新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
Sony A7ii
主影風景 人
求支鏡
Sony A7ii
主影風景 人
求支鏡

風景同人像焦距完全唔同wo
Hi巴打, 我想買部Panasonic G8加支大光圈鏡, 依家諗緊「MITAKON 中一光學 25mm F0.95」同「Panasonic LUMIX G 20mm / F1.7 II ASPH. 」唔知邊支好。

MITAKON有F0.95但要手動對焦, 而Panasonic LUMIX G 20mm就輕D有自動對焦但無超大光圈, 巴打有無D咩建議? 另外諗緊好唔好買部Panasonic G8連14-140mm kit len, 但我無咩budget........

筆直幾多:~1.5k
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:用緊Nikon D7100
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:人像多
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:乜都有啲咁
接唔接受二手:接受
其他要求:想買枝廣角/定焦玩下
原本自己有枝kit鏡+70-300mm+28mm 2.8(兩枝都係人地比)
筆直幾多:~10000
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:人多,旅行都會影景
拍唔拍片:多拍
身邊朋友多用咩牌子:canon nikon
接唔接受二手:yes
其他要求:用緊olympus epl6 啲色太假
Hi巴打, 我想買部Panasonic G8加支大光圈鏡, 依家諗緊「MITAKON 中一光學 25mm F0.95」同「Panasonic LUMIX G 20mm / F1.7 II ASPH. 」唔知邊支好。

MITAKON有F0.95但要手動對焦, 而Panasonic LUMIX G 20mm就輕D有自動對焦但無超大光圈, 巴打有無D咩建議? 另外諗緊好唔好買部Panasonic G8連14-140mm kit len, 但我無咩budget........

唔識pan記相機鏡頭
但我會買自動對焦
手動夜晚真係睇到發老脾都未對到
我覺得點都買支變焦旁身
如果突然有旅行去或者要影人像/靜物
但手頭上得支定焦都幾頭痕

以上講都係以唔知你講三支鏡quality為前設
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:人多,旅行都會影景
拍唔拍片:多拍
身邊朋友多用咩牌子:canon nikon
其他要求:用緊olympus epl6 啲色太假

Apsc:80d
FF:二手6d+24-105/24-70

我最熟canon 而且身邊有朋友c記可以借鏡玩
有其他巴打見到可以介紹其他牌子/無反
如果懶執相就睇Fuji啦

如果唔洗換鏡更好

如果鍾情唔換鏡,點解又要揀無反/單反?

輕加唔洗換鏡加反mon自拍
揀細機

本身有部 Samsung ex2f 景深好廢所以想換

細機有冇推薦? 最好有埋wifi

你睇睇rx100mark3/4 既相,上youtube睇下d片 睇合唔合你口味
有齊wifi 大光圈,標準變焦焦距
筆直幾多:3500-4500
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇限
唔鍾意咩牌子:冇限
影咩題材:風景>街景>人像
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:無

想問埋Olympus em10適唔適合?
感謝
筆直幾多:<9000
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂(用過GF2, 700D)
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:Panasonic
影咩題材:風景、人、動物,但唔打雀
拍唔拍片:較少
身邊朋友多用咩牌子:iPhone
接唔接受二手:接受,但需要巴打教下點check機
其他要求:輕、B快門、廣角、對焦唔好慢,襟玩d既機,如果可以無線remote就更好

要輕都係無反架喇
懶執相就Fuji ,會執相就Sony
廣唔廣角就睇你配咩鏡

就Sony, 加埋鏡<10000 應該咩機配咩鏡?
Sony A7ii
主影風景 人
求支鏡

iphone7
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:sony nikon
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:風景>街拍>物件>人
拍唔拍片:甚少
身邊朋友多用咩牌子:nikon canon
接唔接受二手:麻麻
其他要求:想對焦效果出眾d 跟原廠鏡都ok
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景、有人的風景照
拍唔拍片:Nikon 拍唔到片
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:sure
其他要求:

依家用緊d7000 加支kit 同 35 1.8
硬是覺得唔夠利(支kit)
求推介

自推一次
筆直幾多:6k
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:街拍、風景、人
拍唔拍片:間中
身邊朋友多用咩牌子:Sony , Nikon
接唔接受二手:no
其他要求:

考慮緊
Sony a6000 或 Olympus E-M10 mark ii
請問有無其他推介
筆直幾多:4K
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:旅行隨便影
拍唔拍片:會
身邊朋友多用咩牌子:手機
其他要求:旅行想輕便
筆直幾多:15000-17000$
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:cannon sony
影咩題材:追星(暗環境)、去旅行,預左一支一支短鏡
拍唔拍片:小拍
身邊朋友多用咩牌子:cannon
其他要求:

追星急啲,所以會買長鏡先,暫時有幾個plan
1. Cannon80D + 小白2(但over左budget,等攝展完?)
2. Sony 6300 + 70-200mm F4
3' Sony 6300 + 70-300mm F4.5-5.6

我原本睇中70200 F4,去到試機Sales推70300,朋友話F4-5.6 影明星好難,太暗既環境要大光圈。又有朋友推左支小白俾我又心郁,同埋借到短鏡俾我

短鏡cannon有朋友會借,但都會買,兩個牌子求推一支,預~5000$

各位求意見

4k無反似乎得eos m3合你要求
筆直幾多:15000-17000$
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:cannon sony
影咩題材:追星(暗環境)、去旅行,預左一支一支短鏡
拍唔拍片:小拍
身邊朋友多用咩牌子:cannon
其他要求:

追星急啲,所以會買長鏡先,暫時有幾個plan
1. Cannon80D + 小白2(但over左budget,等攝展完?)
2. Sony 6300 + 70-200mm F4
3' Sony 6300 + 70-300mm F4.5-5.6

我原本睇中70200 F4,去到試機Sales推70300,朋友話F4-5.6 影明星好難,太暗既環境要大光圈。又有朋友推左支小白俾我又心郁,同埋借到短鏡俾我

短鏡cannon有朋友會借,但都會買,兩個牌子求推一支,預~5000$

各位求意見

小白

4k無反似乎得eos m3合你要求

淨機Sony A6000
簡單一問,近排睇中左xt2
主要影人同風景(無咩技術)
xt2配支kit鏡夠唔夠玩?
定新手唔洗玩xt2?
筆直幾多:$8000樓下
想要單反/無反/細機/其他:無反、細機
鍾意咩牌子:sony, panasonic
唔鍾意咩牌子:nikon, canon
影咩題材:少量街拍、少量風景、人像,小朋友,淺景深
拍唔拍片:間中
身邊朋友多用咩牌子:No
接唔接受二手:no
其他要求:唔考慮apsc

簡單講下要求,頂唔順手機質素想升級,主要影人同小朋友(玩下淺景深,但唔駛ff級數),簡唔中影下風景,夜晚影人唔想太多noise.

暫時係3個選擇:1 吋機仔 / m4/3
Rx100m4 vs Lx10 vs Gx85+pan 記12-35mm f2.8

如果巴打們話m4/3 sensor大d 耐玩d ,咁我就去馬gx85

感激各位巴打
筆直幾多:~3k
鍾意咩牌子:fuji
唔鍾意咩牌子:無乜留意其他牌子
影咩題材:景、人
拍唔拍片:少
接唔接受二手:質素好可以接受
其他要求:暫時無

新手 本身想玩菲林 但怕數碼都未玩掂
做左d research想買fujix30 貪fuji d色靚 又有個菲林mode扮下野
但而加唔知邊到買機好 上price.com個d又怕黑店
有無巴打介紹? or其他相機推介?
筆直幾多:<6000
鍾意咩牌子:canon,nikon
影咩題材:風景+人
身邊朋友多用咩牌子:無朋友有玩相機
接唔接受二手:YES
其他要求:本身用開D3000幾年,嚟緊旅行前想換機,最好配天涯鏡
筆直幾多:~3k
鍾意咩牌子:fuji
影咩題材:景、人
接唔接受二手:質素好可以接受
其他要求:暫時無

新手 本身想玩菲林 但怕數碼都未玩掂
做左d research想買fujix30 貪fuji d色靚 又有個菲林mode扮下野
但而加唔知邊到買機好 上http://price.com個d又怕黑店
有無巴打介紹? or其他相機推介?

大鋪(凶宅,百記)無?睇下旺角永成萬成,DCFever
筆直幾多:<6000
鍾意咩牌子:canon,nikon
影咩題材:風景+人
身邊朋友多用咩牌子:無朋友有玩相機
接唔接受二手:YES
其他要求:本身用開D3000幾年,嚟緊旅行前想換機,最好配天涯鏡

6k要配到body加天涯鏡未必得
考唔考慮買左支18-200先
N記要天涯好多都玩呢支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞