新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
有冇人有用thieye 都係拍到4k video 價錢係gopro既4份1 都多外國佬用 聽百老滙講thieye係易斷線 同 冇咁多app support咁解 求用後感
有無巴打用過canon 24-105
想問下實用性大唔大
嚟緊去旅行想入支鏡
想問下實用性大唔大
嚟緊去旅行想入支鏡

我用24-70個焦段已經非常實用
一般景同人像,街拍都夠
係去動物園同水族館兩日換左支70-300
想問下實用性大唔大
嚟緊去旅行想入支鏡

一般景同人像,街拍都夠

我睇24-105用家心得好多都話室內會走焦
平價L鏡嚟講係咪都抵買
想問下實用性大唔大
嚟緊去旅行想入支鏡

一般景同人像,街拍都夠

平價L鏡嚟講係咪都抵買

如果會買/帶70-200,就唔好買24-105, 買24-70
如果唔會買/唔會帶70-200, 就買24-105
想問下實用性大唔大
嚟緊去旅行想入支鏡

一般景同人像,街拍都夠

平價L鏡嚟講係咪都抵買

如果會買/帶70-200,就唔好買24-105, 買24-70

一向覺得上得L鏡
支standard zoom考慮多d quality好d
始終最常用
24-70一定無投訴
f4同24-105價錢好似唔差好遠
除非個35mm焦段對你真係好重要
想問下實用性大唔大
嚟緊去旅行想入支鏡

一般景同人像,街拍都夠

平價L鏡嚟講係咪都抵買

本身得支50.8同支18-55kit
咁係咪24-105係我嘅首選
想問下實用性大唔大
嚟緊去旅行想入支鏡

一般景同人像,街拍都夠

平價L鏡嚟講係咪都抵買

原來係APSC機
咁你用18-55咪得囉
24-105用喺APSC度都唔方便
你買支55-250/70-200唔係仲好咩?
想問下實用性大唔大
嚟緊去旅行想入支鏡

一般景同人像,街拍都夠

平價L鏡嚟講係咪都抵買

原來係APSC機
咁你用18-55咪得囉
24-105用喺APSC度都唔方便
你買支55-250/70-200唔係仲好咩?

Sor 我無講清楚
L鏡用係apsc機係咪大材小用
我想買24-105主要係for將來轉ff機可以買少枝鏡
咁諗係咪好戇鳩
咁諗係咪好戇鳩

唔係大材小用
L鏡一定係FF鏡
FF既Wide zoom就變咗Standard Zoom
FF既Tele zoom依然係tele
唯獨係standard zoom會變得奇奇怪怪囉

買支70-200一樣可以第時升ff買少支啫
其實想問Sony a7sii拍片好但影相係咪會輸蝕過其他機
咁諗係咪好戇鳩

唔係大材小用
L鏡一定係FF鏡
FF既Wide zoom就變咗Standard Zoom
FF既Tele zoom依然係tele
唯獨係standard zoom會變得奇奇怪怪囉

買支70-200一樣可以第時升ff買少支啫

咁即係我L鏡用係apsc會變得奇怪
新手真心唔識
筆直幾多:4000到
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行影相(風景,人)
拍唔拍片:少少
身邊朋友多用咩牌子:唔多清楚
接唔接受二手:
其他要求:
接唔接受二手:no
其他要求:
接唔接受二手:no
其他要求:

700d kit set
筆直幾多:4000-5000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:三叔
影咩題材:人,風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:接受,但唔識check
其他要求:想要大光圈

5000蚊,人風景大光圈無得並存
nikon apsc用 超廣角定焦 可二手 想影星 3000樓下邊支正

5000蚊,人風景大光圈無得並存

5000蚊,淨係大光圈呢?
筆直幾多:<8000
鍾意咩牌子:Nikon/Canon/Sony
唔鍾意咩牌子:No
影咩題材:風景多
拍唔拍片:拍但少
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:No
其他要求:No
筆直幾多:5000
鍾意咩牌子:sony nikon
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:風景>街拍>物件>人
拍唔拍片:甚少
身邊朋友多用咩牌子:nikon canon
接唔接受二手:麻麻
其他要求:想對焦效果出眾d 跟原廠鏡都ok

推一推
其實想問Sony a7sii拍片好但影相係咪會輸蝕過其他機

推下

依家諗760D+Sigma 17-50 f/2.8
係咪出得

依家諗760D+Sigma 17-50 f/2.8
係咪出得

Go for it
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞