新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
筆直幾多:10000
想要單反/無反/細機/其他:單反 無反都ok
鍾意咩牌子:Sony canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子: 身邊朋友唔影相
接唔接受二手: 唔接受
其他要求:想加個wide鏡 想遲下去西藏影景
筆直幾多:2k或以下
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:------
唔鍾意咩牌子:----
影咩題材:影景、入門開始學
拍唔拍片:Yes
身邊朋友多用咩牌子:----
接唔接受二手:Yes(但唔知邊度搵)

求推介,5月尾開始有trip,部手機太廢,長遠都想認真學,希望有部正常少少既野頂住,影D見得下人既相

咁少budget點諗

叫佢繼續用iphone
啲錢留返繼續儲啦
筆直幾多:5000-6000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:人,景
拍唔拍片:吾拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:no
其他要求:可以反屏最好同埋一支鏡走天涯

你走啦 屌你老味
嗰頭開完post 呢頭又嚟 學下中文先啦
筆直幾多:2k或以下
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:------
唔鍾意咩牌子:----
影咩題材:影景、入門開始學
身邊朋友多用咩牌子:----
接唔接受二手:Yes(但唔知邊度搵)

求推介,5月尾開始有trip,部手機太廢,長遠都想認真學,希望有部正常少少既野頂住,影D見得下人既相

咁少budget點諗

叫佢繼續用iphone
啲錢留返繼續儲啦

呢個價剩係夠買dc仔,不如用手機影好過
筆直幾多:<5000

想要單反/無反/細機/其他:冇所謂, 夠輕就好, 不過色水靚既重d都可以

鍾意咩牌子:Leica但唔是呢個畢直 所以冇所謂

唔鍾意咩牌子:N/A

影咩題材:主要旅行用
70%影景: 街邊隨拍,遲下去歐洲, 應該會影夜景同建築物(又橫又高果d舊建築物)
30%影人, 靜態多 例如on99企係景點前面劉個明果種

拍唔拍片:可有可無

身邊朋友多用咩牌子:無朋友

接唔接受二手:最好一手,但二手都可以

其他要求:影完唔會再係電腦花時間執相, 電最好耐用d

多謝各位巴絲打先
pish

想要單反/無反/細機/其他:冇所謂, 夠輕就好, 不過色水靚既重d都可以

70%影景: 街邊隨拍,遲下去歐洲, 應該會影夜景同建築物(又橫又高果d舊建築物)

多謝各位巴絲打先

Sony RX100m4囉
筆直幾多:3k
想要單反/無反/細機/其他:單反、無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:Samsung, casio
影咩題材:風景、人像
拍唔拍片:間中 非專業
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:會買二手
其他要求:可以smartphone remote control,有得反mon
fujifilm x a10
Panasonic Lx100
fujifilm x a3
Canon eos m10
Canon eos m3
Sony rx100 iii

筆直少
想知依度咁多部邊部好d可以買/好廢唔好買
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:無特別
影咩題材:人,景,動物
拍唔拍片:拍
接唔接受二手:no
其他要求:可以反屏最好

M5

多謝各位巴絲打先

Thanks!!

多謝各位巴絲打先

Thanks!!

但係over budget左少少

多謝各位巴絲打先

Thanks!!

其實我諗住入m3,因為拍片4k真係唔係好需要 不過爬過文似乎m3個white balance有啲問題,我又唔會事後執相,所以係呢度有啲concern

多謝各位巴絲打先

Thanks!!

其實我諗住入m3,因為拍片4k真係唔係好需要 不過爬過文似乎m3個white balance有啲問題,我又唔會事後執相,所以係呢度有啲concern

m4囉 5k3左右
新手想問canon 100D好定 EOS M3好?
主要想輕、平同想要白色
本身有部 700D
就係因為佢太重我拎唔到長時間所以想買部輕便啲嘅
Thank You
筆直幾多:~$3500
想要單反/無反/細機/其他:dc
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行影相,拍練舞片
拍唔拍片:經常
身邊朋友多用咩牌子:手機
接唔接受二手:唔接受
其他要求:電襟玩、輕便

另外想問下,除左Nikon Coolpix A900仲有無其他選擇,而a9000拍4k片會唔會好食電?
筆直幾多:~$3500
想要單反/無反/細機/其他:dc
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行影相,拍練舞片
拍唔拍片:經常
身邊朋友多用咩牌子:手機
接唔接受二手:唔接受
其他要求:電襟玩、輕便

另外想問下,除左Nikon Coolpix A900仲有無其他選擇,而a900拍4k片會唔會好食電?
筆直幾多:5k-6k
鍾意咩牌子:Canon,Nikon,Fujifilm
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:人像,街拍,城市
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:ok
其他要求:2013年後發售,有肩屏
筆直幾多:7k內
鍾意咩牌子:冇
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友玩相機
其他要求:

希望巴打可以幫幫我,順便想問下大家點睇canon 800d
其他要求:

買800d不如買77d
其他要求:

買800d不如買77d

唔該晒,但係如果買77d既話,我應該揀官網上既套裝定係淨買機身再另外買鏡好?
EOS 77D機身:HK$6,280
EOS 77D連EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM鏡頭套裝:HK$7,380
筆直幾多:5k
鍾意咩牌子:nikon
唔鍾意咩牌子:---
影咩題材:景
其他要求:車軌 景 光影塗鴉
其他要求:

買800d不如買77d

唔該晒,但係如果買77d既話,我應該揀官網上既套裝定係淨買機身再另外買鏡好?
EOS 77D機身:HK$6,280
EOS 77D連EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM鏡頭套裝:HK$7,380

新手學著kit鏡先,掌握左先買第二枝鏡
筆直幾多:5k
鍾意咩牌子:nikon
唔鍾意咩牌子:---
影咩題材:景
其他要求:車軌 景 光影塗鴉

先預1k買腳架, 唔好貪平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞