新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:SONY, CANON
唔鍾意咩牌子:NIKON
影咩題材:狗狗, 人, 景
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:CANON
接唔接受二手:YES
其他要求:對焦快而準

Sony A6300
Canon 80D
Canon M5
筆直幾多:5k~6k
想要單反/無反/細機/其他:單反 無反
鍾意咩牌子:canon fuji nikon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:街拍 人像
拍唔拍片:一時時 但唔多
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:最好一手
其他要求:

諗住去旅行用 唔怕大部
鍾意影街人像多d 風景少少

需唔需要viewfinder同反mon?

可有可無 反mom拍片有用

Viewfinder一定要

Nikon D5600
Canon 760D

加多少少:
Nikon D7200
Canon 70D
Canon M5
Fujifilm XT20
筆直幾多:<2000
想要單反/無反/細機/其他:定焦鏡for sony a5100
鍾意咩牌子:nvm
唔鍾意咩牌子:nvm
影咩題材:旅行影人影風景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:唔g
接唔接受二手:no
其他要求:f2.8 or below, 16-50mm

唔熟, 但係你要唔要自動對焦? 16-50 range太大唔知你習慣好難幫你揀

如果要自動對焦睇下sony原廠同sigma
巴打小弟本身用罪大A6000 想買支長鏡可以有咩選擇?

巴好唔好無視我

無限budget? 影咩? 要唔要自動對焦?
想問下買Sony a7定canon760d好? 普通影相去下旅遊影景影人為主。thanks

唔怕之後買鏡貴梗係A7
想買5d3想知邊到平

旺角星際
或者上price.com.hk
筆直幾多:5000下
想要單反/無反/細機/其他:單反 或者女人機
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人像 風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:咩都有
接唔接受二手:唔得

最好買女人機 白色 同女朋友去韓國旅遊影相 麻煩曬

換部影相靚嘅高階白色手機再買支自拍神器, 多啲影下練習構圖, 買機無技術送
想要單反/無反/細機/其他:單or無反
鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:人 景 想要有景心 同埋想學影車軌同time lapse

拍唔拍片:都會
身邊朋友多用咩牌子:無人玩相機
接唔接受二手:最好唔好

同埋去邊到買好 如果星際果啲會唔會無保障
筆直幾多:5-6K
想要單反/無反/細機/其他:想要單反/細機 旅行影相 想方便
鍾意咩牌子:Sony Canon
影咩題材:風景 人(主要係影女友
拍唔拍片:拍 多數係自拍影片多
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:唔要
其他要求:唔該哂巴打🙏🏻
筆直幾多:大概5 6000
想要單反/無反/細機/其他:我都唔識分
鍾意咩牌子:canon 不過其他都無所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人 景
拍唔拍片:多拍 去旅行想試下影遊記
身邊朋友多用咩牌子:iPhone
接唔接受二手:ok
其他要求:想可以影得wide d 因爲會自拍 想要可以反mon 唔好太重
新手真係咩都唔識 已經做過下資料搜集 有諗過eos m3 有無其他機推介

另外換鏡ok 同想可以加mic收音
見到有Sony a6300 6500
Eos m3 m5 完全唔識分

EOS M3 M6 M5
Sony A6300 6500

M3對焦慢, 唔好揀
M6係進化版嘅M3, 應該月底開賣

咁m6好定sony好
始終筆直有限
各自有無wide d嘅鏡推介 拍片自拍想影wide d背景

Canon有枝好細光圈嘅11-22
Sony有10-18, 另外有支Sigma 19mm F2.8

Sony有10-18 好野黎

未用過Sigma 19mm, 自拍夠wide 咩? 我用kit 枝1650 仲要用埋自拍棍先岩岩好夠wide

咁應該sony6300/6500+10-18好
定m6加EF-S 10-18mm好?
另外見到m6有咩kit鏡 個d好用?我唔知咩係kit
唔鍾意咩牌子:
其他要求:想可以影得wide d 因爲會自拍 想要可以反mon 唔好太重
新手真係咩都唔識 已經做過下資料搜集 有諗過eos m3 有無其他機推介

M3對焦慢, 唔好揀

咁m6好定sony好
始終筆直有限

Sony有10-18, 另外有支Sigma 19mm F2.8

未用過Sigma 19mm, 自拍夠wide 咩? 我用kit 枝1650 仲要用埋自拍棍先岩岩好夠wide

定m6加EF-S 10-18mm好?

同埋Fuji X-T20點?配咩鏡會wide d?
呢3個邊個性價比最高?
唔鍾意咩牌子:

M3對焦慢, 唔好揀

咁m6好定sony好
始終筆直有限

定m6加EF-S 10-18mmEF-M 11-22好?

M6用EF-M 11-22
Sony果支靚, 不過你要睇下機加鏡有無over budget

kit鏡使即跟機身一齊賣嘅套裝鏡, 價錢平質素普通但係大部份嘅攝影題材都可以應付到, A6300一樣有kit鏡套裝
em10 想買支天捱鏡去旅行影下風景應該買咩鏡頭好?
想要單反/無反/細機/其他:想要單反/細機 旅行影相 想方便

有無諗過買支自拍神器再加部gopro算?
想要單反/無反/細機/其他:單or無反
鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:人 景 想要有景心 同埋想學影車軌同time lapse

拍唔拍片:都會
身邊朋友多用咩牌子:無人玩相機

同埋去邊到買好 如果星際果啲會唔會無保障

5000選擇唔會多, 你上Fujifilm Sony Canon陣列室試下邊部手感好發色岩心水, 睇岩就去星際買

建議你買無反, 車軌time lapse要用腳架, 部機越重你腳架要投資越多

驚嘅咪去dcfever 天祥 華仁會呢幾間大少少嘅鋪囉, 自己check下部機有無爛有無光點死點對返保用證同機身編號等等
筆直幾多:4k
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:Nikon Sony Canon Panasonic
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景,間中人像
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔接受
其他要求:

呢個價位係咪得Canon M3同Sony A5100水貨揀?

巴打點睇Pan記出嗰部GF9?

你咁嘅budget其實唔使煩因為都無咩可以揀
M6岩岩出左睇下budget夠唔夠, 唔夠就揀其他牌子, 想平去旺角星際行一個圏, 唔好去大鋪買

刪Canon M3即係點

有M6唔好諗M3啦

Btw其實細機同無反唔計可以換鏡有咩分別

拍片, 無反有得手擰focus 同zoom, 可以moody 好多

但細機袋係衫袋, 拎出黎就影一輕便又方便
Sony上A6000好過 A5100
除非你覺得自拍,touch,size,價錢 重要過一切

其實budget得4千如果你無諗住換鏡不如考慮下Sony RX100 3

認真細機快門係咪冇得同無反比?

我想買相機最主要既原因係覺得手機太慢

應該係夜攝同快門速度

夜攝sensor越大越好
快門你要搞清楚其實想要對焦快, 快門時滯短, 高速連拍定係真係想要高速快門?

對焦同快門時滯兩樣都緊要

試下RX100同LX100呢類機夠唔夠快, 唔夠先再諗單反無反

上網睇RX100 M3行貨3880
出到街4800

肥花都要4800

3880係咪呃人

成千好誇張

原廠同騰龍都有EF-M 天涯鏡, 你自己比較下價錢同焦距
有 Sony a 7 ii 套裝
想買支古董鏡
想要單反/無反/細機/其他:想要無反/細機 旅行影相 想方便

有無諗過買支自拍神器再加部gopro算?

搞錯左 想要無反先岩
本身用iphone影多
但心思思想學影相
有 Sony a 7 ii 套裝
想買支古董鏡

budget 千幾蚊樓下

原廠同騰龍都有EF-M 天涯鏡, 你自己比較下價錢同焦距

ED 14-150mm f4.0-5.6 II 依支買唔買得過?
筆直幾多:10k內
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:冇特別,但用nikon菲林
影咩題材:風景 人
拍唔拍片:冇性趣
身邊朋友多用咩牌子:sony canon(某啲建議sonya7)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞