新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
大家見唔見到tg4邊到有賣?
呢部評價點?

做咩要買TG4? 咩用途, 應該唔難揾

有朋友介紹
巴打覺得呢部差?
想買 sigma 17-50 mm F 2.8

買水定行好?驚有走焦問題

買行貨就唔洗係點樣係鋪頭check走焦(因為我試過好多枝都走),跟手直接拎去北角叫師傅cal ,水貨就check真d,出左門口就閣下自理。
或者可以買個dock自己cal

有冇推介邊間舖頭?新手驚去左黑店

買行貨的話

利伸:我都係新手
我自己買野去開華仁,三陽,四寶,大時代,肥花。so far仲未中伏
筆直幾多:5k~6k
想要單反/無反/細機/其他:單反 無反
鍾意咩牌子:canon fuji nikon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:街拍 人像
拍唔拍片:一時時 但唔多
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:最好一手
其他要求:

諗住去旅行用 唔怕大部
鍾意影街人像多d 風景少少

需唔需要viewfinder同反mon?

可有可無 反mom拍片有用
其他要求:

諗住去旅行用 唔怕大部

Viewfinder一定要
呢部評價點?

有朋友介紹
巴打覺得呢部差?

比較好少少傻瓜機
但係點解唔用手機影一定要用相機?
筆直幾多:<8000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:any
唔鍾意咩牌子:No
影咩題材:bb,家人旅行
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:No
其他要求:唔識執相

本身用開m43,但壞左,想試下其他brand,research 過主力都係sony 同fuji 比較,都想聽下大家意見
用緊650d
主要影屋企寵物
今年就開始出去影其他動物
想買枝長鏡影遠少少動物
預3000左右 得唔得
都係粗粗地用 但又想影得清楚同近

Tamron A005
70-300
過200成像質素明顯下降,你當200-300係救命用
70-200都算好唔錯
加上佢個變態防震
仲有6年行保養
平玩tele無死
筆直幾多:5000下
想要單反/無反/細機/其他:單反 或者女人機
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人像 風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:咩都有
接唔接受二手:唔得

最好買女人機 白色 同女朋友去韓國旅遊影相 麻煩曬
筆直幾多:4k
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:Nikon Sony Canon Panasonic
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景,間中人像
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔接受
其他要求:

呢個價位係咪得Canon M3同Sony A5100水貨揀?

巴打點睇Pan記出嗰部GF9?

你咁嘅budget其實唔使煩因為都無咩可以揀
M6岩岩出左睇下budget夠唔夠, 唔夠就揀其他牌子, 想平去旺角星際行一個圏, 唔好去大鋪買

刪Canon M3即係點

有M6唔好諗M3啦

Btw其實細機同無反唔計可以換鏡有咩分別

拍片, 無反有得手擰focus 同zoom, 可以moody 好多

但細機袋係衫袋, 拎出黎就影一輕便又方便
Sony上A6000好過 A5100
除非你覺得自拍,touch,size,價錢 重要過一切

其實budget得4千如果你無諗住換鏡不如考慮下Sony RX100 3

認真細機快門係咪冇得同無反比?

我想買相機最主要既原因係覺得手機太慢

應該係夜攝同快門速度

夜攝sensor越大越好
快門你要搞清楚其實想要對焦快, 快門時滯短, 高速連拍定係真係想要高速快門?
想問下買Sony a7定canon760d好? 普通影相去下旅遊影景影人為主。thanks
呢部評價點?

有朋友介紹
巴打覺得呢部差?

比較好少少傻瓜機

因為見佢有得防水,想帶去旅行用
筆直幾多:<2000
想要單反/無反/細機/其他:定焦鏡for sony a5100
鍾意咩牌子:nvm
唔鍾意咩牌子:nvm
影咩題材:旅行影人影風景
身邊朋友多用咩牌子:唔g
接唔接受二手:no
其他要求:f2.8 or below, 16-50mm
筆直幾多:3000-5000
想要單反/無反/細機/其他:無
鍾意咩牌子:Fuji/Sony
影咩題材:景 人
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:接受
其他要求:可以反mon

補充要細機

補充要細機

Sony RX100, 有新有舊睇budget揀啦
巴打小弟本身用罪大A6000 想買支長鏡可以有咩選擇?

巴好唔好無視我
筆直幾多:4k
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:Nikon Sony Canon Panasonic
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景,間中人像
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔接受
其他要求:

呢個價位係咪得Canon M3同Sony A5100水貨揀?

巴打點睇Pan記出嗰部GF9?

你咁嘅budget其實唔使煩因為都無咩可以揀
M6岩岩出左睇下budget夠唔夠, 唔夠就揀其他牌子, 想平去旺角星際行一個圏, 唔好去大鋪買

刪Canon M3即係點

有M6唔好諗M3啦

Btw其實細機同無反唔計可以換鏡有咩分別

拍片, 無反有得手擰focus 同zoom, 可以moody 好多

但細機袋係衫袋, 拎出黎就影一輕便又方便
Sony上A6000好過 A5100
除非你覺得自拍,touch,size,價錢 重要過一切

其實budget得4千如果你無諗住換鏡不如考慮下Sony RX100 3

認真細機快門係咪冇得同無反比?

我想買相機最主要既原因係覺得手機太慢

應該係夜攝同快門速度

夜攝sensor越大越好
快門你要搞清楚其實想要對焦快, 快門時滯短, 高速連拍定係真係想要高速快門?

對焦同快門時滯兩樣都緊要

試下RX100同LX100呢類機夠唔夠快, 唔夠先再諗單反無反
呢部評價點?

有朋友介紹
巴打覺得呢部差?

比較好少少傻瓜機

因為見佢有得防水,想帶去旅行用

你純粹怕淋雨定係真係要浸落水?
如果要落水就TG4啦
筆直幾多:<2000
想要單反/無反/細機/其他:定焦鏡for sony a5100
鍾意咩牌子:nvm
唔鍾意咩牌子:nvm
影咩題材:旅行影人影風景
身邊朋友多用咩牌子:唔g
接唔接受二手:no
其他要求:f2.8 or below, 16-50mm

其他要求:

諗住去旅行用 唔怕大部

Viewfinder一定要

筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:SONY, CANON
唔鍾意咩牌子:NIKON
影咩題材:狗狗, 人, 景
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:CANON
接唔接受二手:YES
其他要求:對焦快而準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞