新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
我係新手 想問下各路大神sony a7主要影景同人,有乜嘢鏡頭可以推薦下。預算大概3000蚊內 thanks

其實...你有無kit鏡...?

冇,依家得淨機炸
部100d就收皮 依家先黎買70d會唔會好傻豬?
我見5k都唔洗
筆直幾多:6~8k
想要單反/無反/細機/其他:都得
鍾意咩牌子: N/A
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:街景 行山風景
拍唔拍片:未必會
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:最好唔好 唔識check機
其他要求:有得換鏡耐玩啲 唔會太大部

之前問過 但好似其他巴打比較忙留意唔到

你想有得換鏡又唔想太大部即係要無反, 但係無反正正就係Sony嘅強項, 你不如試下A6300同A6500係唔係真係咁差

如果唔諗Sony就淨得Fujifilm同Canon, Fuji唔熟, Canon就只有M5同月底出嘅M6, 呢兩部以外其他EOS M系都係伏唔好貪平

因為我見sony sample相啲色好似唔係咁靚先唔係幾鍾意
我見5k都唔洗

唔買70D買700D/750D/760D/800D/77D仲傻豬
筆直幾多:8000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:Fuji canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:去旅行影下景同人
拍唔拍片:小拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:接受
其他要求:推介埋鏡 都係改下
我見5k都唔洗

唔買70D買700D/750D/760D/800D/77D仲傻豬

77d真係
筆直幾多:8000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:Fuji canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:去旅行影下景同人
拍唔拍片:小拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:接受
其他要求:推介埋鏡 都係改下

Sony A6300
EOS M5
Fujifilm XT20

跟kit鏡

你想有得換鏡又唔想太大部即係要無反, 但係無反正正就係Sony嘅強項, 你不如試下A6300同A6500係唔係真係咁差

如果唔諗Sony就淨得Fujifilm同Canon, Fuji唔熟, Canon就只有M5同月底出嘅M6, 呢兩部以外其他EOS M系都係伏唔好貪平

因為我見sony sample相啲色好似唔係咁靚先唔係幾鍾意

Canon M5

Canon影人靚, Fuji色鮮艷啲
我係新手 想問下各路大神sony a7主要影景同人,有乜嘢鏡頭可以推薦下。預算大概3000蚊內 thanks

其實...你有無kit鏡...?

冇,依家得淨機炸

得三千又人又景應該得kit鏡俾到你, 睇下有無其他巴打有無更好意見

Canon M5

咁kit跟咩好
Panasonic Lumix G Vario 14-140mm F3.5-5.6
Olympus M.Zuiko Digital ED 14-150mm F4.0-5.6 II
你地會揀支?前者光圈大啲有防震,後者防水防塵,好難選擇
用緊 Olympus 機
筆直幾多:10K
想要單反/無反/細機/其他:無反>單反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行用、夜拍、風景、建築物
拍唔拍片:會,但唔多
身邊朋友多用咩牌子:N/A
接唔接受二手:機身no, 鏡頭ok
其他要求:唔好太重,女生用

以前用prosumer,覺得唔夠用,想入手換鏡機
考慮緊
Olympus E-M5 Mark II 14-150mm II Kit:
1. 有防滴防寒,咁落雨 or 旅行去啲凍嘅地方好似會安心啲。不過見其他評論話用pro 鏡先靚,用pro 鏡我擔心會頭重腳輕,同手感唔好
2. 雙轉盤都起機頂,手感比較好

Canon EOS M5 EF-M 18-150mm:
1. efm 鏡平,負擔得起,可以買多支鏡玩多啲
2. 有內閃,萬一要用起上嚟比較方便

唔知大家有咩建議呢
其他機都得架

之前問過,可能巴打太忙留意唔到
重post
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:

考慮緊
Olympus E-M5 Mark II 14-150mm II Kit:
1. 有防滴防寒,咁落雨 or 旅行去啲凍嘅地方好似會安心啲。不過見其他評論話用pro 鏡先靚,用pro 鏡我擔心會頭重腳輕,同手感唔好

唔知大家有咩建議呢
其他機都得架

重post

無情意結唔好無m43, 有無睇sony?
我見5k都唔洗

買左部80d二手
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:

考慮緊

唔知大家有咩建議呢
其他機都得架

重post

請問m43有咩唔好呢?

Sony望過下,啲鏡貴
唔係買得落手
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景,夜景,間唔中影人。。
拍唔拍片:no
接唔接受二手:可以
其他要求:廣角想影多啲景(本身用18-55 太窄 ),景深for影人

想問下而家買canon eos m3好唔好?
上網睇左對焦比較慢
但M5向下反芒 所以唔考慮
想係去旅行時用 平時就影下人同貓
新手 比較偏向想買canon
筆直幾多:大概5 6000
想要單反/無反/細機/其他:我都唔識分
鍾意咩牌子:canon 不過其他都無所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人 景
拍唔拍片:多拍 去旅行想試下影遊記
身邊朋友多用咩牌子:iPhone
接唔接受二手:ok
其他要求:想可以影得wide d 因爲會自拍 想要可以反mon 唔好太重
新手真係咩都唔識 已經做過下資料搜集 有諗過eos m3 有無其他機推介

另外換鏡ok 同想可以加mic收音
見到有Sony a6300 6500
Eos m3 m5 完全唔識分

EOS M3 M6 M5
Sony A6300 6500

M3對焦慢, 唔好揀
M6係進化版嘅M3, 應該月底開賣

咁m6好定sony好
始終筆直有限
各自有無wide d嘅鏡推介 拍片自拍想影wide d背景

Canon M5

咁kit跟咩好

如果巴打唔介意二手 我有支1855 靚kit
換左鏡想放售 有興趣傾傾

Canon M5

咁kit跟咩好

如果巴打唔介意二手 我有支1855 靚kit
換左鏡想放售 有興趣傾傾

你邊間廠18-55?
想問下而家買canon eos m3好唔好?
上網睇左對焦比較慢
但M5向下反芒 所以唔考慮
想係去旅行時用 平時就影下人同貓
新手 比較偏向想買canon

唔好買M3, M6好似出左
筆直幾多:大概5 6000
想要單反/無反/細機/其他:我都唔識分
鍾意咩牌子:canon 不過其他都無所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人 景
拍唔拍片:多拍 去旅行想試下影遊記
身邊朋友多用咩牌子:iPhone
接唔接受二手:ok
其他要求:想可以影得wide d 因爲會自拍 想要可以反mon 唔好太重
新手真係咩都唔識 已經做過下資料搜集 有諗過eos m3 有無其他機推介

另外換鏡ok 同想可以加mic收音
見到有Sony a6300 6500
Eos m3 m5 完全唔識分

EOS M3 M6 M5
Sony A6300 6500

M3對焦慢, 唔好揀
M6係進化版嘅M3, 應該月底開賣

咁m6好定sony好
始終筆直有限
各自有無wide d嘅鏡推介 拍片自拍想影wide d背景

Canon有枝好細光圈嘅11-22
Sony有10-18, 另外有支Sigma 19mm F2.8
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景,夜景,間唔中影人。。
拍唔拍片:no
接唔接受二手:可以
其他要求:廣角想影多啲景(本身用18-55 太窄 ),景深for影人

景用原廠10-18, 人用50 1.8 stm
又或者Sigma 17-50 F2.8一枝鏡兩樣影晒

淨低嘅錢買body, 有錢買80D, 無錢就買70D
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:

考慮緊

唔知大家有咩建議呢
其他機都得架

重post

請問m43有咩唔好呢?

Sony望過下,啲鏡貴
唔係買得落手

細sensor
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:

考慮緊

唔知大家有咩建議呢
其他機都得架

重post

請問m43有咩唔好呢?

Sony望過下,啲鏡貴
唔係買得落手

Sony出無反最耐, 都有唔少副廠鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞