新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
80D加Sigma 1750 f/2.8屌唔屌得過
筆直幾多:無所謂
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:街景>人像>風景
拍唔拍片:拍!
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:想買部可以玩好耐都可以唔使換,唔使用Photoshop啲相已經好靚嘅相機

最近睇緊X-T2 / A7s2
諗緊買邊樣好,X-T2啲鏡頭好貴,Sony可以用其他鏡頭,不過應該就嚟出新機.

最後唔該巴打
筆直幾多:無所謂
想要單反/無反/細機/其他:無反
影咩題材:街景>人像>風景
拍唔拍片:拍!
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:想買部可以玩好耐都可以唔使換,唔使用Photoshop啲相已經好靚嘅相機

最近睇緊X-T2 / A7s2
諗緊買邊樣好,X-T2啲鏡頭好貴,Sony可以用其他鏡頭,不過應該就嚟出新機.

最後唔該巴打

想唔用PS 都有靚相真係FUJI for sure
Canon撚想上FF可以忍下手先

6D2有新Rumors流出
45點十字對焦
100%coverage optical viewfinder
有4K
有反mon

雖然我唔係好信can撚會咁撚大方
Canon撚想上FF可以忍下手先

6D2有新Rumors流出
45點十字對焦
100%coverage optical viewfinder
有4K
有反mon

雖然我唔係好信can撚會咁撚大方

100%coverage optical viewfinder?
4K?
邊有咁大方
咁無人買5D4啦
4K係咪要2x crop先
如果遲d去德國係咪o德國買德國牌子單反平好多
筆直幾多:$4000左右
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:唔喇,因為自己唔識check 機
其他要求:想買部機去旅行影下相

感謝🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

講漏咗,想要有wifi 過相功能 同最好有反mon
如果遲d去德國係咪o德國買德國牌子單反平好多

未必
你上網做下reseach好d
計返售價同匯率

講漏咗,想要有wifi 過相功能 同最好有反mon

rx100iii啦
筆直幾多:8k或以下
想要單反/無反/細機/其他:單反or無反
影咩題材:人景都影
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無咩朋友玩影相
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
以前都只係用開DC仔,但好想影到突顯景深既相,想買部可以輕易影到又影得靚嘅相機

自己本身係Sony Fan, 電腦電視Console都係Sony, 去Sony Store都睇過下,但發覺試左幾部個快門位都好鬆咁,唔知係試得多定真係咁…

最後如果有埋wifi過相同反鏡(方便自拍)更佳

先謝各位巴打
筆直幾多:8k或以下
想要單反/無反/細機/其他:單反or無反
影咩題材:人景都影
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無咩朋友玩影相
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
以前都只係用開DC仔,但好想影到突顯景深既相,想買部可以輕易影到又影得靚嘅相機

自己本身係Sony Fan, 電腦電視Console都係Sony, 去Sony Store都睇過下,但發覺試左幾部個快門位都好鬆咁,唔知係試得多定真係咁…

最後如果有埋wifi過相同反鏡(方便自拍)更佳

先謝各位巴打

自拍用返iphone 啦
a6300+sigma30.4 遲下再補zoom 鏡 /
a6000+sigma30.4+sel18-105g
多謝徐巴打意見,會去sony store再試試
Canon 24-70定105好 好難揀

利申700d用家
筆直幾多:2k或以下
鍾意咩牌子:------
唔鍾意咩牌子:----
影咩題材:旅行影景
拍唔拍片:no
接唔接受二手:no

新手逕虛心求教,無玩開相機,只玩耳機
Canon 24-70定105好 好難揀

利申700d用家

105新個支定舊個支先
唔諗咁多
a6000+ 1670z AE 全水貨 $7806
vs
Gx85+ 12-35mm f2.8 (鏡頭係4年前產物+已停產) 全水貨 $7598

用途:主要影下女朋友(淺景深) 同小朋友,少量風景,少量街拍。

推翻上黎先
8千蚊budget仲有冇更好選擇?要有viewfinder 同最好有機身防震,會拍片,唔考慮canon ,nikon, 二手
唔該晒各位巴打

8k冇可能又有淺景深又有得zoom
你一係就a6000 + 大光圈定焦, 一係就a6000 + SEL1670z

GX85 + 12-35mm f2.8都係一樣影唔到淺景深

因為光圈要x2?
唔諗咁多
vs
Gx85+ 12-35mm f2.8 (鏡頭係4年前產物+已停產) 全水貨 $7598

用途:主要影下[rgb(255, 192, 203)]女朋友[/rgb(255, 192, 203)](淺景深) 同小朋友,少量風景,少量街拍。

推翻上黎先
8千蚊budget仲有冇更好選擇?要有viewfinder 同最好有機身防震,會拍片,唔考慮canon ,nikon, 二手
唔該晒各位巴打

你一係就a6000 + 大光圈定焦, 一係就a6000 + SEL1670z

因為光圈要x2?

係焦距同FF機比要乘返2 姐係等於 24-70mm
而因為一啲好學術性既散景公式 所以呢支鏡大約等於FF機既 24-70mm f4
景深係有 但唔會淺得去邊 建議你去試下實機先
唔諗咁多
vs

用途:主要影下[rgb(255, 192, 203)]女朋友[/rgb(255, 192, 203)](淺景深) 同小朋友,少量風景,少量街拍。

推翻上黎先
唔該晒各位巴打

因為光圈要x2?

而因為一啲好學術性既散景公式 所以呢支鏡大約等於FF機既 24-70mm f4

唔係應該大約FF 24-70f/5.6咩?
唔諗咁多
vs

推翻上黎先
唔該晒各位巴打

因為光圈要x2?

唔係應該大約FF 24-70f/5.6咩?

係wo 唔好意思我講錯左 係ff既24-70 f5.6先岩
筆直幾多: 4000
想要單反/無反/細機/其他:DC (唔想換鏡頭)
鍾意咩牌子:無特定
唔鍾意咩牌子:無特定
影咩題材:旅下同女友影下相,影風景,人,夜景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:咩都有
接唔接受二手:NO
其他要求:無
筆直幾多:<8000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Nikon/Canon/Sony
唔鍾意咩牌子:No
影咩題材:風景多
拍唔拍片:拍但少
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:No
其他要求:No

依家諗760D+Sigma 17-50 f/2.8
係咪出得

Go for it

呢個組合影夜景得唔得?
筆直幾多:<4000
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反(新手想問下呢個價係咪買唔到單反
鍾意咩牌子:無
影咩題材:人/風景/食物
身邊朋友多用咩牌子:無留意
其他要求:no
其實係想送比女朋友友生日禮物,求攝影台老手指點迷津。謝謝
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反(新手想問下呢個價係咪買唔到單反
鍾意咩牌子:無
影咩題材:人/風景/食物
身邊朋友多用咩牌子:無留意
其他要求:no
其實係想送比女朋友友生日禮物,求攝影台老手指點迷津。謝謝

相機做禮物其實好危險
尤其你唔熟呢一範
一陣送左單反佢嫌重
或者送左部佢唔鍾意既好無謂
不如大大方方同佢講
比佢自己揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞