新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
筆直幾多:25000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
影咩題材:風景,夜景,旅行行山用多
拍唔拍片:會拍下
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不
其他要求:想要full frame

已經有ff鏡就5D4
無就5D3連24-70
要f2.8定f2.8就你自己睇需要同喜好

其實你手頭上有咩鏡?留錢買支16-35 F4, 同埋部機重要準備一支好少少嘅炭腳
身邊朋友多用咩牌子:

已經有ff鏡就5D4
無就5D3連24-70

得一支百微
但5D3冇得反mon

5D4都無
你又想要單反
一係等下6D2,之前Rumors話會有
身邊朋友多用咩牌子:

已經有ff鏡就5D4
無就5D3連24-70

得一支百微
但5D3冇得反mon

Canon暫時無一部FF機有反mon
FF反mon一係Nikon D750, 一係Sony A72
你咁少鏡轉會應該無咁肉赤
身邊朋友多用咩牌子:

已經有ff鏡就5D4
無就5D3連24-70

得一支百微
但5D3冇得反mon

5D4都無
你又想要單反

6D2傳左好耐都未有影, 當然唔急用可以等下
身邊朋友多用咩牌子:

已經有ff鏡就5D4
無就5D3連24-70

得一支百微
但5D3冇得反mon

5D4都無
你又想要單反

6D2傳左好耐都未有影, 當然唔急用可以等下

咁等6D ii 算
筆直幾多:5k-6k
想要單反/無反/細機/其他:單反、無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:街拍、人像、旅行用
拍唔拍片:間中
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:ok
其他要求:輕身少少

其實有部好舊嘅Olympus pl6
但係一係黃燈下影人
個人仲黃過海綿寶寶

呢排有睇過Olympus em10同Sony a6000
兩個好似差唔多 唔多識揀

咁你黃燈下面影啲野梗係黃色架啦, 一係買支外閃打白佢囉, 一係set white balance
A6000塊sensor大過EM10但係無evf, 同埋轉會你要換過晒啲鏡, 睇下你手頭上多唔多鏡啦

如果你朋友肯借鏡俾你玩可以考慮埋EOS M6, 應該月底出, 加adaptor可以用canon單反鏡, 但係單反鏡雖然有平有貴但係一定會大支, EOS M專用鏡得好少, 無大光圈人像鏡

較完白平衡之後啲色有種死灰色 (唔太識形容)
可惜筆直有限 淨係買到M6 body
如果咁 a6300或者M10會唔會係個好選擇

但係一係黃燈下影人
個人仲黃過海綿寶寶

咁你黃燈下面影啲野梗係黃色架啦, 一係買支外閃打白佢囉, 一係set white balance
A6000塊sensor大過EM10但係無evf, 同埋轉會你要換過晒啲鏡, 睇下你手頭上多唔多鏡啦

如果你朋友肯借鏡俾你玩可以考慮埋EOS M6, 應該月底出, 加adaptor可以用canon單反鏡, 但係單反鏡雖然有平有貴但係一定會大支, EOS M專用鏡得好少, 無大光圈人像鏡

M6暫時得Canon自己有預售未有街貨, Canon個官方價係貴過街貨好多

M5連15-45kit官方價9千, 街賣7千
M6連15-45依家官方價6千8, 遲啲開賣街價應該會平一截
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:無
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:物,人
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:唔接受
其他要求:

做咩唔用電話?
24-70 F4 定 24-105 F4 ii ?
筆直幾多:5000-6000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無
影咩題材:人>景
拍唔拍片:小拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:唔太想執相

點睇fuji xa3? 唔係好識簡
筆直幾多:7000下
想要單反/無反/細機/其他:最好單反/無反都可以
影咩題材:人》風景》自拍
拍唔拍片:極少
身邊朋友多用咩牌子:canon,nikon
接唔接受二手:no
其他要求:保養、售後服務、簡單易用...

未用過相機,用開iphone影
主要用黎旅行影相
求介紹

去旅行部相機要拎足一日唔係個個會接受到單反咁, 你可以睇晒呢幾部, 手感重量價錢功能都有少少分別:
Canon M5, M6, 760D, 70D, 80D
行山影景,有枝canon17-55,有冇需要入多枝10-18?
會唔會有好大分別

好大, 如果你影景多同埋唔係要手持夜景枝17-55可以放返入防潮箱
筆直幾多: 8000 or below
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:Canon, Nikon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景>人物
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:canon(好似係)
接唔接受二手:Yes, 有得用已經好滿足了
其他要求:最重要細部(唔好成部單反咁大部),當天涯機拎來旅行用
少d/冇雜訊,防手震(嚴重柏金遜,長期手震 )

新手影相,當傻瓜機用,什麼光圈快門景深都剩係識個名,實際原理係咩都唔識

你會唔會學下點用? 唔會嘅話單反無反對你黎講只會係一舊磚頭, 買部好些少嘅DC機仔好過
筆直幾多:大概5 6000
想要單反/無反/細機/其他:我都唔識分
鍾意咩牌子:canon 不過其他都無所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人 景
拍唔拍片:多拍 去旅行想試下影遊記
身邊朋友多用咩牌子:iPhone
其他要求:想可以影得wide d 因爲會自拍 想要可以反mon 唔好太重
新手真係咩都唔識 已經做過下資料搜集 有諗過eos m3 有無其他機推介

另外換鏡ok 同想可以加mic收音
見到有Sony a6300 6500
Eos m3 m5 完全唔識分

EOS M3 M6 M5
Sony A6300 6500

M3對焦慢, 唔好揀
M6係進化版嘅M3, 應該月底開賣

但係一係黃燈下影人
個人仲黃過海綿寶寶

M6暫時得Canon自己有預售未有街貨, Canon個官方價係貴過街貨好多

M6連15-45依家官方價6千8, 遲啲開賣街價應該會平一截

咁我等等M6先再決定
15-45 係咪普通影人景同埋片都ok架?
因為遲啲做功課要拍片
諗住一次過搞掂
唔該你

但係一係黃燈下影人
個人仲黃過海綿寶寶

以而家無反個市場黎講
Sony好d

今日睇機個陣 個叔叔都話sony用途廣泛好多
Btw 依加先個星際同百老匯啲價可以差咁遠
筆直幾多:6~8k
想要單反/無反/細機/其他:都得
鍾意咩牌子: N/A
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:街景 行山風景
拍唔拍片:未必會
接唔接受二手:最好唔好 唔識check機
其他要求:有得換鏡耐玩啲 唔會太大部

之前問過 但好似其他巴打比較忙留意唔到
行山影景,有枝canon17-55,有冇需要入多枝10-18?
會唔會有好大分別

好大, 如果你影景多同埋唔係要手持夜景枝17-55可以放返入防潮箱

筆直幾多:8000
鍾意咩牌子:Fuji canon
影咩題材:景
拍唔拍片:唔拍
接唔接受二手:接受
其他要求:推介埋鏡

但係一係黃燈下影人
個人仲黃過海綿寶寶

咁我等等M6先再決定
15-45 係咪普通影人景同埋片都ok架?
因為遲啲做功課要拍片
諗住一次過搞掂
唔該你

kit鏡都係用途廣泛, 你可以上i square Canon showroom試

但係一係黃燈下影人
個人仲黃過海綿寶寶

以而家無反個市場黎講
Sony好d

今日睇機個陣 個叔叔都話sony用途廣泛好多
Btw 依加先個星際同百老匯啲價可以差咁遠

鋪租差好遠啦
大鋪又貴又送垃圾
筆直幾多:8000
鍾意咩牌子:Fuji canon
影咩題材:景
拍唔拍片:唔拍
接唔接受二手:接受
其他要求:推介埋鏡

鏡: Canon EF-M11-22, 呢枝鏡真係淨係影景, 唔好後悔
淨低嘅錢買機, 夠錢就買EOS M5淨機身, 唔夠就等月尾買EOS M6淨機身

Fiji等其他巴打介紹
我係新手 想問下各路大神sony a7主要影景同人,有乜嘢鏡頭可以推薦下。預算大概3000蚊內 thanks
筆直幾多:6~8k
想要單反/無反/細機/其他:都得
鍾意咩牌子: N/A
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:街景 行山風景
拍唔拍片:未必會
接唔接受二手:最好唔好 唔識check機
其他要求:有得換鏡耐玩啲 唔會太大部

之前問過 但好似其他巴打比較忙留意唔到

你想有得換鏡又唔想太大部即係要無反, 但係無反正正就係Sony嘅強項, 你不如試下A6300同A6500係唔係真係咁差

如果唔諗Sony就淨得Fujifilm同Canon, Fuji唔熟, Canon就只有M5同月底出嘅M6, 呢兩部以外其他EOS M系都係伏唔好貪平
我係新手 想問下各路大神sony a7主要影景同人,有乜嘢鏡頭可以推薦下。預算大概3000蚊內 thanks

其實...你有無kit鏡...?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞