新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
筆直幾多:大概5 6000
想要單反/無反/細機/其他:我都唔識分
鍾意咩牌子:canon 不過其他都無所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人 景
拍唔拍片:多拍 去旅行想試下影遊記
身邊朋友多用咩牌子:iPhone
接唔接受二手:ok
其他要求:想可以影得wide d 因爲會自拍 想要可以反mon 唔好太重
新手真係咩都唔識 已經做過下資料搜集 有諗過eos m3 有無其他機推介

另外換鏡ok 同想可以加mic收音
見到有Sony a6300 6500
Eos m3 m5 完全唔識分

EOS M3 M6 M5
Sony A6300 6500

M3對焦慢, 唔好揀
M6係進化版嘅M3, 應該月底開賣

咁m6好定sony好
始終筆直有限
各自有無wide d嘅鏡推介 拍片自拍想影wide d背景

Canon有枝好細光圈嘅11-22
Sony有10-18, 另外有支Sigma 19mm F2.8

Sony有10-18 好野黎

未用過Sigma 19mm, 自拍夠wide 咩? 我用kit 枝1650 仲要用埋自拍棍先岩岩好夠wide
筆直幾多:4k
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:Nikon Sony Canon Panasonic
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景,間中人像
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔接受
其他要求:

呢個價位係咪得Canon M3同Sony A5100水貨揀?

巴打點睇Pan記出嗰部GF9?

你咁嘅budget其實唔使煩因為都無咩可以揀
M6岩岩出左睇下budget夠唔夠, 唔夠就揀其他牌子, 想平去旺角星際行一個圏, 唔好去大鋪買

刪Canon M3即係點

有M6唔好諗M3啦

Btw其實細機同無反唔計可以換鏡有咩分別

拍片, 無反有得手擰focus 同zoom, 可以moody 好多

但細機袋係衫袋, 拎出黎就影一輕便又方便
Sony上A6000好過 A5100
除非你覺得自拍,touch,size,價錢 重要過一切
筆直幾多:4k
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:Nikon Sony Canon Panasonic
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景,間中人像
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
其他要求:

呢個價位係咪得Canon M3同Sony A5100水貨揀?

巴打點睇Pan記出嗰部GF9?

你咁嘅budget其實唔使煩因為都無咩可以揀
M6岩岩出左睇下budget夠唔夠, 唔夠就揀其他牌子, 想平去旺角星際行一個圏, 唔好去大鋪買

刪Canon M3即係點

有M6唔好諗M3啦

Btw其實細機同無反唔計可以換鏡有咩分別

拍片, 無反有得手擰focus 同zoom, 可以moody 好多

但細機袋係衫袋, 拎出黎就影一輕便又方便
Sony上A6000好過 A5100
除非你覺得自拍,touch,size,價錢 重要過一切

其實budget得4千如果你無諗住換鏡不如考慮下Sony RX100 3
筆直幾多:5000~8000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反/細機
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景/想去影極光
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:可以
其他要求:/
利申:真係乜都唔識,麻煩屌都屌細力D

你揀左要咩機先啦

你想影得靚就買無反或者單反加支超廣角鏡
單反會比無反同細機慳電, 特別係天氣凍電會去得好快
單反最大部, 之後係無反, 最細部係細機, 會影響你執行李嘅難度同負重, 另外影極光要帶腳架, 部機越大越重就需要越穩陣嘅腳架, 而穩陣腳架一般都係又大又重...所以雖然單反係最理想, 但係執行李亦會執死你
筆直幾多:5000-7000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:fujifilm
影咩題材:人,景
拍唔拍片:好少拍片,所以拍唔拍到都無咩所謂
身邊朋友多用咩牌子:無
其他要求:最好可以反mon

其實一直都有諗過買fujifilm x-a3 因為我有見佢可以反mon 方便同朋友自拍 不過唔知x-a3的性價比算唔算高 買黎都係去旅行/日常生活影下相
筆直幾多:~5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon / Nikon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人,動物 (動態)
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:唔知
接唔接受二手:唔會

其他要求:新手想買部入門機,網上見到好多推薦新手買Canon EOS 1300D (美國叫Canon EOS Rebel T6)

Amazon有個https://www.amazon.com/Canon-T6-Digital-Telephoto-Accessory/dp/B01D93Z89W/ref=sr_1_3?s=electronics&ie=UTF8&qid=1490064998&sr=1-3&keywords=Canon+EOS+Rebel+T6i 感覺好平同包好多野

希望有巴絲解釋下部機好唔好,18-55mm EF-S f/3.5-5.6 IS II Lens,58mm Wide Angle Lens,2x Telephoto Lens分別有咩用,同埋呢D拍動物動態相好唔好
筆直幾多:10K
想要單反/無反/細機/其他:無反>單反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行用、夜拍、風景、建築物
拍唔拍片:會,但唔多
身邊朋友多用咩牌子:N/A
接唔接受二手:機身no, 鏡頭ok
其他要求:唔好太重,女生用

以前用prosumer,覺得唔夠用,想入手換鏡機
考慮緊
Olympus E-M5 Mark II 14-150mm II Kit:
1. 有防滴防寒,咁落雨 or 旅行去啲凍嘅地方好似會安心啲。不過見其他評論話用pro 鏡先靚,用pro 鏡我擔心會頭重腳輕,同手感唔好
2. 雙轉盤都起機頂,手感比較好

Canon EOS M5 EF-M 18-150mm:
1. efm 鏡平,負擔得起,可以買多支鏡玩多啲
2. 有內閃,萬一要用起上嚟比較方便

唔知大家有咩建議呢
其他機都得架

之前問過,可能巴打太忙留意唔到
重post

無情意結唔好無m43, 有無睇sony?

請問m43有咩唔好呢?

Sony望過下,啲鏡貴
唔係買得落手

Sony出無反最耐, 都有唔少副廠鏡

再望望sony先
筆直幾多:13k
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:Nikon
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:不了
其他要求:
其他要求:

其他要求:新手想買部入門機,網上見到好多推薦新手買Canon EOS 1300D (美國叫Canon EOS Rebel T6)

Amazon有個https://www.amazon.com/Canon-T6-Digital-Telephoto-Accessory/dp/B01D93Z89W/ref=sr_1_3?s=electronics&ie=UTF8&qid=1490064998&sr=1-3&keywords=Canon+EOS+Rebel+T6i 感覺好平同包好多野

希望有巴絲解釋下部機好唔好,18-55mm EF-S f/3.5-5.6 IS II Lens,58mm Wide Angle Lens,2x Telephoto Lens分別有咩用,同埋呢D拍動物動態相好唔好

你指拍咩動? 常唔常拍?

其實一直都有諗過買fujifilm x-a3 因為我有見佢可以反mon 方便同朋友自拍 不過唔知x-a3的性價比算唔算高 買黎都係去旅行/日常生活影下相

其實...你都已經決定左

其實都係捕捉動物同人活動個陣既一瞬間個d動態相。
應該會得閒就拎出黎玩下
其他要求:

Sony A72, Sony無反過10K應該係呢部
其他要求:

唉但係買咩鏡好 fe 55 f1.8 定fe2470但f4
其他要求:

唔好買2470f4,一係落就2870,一係就上2470GM
其他要求:

唔好買2470f4,一係落就2870,一係就上2470GM

三千幾 幾抵 買左呢隻
摸熟焦段再買fe55?

其實...你都已經決定左

但係我自己就仲諗緊會唔會有其他牌子/其他富士相機會好過呢部
筆直幾多:5k~6k
想要單反/無反/細機/其他:單反 無反
鍾意咩牌子:canon fuji nikon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:街拍 人像
拍唔拍片:一時時 但唔多
接唔接受二手:最好一手
其他要求:
其他要求:

定係xt2好 唔知買咩鏡 同埋驚死黑
筆直幾多:~8000
想要單反/無反/細機/其他:多數旅行用
鍾意咩牌子:sony nikon
唔鍾意咩牌子:少少討厭canon
影咩題材:街景>風景 > 人像
拍唔拍片:經常 會拍縮時
接唔接受二手:鏡可以
其他要求:想請問下 如果8k包埋支鏡 可以有咩配搭thank~~

唔介意自己揾software砌timelapse其實無咩所謂, 想方便就sony
https://www.playmemoriescameraapps.com/portal/usbdetail.php?eid=IS9104-NPIA09014_00-000003

thx 巴打 我諗我應該會入6300 我之前都有睇過下
筆直幾多:10000~12000
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:風景, 運動
拍唔拍片:比較少
身邊朋友多用咩牌子:canon/nikon
接唔接受二手:不
其他要求:
由500DKIT升級, 另有支50MM 1.8同70-200MM (窮人三寶)
Sony a5100 想買支F2.8鏡 其實係咪無乜得揀?
唔要二手 其他牌子鏡頭ok
筆直幾多:10000下
鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:主要用於去旅行影相
拍唔拍片:好少機會
身邊朋友多用咩牌子:
其他要求:
求指點

其實都係捕捉動物同人活動個陣既一瞬間個d動態相。
應該會得閒就拎出黎玩下

唔好
千位數系列真心唔建議
而家買760d body都係近5000
加5舊上星際買支18-55影住先
筆直幾多:10000下
鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:主要用於去旅行影相
拍唔拍片:好少機會
身邊朋友多用咩牌子:
其他要求:
求指點

Canon既話80d加sigma17-50 f2.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞