[必入] 喺香港生活如何提防警察

1001 回覆
5123 Like 94 Dislike
我個日代報警 完事之後雙方唔追究
個警察叫我係佢簿仔上面寫左身分證no 名個啲
我係咪做左傻仔?
咁樣咩都話唔知同合作 會唔會比佢地糟質

如果我淨係食坐痾 唔理佢地 佢地有權做到咩地步?實質上又會點做?
blocked
唔通反黑部警我地誹謗咩
佢地點對啲人大家心照啦
我既經歷交收陀地仲好好禮貌
真係傾唔店先喊打喊殺
咁樣實俾人串你浪費警力啦
啊蛇要蛇王嫁
如果要求話錄影會唔會又話搞鳩佢
我本身係大隻仔都係咁話
如果佢叫你幫佢含撚你制唔制?
唔係喎 落口供嗰陣有律師係到 cid搵唔到證據比律政司 律政司有機會唔起訴你添㗎 個陣連court都唔洗上就可以close file
可唔可以講詳細小小? 佢地會唔會搶走你錄音設備?
唔係怕唔怕 只不過一個普通市民 冇乜哩方面知識 又淆底 比人chok兩chok 講錯野一定比差佬寫衰份口供 有律師在場 就可以真係齋講 ‘唔回應’
垃咩圾啫,你同精英共事過唔代表你都係精英喎
其實點樣先至可以分得出究竟自己係俾差佬查(俾人屈,或者砌我生豬肉)

抑或係差佬真係覺得我可以提供到有用嘅線索協助佢哋查案?

喺手續上同埋通知上會唔會有分別?
還是一律都係警察上門, 然後再捉你入去坐48小時?
我見平時都會有人搶槍
咁黑警同學校夾埋真係冇得拗....

呢D事可能要搵記者
真係抵班撚樣俾人搶槍再射鳩自己
點證明自己是長時間揾律師而cid狗唔俾
咁被動其實都冇咩存在必要啦
又岩 日班同夜班一家兩個世界
夜班蛇王唔出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞