新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
a6300+SELP1650效果係咪好差?
因為佢價錢都係8千樓下,都可以應付到,始終sensor大d有優勢

但係原本睇啱 Gx85+12-35mm f2.8,貪佢防震好,光圈大

a6300防手震差d,但係sensor大,可用iso高左

兩者價錢相約,應該點選擇好呢?係咪應該sensor 行先?

有冇拍4k 需要?
sensor 行先加價錢8000內可以考慮
a6000+sel18105g 鏡身有防震 (加埋$6-7k)
但對比起gx85 果組會重d
sony 支kit 真係好垃圾

Sony 枝SELP1650係最廢嘅kit,無之一
a6300要枝平平哋嘅zoom, 買二手嘅SEL1855 好過
Budget 許可嘅,學樓上講買SEL18105G都得

其實如果你有8000 budget, 我建議你買a6000 + SEL1670z

我又冇4k需要,拍到 1080p 60fps 就ok ,但係拍幾耐會過熱?
a6000+1635z 我都ok ,因為我唔需要太tele

但係

如果唔接受2手好似overbudget ,咁我都係專心gx85

三陽水貨ok嗎?

a6000+1670z 都係8k 左右咋bo (全新水貨)
gx85 當然都唔差 最少係m43 大三元鏡頭既加持下唔會差過上面嗰組 但唔考慮12-40mm f2.8 pro?

死火!!!!
頭先睇睇下發覺原來我睇個支係2013 既大三元鏡,已經停左產,但係price.com仲賣緊3950 水貨,第二代大三元3月先上市,賣7千幾。
咁但係我冇理由用4千蚊買支2013年既產品架wor,仲要停左產。
依家所有野都要重新考慮過,我原本預2月尾買晒所有野,依家真係唔知點
a6300+SELP1650效果係咪好差?
因為佢價錢都係8千樓下,都可以應付到,始終sensor大d有優勢

但係原本睇啱 Gx85+12-35mm f2.8,貪佢防震好,光圈大

a6300防手震差d,但係sensor大,可用iso高左

兩者價錢相約,應該點選擇好呢?係咪應該sensor 行先?

有冇拍4k 需要?
sensor 行先加價錢8000內可以考慮
a6000+sel18105g 鏡身有防震 (加埋$6-7k)
但對比起gx85 果組會重d
sony 支kit 真係好垃圾

Sony 枝SELP1650係最廢嘅kit,無之一
a6300要枝平平哋嘅zoom, 買二手嘅SEL1855 好過
Budget 許可嘅,學樓上講買SEL18105G都得

其實如果你有8000 budget, 我建議你買a6000 + SEL1670z

我又冇4k需要,拍到 1080p 60fps 就ok ,但係拍幾耐會過熱?
a6000+1635z 我都ok ,因為我唔需要太tele

但係

如果唔接受2手好似overbudget ,咁我都係專心gx85

三陽水貨ok嗎?

a6000+1670z 都係8k 左右咋bo (全新水貨)
gx85 當然都唔差 最少係m43 大三元鏡頭既加持下唔會差過上面嗰組 但唔考慮12-40mm f2.8 pro?

死火!!!!
頭先睇睇下發覺原來我睇個支係2013 既大三元鏡,已經停左產,但係http://price.com仲賣緊3950 水貨,第二代大三元3月先上市,賣7千幾。
咁但係我冇理由用4千蚊買支2013年既產品架wor,仲要停左產。
依家所有野都要重新考慮過,我原本預2月尾買晒所有野,依家真係唔知點

http://m.price.com.hk/product.php?p=165857

呢支啦 入m43 post 問會好d
筆直幾多:5k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子: 無定
唔鍾意咩牌子:無定
影咩題材:風景,人
拍唔拍片:唔拍
接唔接受二手:唔接受
筆直幾多:<1k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Cannon
唔鍾意咩牌子:Samsung / Sony
影咩題材:人/景
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:Cannon
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:新手入門想買部機學下影相 可唔可以講解去試嘅時候有啲咩要注意

< 1k?
筆直幾多:<10k
其他要求:新手入門想買部機學下影相 可唔可以講解去試嘅時候有啲咩要注意

< 1k?

打錯 自
筆直幾多:4500內
想要單反/無反/細機/其他:我有A6000,想買鏡(得kit 鏡)
影咩題材:人(團體相),風景
接唔接受二手:接受

聽人講1670z ok 但有無其他選擇
筆直幾多:<10k

< 1k?

打錯 自

80d+sigma 17-50/2.8
唔夠tele就買多支騰龍70-300
筆直幾多:<8k
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:景>街拍>人
拍唔拍片:甚少
身邊朋友多用咩牌子:canon,nikon
接唔接受二手:冇
其他要求:/

760d
Sigma17-50/2.8
想要單反/無反/細機/其他:我有A6000,想買鏡(得kit 鏡)

a6000係買1670, wide又有,tele又有
如果影團體/風景,一係買枝wide少少嘅定焦 (ie. SEL24f18z)

再唔係就買adapter 用canon/sigma

a6000係買1670, wide又有,tele又有
如果影團體/風景,一係買枝wide少少嘅定焦 (ie. SEL24f18z)

再唔係就買adapter 用canon/sigma

搭單問 , Sigma 30mm f/1.4 DC DN 點睇?
A7ii 建唔建議買水貨
如果買水貨去邊到買好
唔諗咁多
a6000+ 1670z AE 全水貨 $7806
vs
Gx85+ 12-35mm f2.8 (鏡頭係4年前產物+已停產) 全水貨 $7598

用途:主要影下女朋友(淺景深) 同小朋友,少量風景,少量街拍。
筆直幾多:around 20k
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:夜景 星 景物 有時幫手影下近照 活動相咁
拍唔拍片:少啪
身邊朋友多用咩牌子:少朋友
接唔接受二手:可以既都想要一手
其他要求:/

Around 20k淨機咪5D4/5DSR囉
連鏡咪5D3囉
唔諗咁多
vs
Gx85+ 12-35mm f2.8 (鏡頭係4年前產物+已停產) 全水貨 $7598

用途:主要影下女朋友(淺景深) 同小朋友,少量風景,少量街拍。

推翻上黎先
8千蚊budget仲有冇更好選擇?要有viewfinder 同最好有機身防震,會拍片,唔考慮canon ,nikon, 二手
唔該晒各位巴打
唔諗咁多
vs

推翻上黎先
8千蚊budget仲有冇更好選擇?要有viewfinder 同最好有機身防震,會拍片,唔考慮canon ,nikon, 二手
唔該晒各位巴打

會拍片18-105g 好過 1670z
有鏡身防震 電動zoom
唔諗咁多
vs

推翻上黎先
唔該晒各位巴打

8k冇可能又有淺景深又有得zoom
你一係就a6000 + 大光圈定焦, 一係就a6000 + SEL1670z

GX85 + 12-35mm f2.8都係一樣影唔到淺景深
想問下有無stm分別大唔大
想收支55-250mm
但canon有兩支 1支is stm
1支就齋is
想收支55-250mm
1支就齋is

好撚大
想收支55-250mm
1支就齋is

好撚大

可以講下個分別嗎 新手唔識嘢
想收支55-250mm
1支就齋is

好撚大

唔拍片都大?
筆直幾多:7000
鍾意咩牌子:用開D3100 所以perfer Nikon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景 -> 人 想試下影星星
身邊朋友多用咩牌子:Cabib
其他:有部RX100 3 做旅行機
筆直幾多:7000
鍾意咩牌子:用開D3100 所以perfer Nikon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景 -> 人 想試下影星星
身邊朋友多用咩牌子:Canon
其他:有部RX100 3 做旅行機

唔諗咁多
vs

推翻上黎先
唔該晒各位巴打

8k冇可能又有淺景深又有得zoom
你一係就a6000 + 大光圈定焦, 一係就a6000 + SEL1670z

GX85 + 12-35mm f2.8都係一樣影唔到淺景深

去陳列室試過,幾滿意gx85+12-35mm f2.8個效果(始終之前用開手機,一試相機覺得d相靚好多),但係煩緊f2.8鏡頭係2013年產物同埋停左產,但係賣緊成$4000,
上過陳列室試,手持1/4秒都ok,呢個防震效果真心吸引

另外依家諗緊比多$300上apsc , a6000+1670z 出黎既效果會唔會更好
但係缺點係光圈細左(F4) ,防震效果我唔清楚,未上sony store 試過

最後始終價錢相約,apsc大sensor ,可用iso高左 ,都係我既考慮因素

如果巴打們既意見,a6000組合出黎效果更好,會更符合我既需求,咁我就去馬a6000

如果gx85 會比a6000 更符合我既需求,咁我就去馬gx85

資金有限,又唔會成日買器材,咁梗係想係有限既資金下買部最好既慢慢玩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞