新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike

點評價呢兩支野
邊支性價比較高或者必入
用緊m3 有22mm同55-200mm
諗緊買85mm.8+轉接環定係11-22mm好
雖然係完全for影唔同野, 但兩支都想買
筆直所限只能二選一 巴打們有冇建議

一定要85.8? 50.8 11-22兩支買晒得唔得?

點評價呢兩支野
邊支性價比較高或者必入

唔要tamron
要Sigma 17-50

Thanks巴打
如果要2選1呢?
筆直幾多:5000左右
想要單反/無反/細機/其他:無咩所謂 輕D最好啦
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景 建築 少人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:no
有冇巴打知
Em 5 mk ii 二手可以係邊買
上過DC fev 見有人放 4千蚊 連17mm f/1.8
二手值唔值呢個價?
因為我上price見水貨先4千7
已有一部em10 ii 但好中意佢個反芒好想入坑
求指導 新手

點評價呢兩支野
邊支性價比較高或者必入

唔要tamron

Thanks巴打
如果要2選1呢?

焦距呢家嘢我唔知你想點

我應該入定焦
但上dcfever 冇人賣

點評價呢兩支野
邊支性價比較高或者必入

唔要tamron

Thanks巴打
如果要2選1呢?

焦距呢家嘢我唔知你想點

美琴巴 想問去邊到買比較有保證
我新手驚唔係好識check會比人鋸到一頸血
買水貨 有咩要注意 係咪無保養

本身想買xt10 但得水貨 要6000連鏡
定直上xt20 差唔多8千
利申:新手

搭單問下知唔知邊度仲有XT10 水貨?問過好多間都冇現貨

xt10 + 1855

thx 巴打
其實我都諗緊佢定e m10 mk2 , xt10得水貨?

xt10 + 1855

thx 巴打
其實我都諗緊佢定e m10 mk2 , xt10得水貨?

XT10應該無晒行貨架啦

直上xt20包無後悔
想入支EF-M 11-22mm
想問下各位巴打邊到入手會平啲或者有2手
搵左好耐都搵唔到有2手
想買行 a6000 kit set
有無邊間平d又少伏
想買 Olympus omd em10 mk II
去邊度買好?
A6000 同xt10 點揀
價錢好似差唔多,主要旅行用
Thx
A6000 同xt10 點揀
價錢好似差唔多,主要旅行用
Thx

拍片sony, 影人/直出fuji
新手唔識野 想買Canon m6如果想咩都影下冇乜特別要求配咩鏡好?
全新rx100 m3定二手rx100 m4好?
價錢好似差唔多
筆直幾多:約$26,000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:leica/sony/fujifilm
唔鍾意咩牌子:canon
影咩題材:今年6月同女朋友去日本grad trip,影人像多
拍唔拍片:唔拍,有gopro ,s7edge應該夠用
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友,阿哥用leica
接唔接受二手:冇所謂
其他要求:要細機仔
揀過leica q,leica m9p,rx1r mk2,fujifilm x100f & XT-2,但係揀唔到,
leica q 有個天生既決定性缺陷,暫時唔敢落手;
m9p係官翻機, 粒ccd 出名多毛病,鏡頭就拎阿哥果d;
rx1r mk2 可能就出新model;
fujifilm 因為以前用x100,對佢既成像好有信心,xt2就諗唔到搭咩鏡…

麻煩各位巴打俾d意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞