新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
a6000 / X-A2 16-50kit

影景多
唔影片

邊部 性價比高

新手

定750D 18-55mm

xa2 是伏 就算xa3 都係

咁A6000 同 750D Kit set

機就a6000好啲
kit鏡就canon嗰支好好多,sony16-50垃圾到爆

咁如果A6000 + 16-50mm + 55-210mm 呢?
筆直幾多:10k以下
想要單反/無反/細機/其他:單反 無反 唔識分
鍾意咩牌子:Olympus
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人 景
拍唔拍片:間中
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:No
其他要求:新手求指教
想買支35mm 平鏡影吓相
宜家canon ef 35mm f2 is usm入唔入得過?

4千幾?
why not sigma 35mm art?

窮jj諗住買2手
想買支35mm 平鏡影吓相
宜家canon ef 35mm f2 is usm入唔入得過?

4千幾?
why not sigma 35mm art?

窮jj諗住買2手

canon ef 35mm f2 is usm 同 sigma 35mm f1.4 邊支好

二手GX85,$4000
光 - Olympus 14-150mm,$2500
暗 - Olympus 17mm 1.8,$2000
筆直幾多:15k以下
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無
拍唔拍片:不了
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:不了
筆直幾多:under 5k
想要單反/無反/細機/其他:用緊A6000
鍾意咩牌子:罪大
拍唔拍片:冇乜
其他要求:想搵鏡, 而家用緊1650KIT同SAMYANG魚眼

影景多
唔影片

邊部 性價比高

新手

X-A2
A6000唔係俾新手用

拍景唔好用4/3
諗番用CANON, 等6D, 應該遲啲出

咁Olympus呢 個人鐘情Olympus個機身
筆直幾多:15k左右都可以接受
想要單反/無反/細機/其他:單反
影咩題材:風景多 間中人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:唔識檢查,唔敢買
其他要求:本身用開D3200, 想升下,買部貴少少用返十年八年😂 有tokina11-20 DX, 本身1855 kit同埋50 1.8 三枝
希望大家比少少意見🙇🏻🙇🏻

D750或D610 都可以

D750,之後等埋Sigma就出果支24-70 art

影景多
唔影片

邊部 性價比高

新手

X-A2
A6000唔係俾新手用

影景多
唔影片

邊部 性價比高

新手

X-A2
A6000唔係俾新手用

大笑左
想問好景四寶有冇伏?
筆直幾多:15k左右都可以接受
想要單反/無反/細機/其他:單反
影咩題材:風景多 間中人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:唔識檢查,唔敢買
其他要求:本身用開D3200, 想升下,買部貴少少用返十年八年😂 有tokina11-20 DX, 本身1855 kit同埋50 1.8 三枝
希望大家比少少意見🙇🏻🙇🏻

D750或D610 都可以

D750,之後等埋Sigma就出果支24-70 art

D750同D810邊個抵買啲,不過nikon係咪就出新機?
想問好景四寶有冇伏?

同埋想問下sigma鏡買水貨有冇問題?
想問好景四寶有冇伏?

死馬走焦問題嚴重
行貨有得上去較焦
水唔知有無得比錢較
想問好景四寶有冇伏?

死馬走焦問題嚴重
行貨有得上去較焦
水唔知有無得比錢較

感謝手足解答,第一次玩相機唔識野
想問好景四寶有冇伏?

死馬走焦問題嚴重
行貨有得上去較焦
水唔知有無得比錢較

感謝手足解答,第一次玩相機唔識野

各位巴打,邊度會搵到760D淨body?係旺角行左幾間都無。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞