免麻煩俾人告多條阻差辦公, 似乎答埋好D, 橫掂都唔會死人。 但係案情就一定唔好答
Can’t agree more
報案人未冷靜落嚟、家屬未搞清楚件事又唔係好清楚啲條例,已經係咁叫佢簽和解,又嚇佢話唔簽要搞好耐乜乜乜
好簡單 除咗件制服咪又係同你/你身邊個同事一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞