新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
新手想問啲鏡後面個光圈數值係咪姐係調教係個個範圍最好?
例如:canon Ef-m 15-45mm f/3.5-6.3 is stm
係咪光圈較係3.5-6.3依個範圍最好,求教

最大光圈
唔同焦距有個最大極限
有時3.5 有時6.3
9up

準確d講,果兩數分別係最短同最長焦既可用最大光圈值。
通常要成像好d都要收一收光圈,收幾多視鏡頭而論
想問下efm 既鏡邊支好啲
對鏡頭完全唔了解
用緊m3+kit 鏡
想要支wide 啲影景多啲
I am very thanks you
例如:canon Ef-m 15-45mm f/3.5-6.3 is stm

最大光圈
唔同焦距有個最大極限
有時3.5 有時6.3
9up

即係話以上面支鏡為例 當焦距係15m時 光圈最大只可以較到3.5?

筆直幾多:10000以下
想要單反/無反/細機/其他:最主要輕身D就好
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景、影星、人像較多
拍唔拍片:拍,但比較少
身邊朋友多用咩牌子:iphone
接唔接受二手: 不接受
其他要求:
絲,最主要想旅行拎去用,所以好怕重
自己有比較過80D 77D 同埋xt-20仲有sony機
80d 77d呢2部其實係有曬我需要既野(可以加枝10-18mm應該影景好正)
但太重 感覺拎去旅行好唔方便 同埋一試機上手一陣已經好攰

Xt20就重量啱
見連登多人推18-55mm 但因為想影景所以好似唔夠廣角
但係就暫時買唔起佢枝10-24mm wide鏡
所以應該買既就會係買16-50mm枝鏡

個人比較鐘意canon既功能 但就鐘意富士色同埋佢夠輕
應該點揀好
Thanks

Canon另外有兩部機叫M5同M6, 有支鏡叫EF-M 11-22, 有無睇過?

有睇過 雖然機身夠輕又有廣中wide鏡 但爬文見都幾多人話m系列麻麻地 所以就冇考慮到
定係m6會好過富士?
新手真係唔太識 有講錯屌細力d

最大光圈
唔同焦距有個最大極限
有時3.5 有時6.3
9up

即係話以上面支鏡為例 當焦距係15m時 光圈最大只可以較到3.5?

係,當45mm既時就係6.3。
筆直幾多:4k
想要單反/無反/細機/其他:單反、無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:街拍、人像
拍唔拍片:很少
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:ok
其他要求:無

跪求
想問下efm 既鏡邊支好啲
對鏡頭完全唔了解
用緊m3+kit 鏡
想要支wide 啲影景多啲
I am very thanks you

No needa to thank la,
Actual cannon efm just had little amount len,
Your can seeing efm 22mm f/2 or 11-22mm,
11-22 are well

其他要求:
80d 77d呢2部其實係有曬我需要既野(可以加枝10-18mm應該影景好正)

Xt20就重量啱

應該點揀好
Thanks

Canon另外有兩部機叫M5同M6, 有支鏡叫EF-M 11-22, 有無睇過?

有睇過 雖然機身夠輕又有廣中wide鏡 但爬文見都幾多人話m系列麻麻地 所以就冇考慮到
定係m6會好過富士?

你唔好揀M5 M6以外其他款就得...
M系主要係支11-22平, 富士色鮮艷, 你可以去showroom試

其他要求:

Xt20就重量啱

應該點揀好
Thanks

定係m6會好過富士?

M系主要係支11-22平, 富士色鮮艷, 你可以去showroom試

去過showroom試 隻富士色幾j得 但就係暫時冇錢買唔起枝wide鏡
搵日出去試埋m6佢!

Thank you
新手問想買部機 Nikon d5500 4500 包2支鏡
2手黎 抵唔抵買 佢仲送防潮箱 佢箱有咩用?
2手黎 抵唔抵買 佢仲送防潮箱 個箱有咩用?
Sony a6000
現有1650同55210
想要多枝天涯鏡
有乜推介
Sony a6000
想要多枝天涯鏡
有乜推介

有錢上18105G
Sony a6000
想要多枝天涯鏡
有乜推介

你咁講都係想要d support 叫你買18200 者 有錢咪收支二手
但同巴打一樣, 夠錢上18105g
但我唔建議你放走支55210
55210 可以落 兩款adapter,
一款變長焦, 一款變marco 平平地幾過癮
筆直幾多:5k-6k
想要單反/無反/細機/其他:單反、無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:街拍、人像、旅行用
拍唔拍片:間中
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:ok
其他要求:輕身少少

其實有部好舊嘅Olympus pl6
但係一係黃燈下影人
個人仲黃過海綿寶寶

呢排有睇過Olympus em10同Sony a6000
兩個好似差唔多 唔多識揀

o記要set下先好用

請把保持暖色調關閉,同唔好用i vivid影人,你會有驚喜的

利申:epl6用家

其他要求:

Xt20就重量啱

應該點揀好
Thanks

定係m6會好過富士?

去過showroom試 隻富士色幾j得 但就係暫時冇錢買唔起枝wide鏡
搵日出去試埋m6佢!

Thank you

提提你fuji 1650支鏡同1855差幾個level
唔太建議1650
2手黎 抵唔抵買 佢仲送防潮箱 個箱有咩用?

防潮箱咪防潮囉(記得擺吸濕珠),
鏡頭相機都要保養,發左霉(會侵蝕鏡片)就對成像好大影響。濕度最好keep係40幾至60,太濕太乾都唔好
二手 Fujifilm X-A2,連XC16-50II
$2400
新手去旅行用 玩唔玩得過?

鍾意日系色
二手 Fujifilm X-A2,連XC16-50II
$2400
新手去旅行用 玩唔玩得過?

鍾意日系色

或者
Fujifilm X-A3 XC16-50mm F3.5-5.6 II Lens(100%全新水貨,一年保養) --現金價$4238
??
新手一問
本身有Sony a6300加支kit鏡
想買支定焦學下 sel50f18係咪好選擇?

影風景、食物、細件object多,想影多啲snap,唔會影人。
新手一問

影風景、食物、細件object多,想影多啲snap,唔會影人。

風景大多數用廣角(等效焦距約24mm以下),影細野加食物用macro (微距)鏡
新手一問

風景大多數用廣角(等效焦距約24mm以下),影細野加食物用macro (微距)鏡

Budget有限 而且唔想一次帶太多鏡(需要同一日又影景,又影細件野,想買支萬能少少)
新手一問

Budget有限 而且唔想一次帶太多鏡(需要同一日又影景,又影細件野,想買支萬能少少)

Sony 16 50kit鏡影出黎都夠廣,想影微距可以加個extension tube/買枝 50mm f2.8 macro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞