新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
是咁的,見攝影台咁多個post都係新手問買機買鏡,不如開個集中post,我諗左份簡單既form,想問野既填左佢,老手再比建議。

筆直幾多:
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:

睇各位覺得有咩問題可以加
咁樣集中,新人問野搵資料都方便d,老手又唔使同一樣野係10個post都講一次

如果大家覺得集中post搞唔過就由佢沉
想問買tripod

btw support this post
支持
我試填個sample比大家

筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:單反、無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:街拍、人像
拍唔拍片:間中
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:ok
其他要求:唔想用副廠鏡,想要對焦性能好d
應該出面照樣一堆新手買機去旅行post
應該出面照樣一堆新手買機去旅行post

咁就要大家合作,叫番去呢度 
其實牌子嗰部份可以閂咗去,另外加多欄問有無用過單反/無反/定焦 
其實牌子嗰部份可以閂咗去,另外加多欄問有無用過單反/無反/定焦 

跟身邊朋友入會,第時可以share 鏡用

跟身邊朋友入會,第時可以share 鏡用

我意思係刪牌子喜好,留朋友嗰項就夠 
仲有就係,有影咩題材就唔使單反/無反。反而應該畀佢揀全幅定半幅。
仲有就係,有影咩題材就唔使單反/無反。反而應該畀佢揀全幅定半幅。

呢我諗住推薦鏡頭易d
去緊旅行 今晚返去整合下再整個新既form
筆直幾多:8000下
想要單反/無反/細機/其他:不要單反...最好唔駛換鏡
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人》風景》自拍
拍唔拍片:極少
身邊朋友多用咩牌子:canon,nikon
接唔接受二手:no
其他要求:保養、售後服務、簡單易用...

未用過機機,用開iphone影,黎緊去希臘旅行...想買番部。
求推介
筆直幾多:8000下
想要單反/無反/細機/其他:不要單反...最好唔駛換鏡
鍾意咩牌子:無
影咩題材:人》風景》自拍
身邊朋友多用咩牌子:canon,nikon
接唔接受二手:no
其他要求:保養、售後服務、簡單易用...

未用過機機,用開iphone影,黎緊去希臘旅行...想買番部。
求推介

可以睇Sony rx100系列
好少拍片m3都夠用
(有錯請指正,我唔係特別熟Sony)
唔太清楚而家m3仲有無全新行貨
你上網睇下規格上youtube搵下介紹
睇下合唔合心水?
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:no dc
鍾意咩牌子:canon sony
影咩題材:人=風景>貓>街景
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
其他要求:輕便
多謝巴打,我都係睇緊Sony rx100 系列
5就係好貴...
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:no dc
鍾意咩牌子:canon sony
影咩題材:人=風景>貓>街景
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
其他要求:輕便

首推panasonic LX 100, sony RX100mk 3
無反就sony A6000, fuji xt10(未必夠budget)
筆直幾多:4000-5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:景
拍唔拍片:拍
接唔接受二手:可以
其他要求:無

新手留名
筆直幾多:~10000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:fuji
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景 街拍
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:不

Xt20 vs xt2
另外18-55係咪都夠初哥學下野?

唔該晒
筆直幾多:4000-5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:景
拍唔拍片:拍
接唔接受二手:可以

新手留名

二手760d+ sigma17-50/canon 18-55
前者超少少budget,後者budget內
但死馬quality高 自己按經濟能力考慮
有朋友用開canon可以幫你check埋機鏡
記得買二手一定要搵識check既人陪
筆直幾多:~10000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:fuji
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景 街拍
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:不

Xt20 vs xt2
另外18-55係咪都夠初哥學下野?

唔該晒

無留意開Fuji 等其他人答
風景同街拍一般18-55夠用住先
遲d覺得唔夠wide先再諗買鏡啦
重量
電量
尺寸(size)

都好緊要

我suppose如果注重輕便or高電量會係其他要求度講
筆直幾多:7000
想要單反/無反/細機/其他:單反、無反都得 (輕便最好)
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:旅遊風景 人 自拍
拍唔拍片:極小
身邊朋友多用咩牌子:冇留意
其他要求:一定要反mon
想要y啲同大光圈 影人像鐘意淺景深

唔知有冇呢啲機 要求太高勿屌 我冇乜研究

如單反請各位推介埋鏡頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞