新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
筆直幾多:8k-10k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon/sony
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:街拍,風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:毒撚冇朋友
接唔接受二手:可以
其他要求:想影銀河

留1500買腳架
如果揀canon留2000買10-18鏡頭
淨低嘅錢買機

想問多少少,如果想入多支天涯鏡有冇咩推介
筆直幾多:around 12k
鍾意咩牌子:canon Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景/ 人/周圍影
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:no

選擇困難症
求指教
求問, 依家先由nex6升上a6000 抵唔抵?

選擇困難症
求指教

比幾個你參考下,
FF: Sony A7ii +kit > canon 6D +24-105 kit (但買左之後基本無錢買其他鏡)
APSC: Sony a6300 > Sony a6000 > Sony a6500 (按性價比排)

如果好有興趣影銀河,a6000唔洗考慮
For APSC, 影星空/風景可入 samyang 12mm F2.0, 好抵玩,畫質好靚,不過手動鏡來
筆直幾多:8k-10k
鍾意咩牌子:canon/sony
影咩題材:街拍,風景
身邊朋友多用咩牌子:毒撚冇朋友
其他要求:想影銀河

留1500買腳架
如果揀canon留2000買10-18鏡頭
淨低嘅錢買機

呢個價位要影靚銀河,APSC鏡有samyang 12mm F2.0 (行貨around 2300)
無反選擇比較少,可能得二手 Sony a6300係比較好既選擇
如果單反,可以試canon 70d, 760d
但你主力街拍,甘一定係無反方便好多
筆直幾多:6-7k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子: Fujifilm
影咩題材 風景建築 影星
拍唔拍片:甚少
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:無所謂
其他要求:新手 想要部輕便既

唔該
筆直幾多:~8000
鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:花 景
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:想問問1650加55210好定18105好? Thanks
特殊案例,恕唔跟Form
老豆家傳左部Canon 500 菲林機
如果想配個天涯鏡,請問Chings有咩推介?
budget 1000-2000
特殊案例,恕唔跟Form
老豆家傳左部Canon 500 菲林機
如果想配個天涯鏡,請問Chings有咩推介?
budget 1000-2000

補充 影景多影人少,最好唔用二手鏡
筆直幾多:4000-5000
鍾意咩牌子:Sony , Fuji
影咩題材:行山相+人
拍唔拍片:少
接唔接受二手:ok
其他要求:新手機為主
新手買800d o唔ok?

選擇困難症
求指教

比幾個你參考下,
FF: Sony A7ii +kit > canon 6D +24-105 kit (但買左之後基本無錢買其他鏡)
APSC: Sony a6300 > Sony a6000 > Sony a6500 (按性價比排)

For APSC, 影星空/風景可入 samyang 12mm F2.0, 好抵玩,畫質好靚,不過手動鏡來

新手求教 a6000點解影唔好銀河 因為平平地想買a6000+sigma 30.4 試下影星空http://www.onecircle.org.hk/2017canaus-missions/
筆直幾多:5-7k
鍾意咩牌子:fujifilm, Panasonic
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:街景
拍唔拍片:No
其他要求:去半年旅行,想輕便啲

考慮緊二手 x-pro 1/gx85 body
利申攝影白痴,唔知點揀鏡
筆直幾多:4000-5000
鍾意咩牌子:Sony , Fuji
影咩題材:行山相+人
拍唔拍片:少
接唔接受二手:ok
其他要求:新手機為主

xt10 1855

Sony 的話 可以Sony a6000 + kit 16-50, 4000頭
幾抵屌

選擇困難症
求指教

比幾個你參考下,

新手求教 a6000點解影唔好銀河 因為平平地想買a6000+sigma 30.4 試下影星空http://www.onecircle.org.hk/2017canaus-missions/

A6000 都影到嘅,不過我覺得會高noice, 無甘開心。
香港影銀河一般ISO 1250-1600, 問題唔大;外國無光污染地方,有是會開到ISO 3200-6400, 果時就好大noice。

Sigma 30.4 個等效45mm 來,影天空好窄,影唔到銀河+前景,影晒個銀河都有困難。 要平又要影星空,samyang 12mm F2.0 係最抵玩。
筆直幾多:6-7k
鍾意咩牌子: Fujifilm
影咩題材 風景建築 影星
拍唔拍片:甚少
接唔接受二手:無所謂
其他要求:新手 想要部輕便既

唔該

二手xt20
鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:花 景
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:想問問1650加55210好定18105好? Thanks

A6000
睇你會唔會好唔喜歡換鏡頭,我個人覺得長焦段真係好少用,如果用18-105,好大機會大部分焦段焦中係18-50左右。
唔介意換鏡頭,筆直有限,買kit 16-50先,用耐左就知道自己洗唔洗用長焦,需要就再買55-210
好介意換鏡頭,筆直好多,唔介意重,會成日拍片,請買18-105, 行貨要4000頭。
A7 Ff 想要超廣角
Samyang 12 or 15
福仔 14
仲有冇推薦

Samyang 12mm 係for APSC
samyang 14mm 幾抵屌,中央好銳,但邊緣好差,收到F8都係差,會聞相的不要買。
會唔會考慮老蛙?(貴2倍但質素高少少)
新手買800d o唔ok?

影咩題材?
我建議用手機影住相先,影到好熟,知道晒基本野,到時就知自己要影咩題材,要咩機。
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:無
影咩題材:山景 人
接唔接受二手:無
其他要求:無
筆直幾多:16k
鍾意咩牌子:Fuji xt2 vs Olympus em1 mkii
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:街景 夜景 遠攝人
身邊朋友多用咩牌子:Fuji
接唔接受二手:
其他要求:☠️ 我知Xt2 高iso時個noise 都做得幾好,不過Olympus 又有5軸防震
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞