新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
70d定d5600好?
影人景多
D750/D610後繼機是咪就出
係咪出左之後再買D750/D610二手抵玩過而家買
筆直幾多:~8000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Nikon,Canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:無
筆直幾多:3000以下
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:風景
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:接受
其他要求:
呢個post真係拯救萬民
筆直幾多:10k以下
影咩題材:街拍
拍唔拍片:主要拍片
身邊朋友多用咩牌子:nikon canon
接唔接受二手:唔得
其他要求:

其實一路都考慮緊3部機

1. Sony a6300 - 有4k, 120FPS, 對焦快, 有focus peaking 等, 有evf, 價錢平, 不過過熱

2. Canon EOS m5 - 機身輕, 60FPS, 對焦快, focus tracking, focus peaking, evf, 不過只可以拍MP4, bitrate低

3. Canon 80d - 60FPS, 對焦快, 反mon, focus tracking, bitrate高過以上兩部, 有headphone jet, 不過重, 冇focus peaking , 三部最貴

唉,唔識揀
其他要求:

其實一路都考慮緊3部機

1. Sony a6300 - 有4k, 120FPS, 對焦快, 有focus peaking 等, 有evf, 價錢平, 不過過熱

2. Canon EOS m5 - 機身輕, 60FPS, 對焦快, focus tracking, focus peaking, evf, 不過只可以拍MP4, bitrate低

3. Canon 80d - 60FPS, 對焦快, 反mon, focus tracking, bitrate高過以上兩部, 有headphone jet, 不過重, 冇focus peaking , 三部最貴

唉,唔識揀

其實街拍的話。我覺得無反好似開心d
我睇中咗x-t10, 想問下新手用係咪唔使買鏡都ok? 同埋邊到買會抵啲?水貨都ok
我睇中咗x-t10, 想問下新手用係咪唔使買鏡都ok? 同埋邊到買會抵啲?水貨都ok

唔買鏡係指只用kit鏡定唔買鏡唔買鏡點影
xt10好多巴打都話要搵水貨,如果有budget同埋等得可以等xt20

xt10好多巴打都話要搵水貨,如果有budget同埋等得可以等xt20

用kit鏡呀
筆直幾多:15000-24000
想要單反/無反/細機/其他:無反 單反
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景(星)
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:ok
其他要求:本身有部70d 用支11-16mm 主要夜晚影下星空 景
依排心郁郁想上ff 其實有冇必要?
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:人像,風景
身邊朋友多用咩牌子:咩牌子都有
接唔接受二手:唔接受
其他要求:懶執相 所以想搵部影完唔洗點執既機
新手想開始學影相 有無好介紹
其他要求:

其實一路都考慮緊3部機

唉,唔識揀

街拍拎單反真係幾麻煩
你有冇拍4k 嘅需要先
a6300 拍1080 好似唔會過熱
新手
玩緊Olympus啲m43機
想買啲固定焦距大光圈既鏡
睇翻Olympus啲鏡好似都冇餅鏡要成3k左右
Lumix反而有啲1.6~1.7k既餅鏡
同樣係短焦距大光圈,個差別係邊到
筆直幾多:4000樓下,max 4500
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:純粹去旅行影吓人同景
拍唔拍片:本身有山寨action cam,not a must
身邊朋友多用咩牌子:唔知
接唔接受二手:不了
其他要求:樣靚仔

我求其喺香港格價網/dcfever果啲睇,Canon PowerShot G9 Mark II點睇?
還好,有一代仲好

巴打講緊canon powershot個series?
其他要求:

其實一路都考慮緊3部機

唉,唔識揀

街拍拎單反真係幾麻煩
你有冇拍4k 嘅需要先
a6300 拍1080 好似唔會過熱

其實就算係買a6300都會用4k 再downscale做1080p,我上youtube睇過a6300的1080p仲差過a6000既1080p,完全唔見得人

但佢既4k downscale做1080p 就真係好正,好sharp 不過就會過熱,真係好on9

用kit鏡呀

xt20 1855 $9299
70d定d5600好?
影人景多

人同景兩樣嘢黎
你咁講等如冇講過

如果影景多係咪nikon?
新手真係唔知canon同nikon會差幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞