新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
筆直:3k
用緊NIKON D3300
影咩題材:車, panning
拍唔拍片:間中
接唔接受二手:not ok

要求:想買支長少少嘅鏡
睇啱Tamron A005 70-300 F4-5.6
水貨約2.2k
有冇其他選擇?
新手唔識野 想買Canon m6如果想咩都影下冇乜特別要求配咩鏡好?

咩都影就用跟機kit鏡
gx85 配咩鏡好,想影境又影人,係咪Olympus 12-40?
提聲你地買二手諗清楚先
唔清楚就留意下隔離post
拆/改相機filter果壇野

好撚多係 sony/nikon機
筆直:3k
用緊NIKON D3300
影咩題材:車, panning
拍唔拍片:間中
接唔接受二手:not ok

要求:想買支長少少嘅鏡
睇啱Tamron A005 70-300 F4-5.6
水貨約2.2k
有冇其他選擇?

Tamron一定買行
6年保養
筆直幾多:10k - 12k (機連一支standard)
想要單反/無反/細機/其他:單反 Canon 7D2 or 80D
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:運動(小朋友溜冰/單車),自己影下風景/ 人
拍唔拍片:都會
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:no

1. 掙扎咗好耐,唔知 7D2 定 80D 好, 7D2 對焦準確度同速度係咪好啲?
2. 如果買7D2 配乜鏡好?已經有 EFS 10-18, EF 50 1.8。 支新 kit 18-135 IS USM 係咪可以?睇 review 話ok

3. 仲有, 7D2 行貨得肥花有,九千幾
唔知好景嗰幾間 (三陽/四寳)買水貨,ok 嗎?

好多問題
Thanks
D5300 第一支換tamron 18-200點睇
新手買D7200 跟kit18-140mm再加多支50mm f/1.8 點睇
新手買D7200 跟kit18-140mm再加多支50mm f/1.8 點睇

去馬
想要單反/無反/細機/其他:單反 Canon 7D2 or 80D

1. 掙扎咗好耐,唔知 7D2 定 80D 好, 7D2 對焦準確度同速度係咪好啲?
2. 如果買7D2 配乜鏡好?已經有 EFS 10-18, EF 50 1.8。 支新 kit 18-135 IS USM 係咪可以?睇 review 話ok

好多問題
Thanks

1.係
2.唔清楚 無咩留意呢支
3.我自己就比較推薦行貨,始終精密電子野
筆直幾多:5k至7k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon/nikon
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:街拍,風景
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:冇frd影相
接唔接受二手:完全無問題
其他要求:想問 如果影夜景係咪要光圈大啲?
筆直幾多:4k至6k
鍾意咩牌子:canon/nikon
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:冇frd影相
接唔接受二手:完全無問題
其他要求:想問 如果影夜景係咪要光圈大啲?
打算去買a6000 單鏡kit
4寶/3陽有無伏
Between , 你地會買幾多舊電?
買原裝/定副廠
諗住買多舊電
外差洗唔洗是咪副廠就夠

Between , dc fever 買會唔會貴好多同無咁多贈品
筆直幾多:約$26,000
鍾意咩牌子:leica/sony/fujifilm
唔鍾意咩牌子:canon
影咩題材:今年6月同女朋友去日本grad trip,影人像多
拍唔拍片:唔拍,有gopro ,s7edge應該夠用
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友,阿哥用leica
接唔接受二手:冇所謂
其他要求:要細機仔
揀過leica q,leica m9p,rx1r mk2,fujifilm x100f & XT-2,但係揀唔到,
leica q 有個天生既決定性缺陷,暫時唔敢落手;
m9p係官翻機, 粒ccd 出名多毛病,鏡頭就拎阿哥果d;
rx1r mk2 可能就出新model;
fujifilm 因為以前用x100,對佢既成像好有信心,xt2就諗唔到搭咩鏡…

麻煩各位巴打俾d意見

其實你自己都答左自己
6月去grad trip
前面嗰堆嘅缺憾你都list晒出嚟
得返rx1r mk2同xt2

rx1r mk2你又預佢出新model
一係你就等多排 睇下會唔會出新model 出就xt2同佢之間揀
如果急住買咪xt2 鏡就睇你自己本身玩開咩啦

好多問題
Thanks

1.係
2.唔清楚 無咩留意呢支
3.我自己就比較推薦行貨,始終精密電子野

Thanks
結果係肥花買咗行 7D2
筆直幾多:~10k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:canon Fujifilm
影咩題材:街拍 風景 人像
拍唔拍片:甚少
接唔接受二手:不
其他要求:新手 想要部輕便既相機 周圍影下 諗緊 富士x100F 定係等x80

想問下咁多位點睇ricoh gr 2?
對攝影零認識 想問下依部機啱唔啱新手用?
筆直幾多:8k-10k
鍾意咩牌子:canon/sony
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:毒撚冇朋友
接唔接受二手:可以
其他要求:想影銀河
究竟Sony fe50mm1.8 係唔係等於 sel50mm1.8 ?好混亂

唔一樣
sel50f18 係apsc用 有防手震 a7用會黑邊
fe50f18 係A7用 冇防手震 但係apsc都用到

如果你係用apsc 買sel50f18會好d
因為證實過 兩支鏡focus唔同 sel係sharp d 對焦得好d 同埋有防手震
筆直幾多:under 7K
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景/ 人
拍唔拍片:極少

新手想學下點影相 上網啲人介紹 760D唔錯。有無人可以教下我

留意重量, 嫌太重就揀mirrorless
筆直幾多:8k-10k
鍾意咩牌子:canon/sony
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:毒撚冇朋友
接唔接受二手:可以
其他要求:想影銀河

留1500買腳架
如果揀canon留2000買10-18鏡頭
淨低嘅錢買機
有無人用過sigma TC 2001,用係nikkor 70-200 f2.8影動物得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞