新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
筆直幾多:~7K
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:旅行影景多
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:冇所謂,但去睇二手冇朋友幫CHECK機
其他要求:

留意有巴打同我差唔多要求
有巴打建議 760D + Sigma 17-50/2.8
但我見http://PRICE.COM有間賣760+KIT鏡
Canon EOS 760D 連EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

咁我想問兩個鏡頭有咩分別??

筆直幾多:6~8k
想要單反/無反/細機/其他:單反、無反
鍾意咩牌子:fuji
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景為主,少少人
拍唔拍片:唔拍
接唔接受二手:鏡ok,機想新
其他要求:我真係超新手,想要啲泛用性大啲嘅鏡

fuji 用18-55支kit 好夠玩
你搵機身就ok

巴打,出乜野機身好
上網睇啲人話xt10,但我睇到xt20新出幾吸引,見到http://price.com水貨連1855kit都係七千五左右,求指教

唔熟fuji 唔敢亂答
但筆直夠入xt20 就唔好諗xt10了

另外想問下有乜配件係必買一般買相機會唔會送埋相機袋比你
我真係未買過

防潮箱、吹塵泵、抺鏡頭筆/布、鏡頭個保護鏡
一時之間咁問我都諗唔到有乜
我就有另外買多兩粒電,無反啲電用得有啲快
你直接入fuji 個討論區問好d

其實一早問咗但冇人覆
筆直幾多:~7K
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:旅行影景多
拍唔拍片:少
接唔接受二手:冇所謂,但去睇二手冇朋友幫CHECK機
其他要求:

留意有巴打同我差唔多要求
有巴打建議 760D + Sigma 17-50/2.8
但我見http://PRICE.COM有間賣760+KIT鏡
Canon EOS 760D 連EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

咁我想問兩個鏡頭有咩分別??

一個就zoom遠d 但光圈sharpness都差d
一個zoom 少d 但光圈大d 又sharp d 不過就副廠

其實肥花係咪好多假既放機post
有D機個價放勁低
再唔係就有D係個價高過一手都有人買
筆直幾多:《 5000
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:人》景
拍唔拍片:極少
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:no 冇朋友幫眼
其他要求:反mon自拍 去旅行用
筆直幾多:10k
唔鍾意咩牌子:冇…
影咩題材:人像>snap>>>>景
拍唔拍片:輕量
接唔接受二手:鏡可以二手
其他要求:想要大光圈鏡,同對焦勁啲…之前一直玩6D,但係個對焦…但同筆直得佢…
其他要求:想要大光圈鏡,同對焦勁啲…之前一直玩6D,但係個對焦…但同筆直得佢…

會執相
想問水貨機同鏡頭 邊間買會好d
筆直幾多:trade 機/鏡 +10000 升級
想要單反/無反/細機/其他:FF 一機一鏡 (旅行用)
鍾意咩牌子:all
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:全部去旅行
拍唔拍片:好小
身邊朋友多用咩牌子:cannon
接唔接受二手:No
其他要求:放左部 6D + 24-70 f/4 (如果轉會) + 10000升級

求指點
筆直幾多: < 3000
想要單反/無反/細機/其他:用緊a6000+ 16-55kit鏡 想買樣廣角鏡
鍾意咩牌子 :冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:自然風光 山水 建築物
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:no
接唔接受二手:no
其他要求:去旅行影風景冇廣角鏡 同埋想影出黎sharp d

Thx
其他要求:放左部 6D + 24-70 f/4 (如果轉會) + 10000升級

求指點

賣咗6D可以加一萬幾換5D4/5DSR
24-70f4L應該都無乜投訴啦
想要單反/無反/細機/其他:用緊a6000+ 16-55kit鏡 想買樣廣角鏡

Thx

新手唔太知價 爬文見到3000好似太低
呢個筆直如果太低既話 可以高少少
求經濟之選

Thx

新手唔太知價 爬文見到3000好似太低
呢個筆直如果太低既話 可以高少少
求經濟之選

三陽12mm f2 mf

有D機個價放勁低

其實乜野叫肥花新手求問
我用緊 SONY A7ii 想買支鏡 影景影星
自己搵過下幾支廣角但唔識選擇

Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art Lens
Samyang AF 14mm F2.8 FE autofocus lens (Sony E) 14/2.8
Sigma 12-24mm F4 DG HSM | Art
Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16mm f/2.8
或者有冇其他推介 唔該曬

有D機個價放勁低

其實乜野叫肥花新手求問

google dcfever

求指點

賣咗6D可以加一萬幾換5D4/5DSR
24-70f4L應該都無乜投訴啦

就算加埋鏡加一皮都唔夠換5d4
不如留低支鏡
賣6d body換5d3
要換5DSR谷左個body返來又無鏡

有D機個價放勁低

其實乜野叫肥花新手求問

dcfever
我用緊 SONY A7ii 想買支鏡 影景影星
自己搵過下幾支廣角但唔識選擇

Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art Lens
Samyang AF 14mm F2.8 FE autofocus lens (Sony E) 14/2.8
Sigma 12-24mm F4 DG HSM | Art
Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16mm f/2.8
或者有冇其他推介 唔該曬

頭3支係FULL FRAME
最底果支係APSC 不過16mm可以cover fullframe
但邊位實差

首先你係想要prime定zoom先?
影星就實大光圈好
影景就可以收光圈
同埋PRIME你想要14定係20先 2樣好唔同架wor

SIGMA 20 1.4你要買EF MOUNT再轉接落番來
係SHARP 不過好撚重
如果要20mm
仲可以諗nikon 20 1.8 差唔多性能 輕好多 但轉接果度有d煩
一係就原生tokina 20 f2 firin

14mm samyang果支af 好似係改好左變形果d 但係對比舊版貴唔小 同埋多左個無咩特別用的af (咁wide 洗撚對焦咩)
cons: coating麻麻 d人色水差d

14mm 你可能諗下舊版慳d錢好過 (反正色水都唔得點都要執 唔差在執埋個變形)(2手入2手出唔太蝕 仲可以試下支14岩唔岩心水)

zoom 我會推介 tamron 15-30 2.8多d
因為影星呢支 邊角coma distortion 做得好好修正 星點比較圓
係DCFEVER賣緊套NIKON D810 連 2470 2.8鏡皇,有興趣可以PM我

10k轉換body加埋部6d應該都係勉強夠換5d3
除非你轉返落Aps-c

鏡要另外計
本身有無24-70/24-105
有咪用住先
筆直幾多:《 5000
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:人》景
拍唔拍片:極少
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:no 冇朋友幫眼
其他要求:反mon自拍 去旅行用

Sony rx100 m3 or 4
周街都無Canon 50mm f1.8 is stm

早幾日先買完水

早幾日先買完水

就係你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞