新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
筆直幾多:5k-6k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:風景,街景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:nikon canon
接唔接受二手:接受
其他要求
新手留名
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
影咩題材:風景,街景,人像
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
其他要求:新手機

想問下canon eos 6d 抵唔抵用?
想問下二手Nikon d5500加支鏡 $3900合唔合理?
筆直幾多:~5k or 以內
影咩題材:風景,人像
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子: canon
接唔接受二手:不接受
其他要求: 易操作

新手求賜教
睇過幾款,係咪sony a5100/6000 好過canon出既無反 thx
筆直幾多:8000內
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:唔識
影咩題材:人像 風景
拍唔拍片:無所謂
身邊朋友多用咩牌子:canon nikon olympus
接唔接受二手:no
其他要求: for 長用
筆直幾多:8000內
唔鍾意咩牌子:唔識
影咩題材:人像 風景 街景
身邊朋友多用咩牌子:canon nikon olympus
其他要求: for 長用
筆直幾多:<8000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Nikon/canon
唔鍾意咩牌子:Panasonic
影咩題材:旅行、行山風景->近鏡影物件->人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Olympus/iPhone
其他要求://
筆直幾多:6000-7000
鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:星空 及 風景
身邊朋友多用咩牌子:canno and nikon
其他要求:冇

唔該曬各位
強貼留名
筆直幾多:$3000
想要單反/無反/細機/其他:想買M43鏡
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人同風景
拍唔拍片:唔拍
筆直幾多:20k 淨機/機連鏡
鍾意咩牌子:fuji sony
影咩題材:想要部掃街機 平時主要影景
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友影相
接唔接受二手:ok 但係唔係太識試機/鏡
其他要求:

主要影左年幾相, 有部d7200 長插sigma 18-35
主要去影景多
近排想要多部去掃街影人
考慮過 x-t2 x-t20 a7ii 同 a7rii
前兩部係鐘意fuji 直出相
後兩部就係FF 可以轉做主要器材
但係a7ii 出左咁耐今年就出新 a7rii 就諗緊有冇需要
x-t20 就幾啱我要求 輕又唔太貴但係試唔到機 唔敢買住
x-t2 就價錢上又近a7ii 連埋鏡既價又買到 a7rii 功能上感覺又同d7200 撞哂
好煩惱 嚟緊去日本 可以順便睇埋二手鏡
唔該哂各位巴打
筆直幾多:16k
鍾意咩牌子:Fuji xt2 vs Olympus em1 mkii
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:街景 夜景 遠攝人
身邊朋友多用咩牌子:Fuji
接唔接受二手:
其他要求:☠️ 我知Xt2 高iso時個noise 都做得幾好,不過Olympus 又有5軸防震

細底防震最多咪只幫補下
筆直幾多:~4000~5000
影咩題材:風景、
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:sure
其他要求:輕身
筆直幾多:4000左右
影咩題材:主要旅行影下街拍 人像
拍唔拍片:都會拍
身邊朋友多用咩牌子:canon Sony
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:想做到前清後矇既效果 尤其影人像
筆直幾多:5000左右淨機
鍾意咩牌子:Nikon sony Fuji
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:老豆老母家庭相 風景相
接唔接受二手:唔受
其他要求:鏡想cheap cheap地用住先等有錢先買支wide angle影景 兩支都求推介
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:無特別
影咩題材:人,景,動物
其他要求:可以反屏最好

想去trip之前買
筆直幾多:~5000
想要單反/無反/細機/其他:廣角鏡
鍾意咩牌子:no
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:風景(想影星)
其他要求:用緊canon 760d
筆直幾多:~8000
想要單反/無反/細機/其他:細機/無反
鍾意咩牌子:sony cannon
影咩題材:風景 夜鏡 人
其他要求:rx100m4 定m5 (而家買m5係咪好傻仔)or a6300/ 6500
筆直幾多:4k ± 10%
影咩題材:建築>風景≈街拍>人像
接唔接受二手:Yes
其他要求:畫質>兼容性>重量
筆直幾多:2k或以下
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:------
唔鍾意咩牌子:----
影咩題材:影景、入門開始學
拍唔拍片:Yes
身邊朋友多用咩牌子:----
接唔接受二手:Yes(但唔知邊度搵)

求推介,5月尾開始有trip,部手機太廢,長遠都想認真學,希望有部正常少少既野頂住,影D見得下人既相
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:細機
唔鍾意咩牌子:無特別
影咩題材:人,景,動物
其他要求:可以反屏最好

G9X m2囉
如果Sony都ok咪RX100m4 不過over budget左幾舊水
筆直幾多:4k ± 10%
影咩題材:建築>風景≈街拍>人像
接唔接受二手:Yes
其他要求:畫質>兼容性>重量

XT10 + 1855
筆直幾多:~8000
想要單反/無反/細機/其他:細機/無反
鍾意咩牌子:sony cannon
影咩題材:風景 夜鏡 人
其他要求:rx100m4 定m5 (而家買m5係咪好傻仔)or a6300/ 6500

宜家買rx100m5點會傻仔啊
如果買a6300/a6500 你要接受Sony APSC鏡群比較細喎
筆直幾多:2k或以下
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:------
唔鍾意咩牌子:----
影咩題材:影景、入門開始學
拍唔拍片:Yes
身邊朋友多用咩牌子:----
接唔接受二手:Yes(但唔知邊度搵)

求推介,5月尾開始有trip,部手機太廢,長遠都想認真學,希望有部正常少少既野頂住,影D見得下人既相

咁少budget點諗
筆直幾多:5000-6000
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:人,景
拍唔拍片:吾拍
其他要求:可以反屏最好同埋一支鏡走天涯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞