新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike

10K其實好多選擇, 你想要幾長? 35, 50, 85, 100定135mm?

我都唔係好清楚 我幫女朋友問 但係佢中意iphone 7+ 個人像效果 呢個大概係咩距離 我諗佢應該中意影全身 個景深強既
唔該巴打

iphone 等效焦距大約30mm,雙鏡長焦果邊大幾等效60mm

btw,短焦好難影淺景深全身人像,都係入返d傳統人像定焦好d

sorry 巴打 我唔記得左睇post
咁如果傳統人像定焦係咪就係60mm?
大概會係邊到買平d 同埋係咪m3用既鏡頭 用唔用到落canon 5d mark 3?

我見常用既係50 85mm,焦距愈長,光圈愈大,淺景深愈易出。留意返35mm以下,100mm以上既鏡去影人像有不同程度情況既面部變形,背景壓縮等問題。詳情自己google

Apsc鏡頭好多時裝唔落full frame機,就算加adapter ,基於apsc成像圈較細,用full frame機影就會有好明顯既暗角,如果你唔嫌麻煩要後期crop返出黎,都叫用到既

唔該巴打
咁如果想買二手鏡頭 去星際個d 問ok 嗎? 係咪唔使點check?

我都唔係好清楚 我幫女朋友問 但係佢中意iphone 7+ 個人像效果 呢個大概係咩距離 我諗佢應該中意影全身 個景深強既
唔該巴打

iphone 等效焦距大約30mm,雙鏡長焦果邊大幾等效60mm

btw,短焦好難影淺景深全身人像,都係入返d傳統人像定焦好d

大概會係邊到買平d 同埋係咪m3用既鏡頭 用唔用到落canon 5d mark 3?

我見常用既係50 85mm,焦距愈長,光圈愈大,淺景深愈易出。留意返35mm以下,100mm以上既鏡去影人像有不同程度情況既面部變形,背景壓縮等問題。詳情自己google

Apsc鏡頭好多時裝唔落full frame機,就算加adapter ,基於apsc成像圈較細,用full frame機影就會有好明顯既暗角,如果你唔嫌麻煩要後期crop返出黎,都叫用到既

唔該巴打
咁如果想買二手鏡頭 去星際個d 問ok 嗎? 係咪唔使點check?

同埋我見如果50mm f1.4 同f1.8 差三倍價錢 係咪f1.8比較低屌

唔該巴打

唔該巴打

同埋我見如果50mm f1.4 同f1.8 差三倍價錢 係咪f1.8比較低屌

個人覺得f1.8好用d,想追特大光圈又有筆直不如上f1.2。
無論水定行,全新定二手,一定要check有冇人為損壞,鏡片有冇發霉,試拍有冇其他問題。
新手出機想問下正常係會包啲咩配件

問過幾間都送唔同野
32/64gb卡 機袋 保護貼 腳架 後備電 清潔套裝

唔好貪贈品, 送嘅多數無好野, 用最平價錢買部機再自己用錢執他野
新手出機想問下正常係會包啲咩配件

問過幾間都送唔同野
32/64gb卡 機袋 保護貼 腳架 後備電 清潔套裝

唔好貪贈品, 送嘅多數無好野, 用最平價錢買部機再自己用錢執他野

明白了 唔該

唔該巴打

個人覺得f1.8好用d,想追特大光圈又有筆直不如上f1.2。
無論水定行,全新定二手,一定要check有冇人為損壞,鏡片有冇發霉,試拍有冇其他問題。

係咪要買adapter? 係既我諗住淘寶買 d 老番平好多
係咪睇下有冇花 對焦有冇問題 鏡頭有冇一點點咁?
辛苦哂巴打 我咩都唔識
筆直幾多:<5000
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人/景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:可以
其他要求:續航時間長
筆直幾多:7000~8000(包埋鏡)
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony Canon
唔鍾意咩牌子:N/A
影咩題材:景 + 人
拍唔拍片:會成日拍 類似Vlog
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔太想
其他要求: 會想要支廣角鏡 同埋玩住一支鏡先 玩熟左先再考慮買境 主要打算遲啲去旅行 Exchange 周圍去影同拍片

爬完文 想再問下大家意見
1. A6000 + 一支廣鏡
2. A6300 Kit set

A6000 + 一支廣鏡(但唔知有咩簡) 好似相對平好多
但見到又話A6300 拍片又4K又好似勁啲 想知到底對一個新手而言 兩者分別大唔大
本身有部細機G7X(細力屌)
唔該大家俾小小意見我

出80D body加支sigma 18-35 f1.8夠日常影相嘛?
筆直幾多:~10000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Sony(屋企仲有支Sigma A-Mount 50 F1.4放咗係度) Canon
唔鍾意咩牌子:冇特別唔鍾意
影咩題材:室內人像>室外人像~風景>貓
拍唔拍片:有但唔多
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:OK
其他要求:如果可以用得返支Sigma就最好

打算買部760d for行山影景用,加支咩鏡好? 希望total 6000到
定係有其他更選擇?感恩

齋影景就canon 10-18mm超廣角,筆直許可既話加個埋cpl偏光鏡。
筆直幾多:~10000(機連鏡)
鍾意咩牌子:Canon
影咩題材:風景,夜景,人,小小運動
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友玩
接唔接受二手:唔好
其他要求:
之前有部 100D, 已有 EF-S 10-18
諗緊 70D/80D, lens 就諗緊 kit 18-135 或者
1. Canon EF-S 15-85
2. Canon EF 24-70/ F4 L
3. Sigma 17-50 (不過驚走焦)

有勞巴打門
請問想買5d mk4 + 2470l f2.8
想分期24個月

邊間大鋪最抵
請問想買5d mk4 + 2470l f2.8
想分期24個月

邊間大鋪最抵

自己去格下價啦
分期我估蘇寧 DCfever Cam2好價啲
其他要求:
諗緊 70D/80D, lens 就諗緊 kit 18-135 或者

有勞巴打門

夜景建議你買個腳架先,人像就50mm 1.8,影運動就睇你影咩運動,籃球?足球?哥爾夫球?我覺得你影運動就屌枝150-600/等sigma枝100-400。
利伸:鳩up
筆直幾多:7000~8000(包埋鏡)
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony Canon
唔鍾意咩牌子:N/A
影咩題材:景 + 人
拍唔拍片:會成日拍 類似Vlog
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔太想
其他要求: 會想要支廣角鏡 同埋玩住一支鏡先 玩熟左先再考慮買境 主要打算遲啲去旅行 Exchange 周圍去影同拍片

爬完文 想再問下大家意見
1. A6000 + 一支廣鏡
2. A6300 Kit set

A6000 + 一支廣鏡(但唔知有咩簡) 好似相對平好多
但見到又話A6300 拍片又4K又好似勁啲 想知到底對一個新手而言 兩者分別大唔大
本身有部細機G7X(細力屌)
唔該大家俾小小意見我

1. A6000 + 1670Z
2. A6300 kit set 1650

2個價錢差唔多 應該點簡 巴打俾下意見
其他要求:

有勞巴打門

夜景建議你買個腳架先,人像就50mm 1.8,影運動就睇你影咩運動,籃球?足球?哥爾夫球?我覺得你影運動就屌枝150-600/等sigma枝100-400。

腳架有 manfrotto befree 4kg 負重嗰支
另外50mm 1.8 都有

想請問APSC 用 24-70 ok 嗎?因為廣角已有10-18
謝謝
其他要求:

有勞巴打門

腳架有 manfrotto befree 4kg 負重嗰支
另外50mm 1.8 都有

想請問APSC 用 24-70 ok 嗎?因為廣角已有10-18
謝謝

24 70唔廣角唔長焦,只算係standard zoom,影d個場大少少既運動都唔多得(假設你會整個特寫俾某d球員)

5000內
細機最合理
Sony rx100iii
要無反就a6000
單反canon 760d加支二手18-55
後兩者可能over少少budget
電池耐用就一定係單反
如果你想輕便 咪細機買多粒電
想單買部80d 另外買技天涯鏡 影景多 有無邊技推介
想單買部80d 另外買技天涯鏡 影景多 有無邊技推介

Canon 18-200
一般天涯鏡都冇超廣角
筆直幾多:~5000
想要單反/無反/細機/其他:單/ 無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:女朋友& 風景(鬧市景多
拍唔拍片:x
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:Ys
其他要求:
唔識太多後制
想用黎學影相
已買教學書& 睇緊課程

係咪Sony a6000 最岩用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞