新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
新手筆直5000左右
一個女仔去旅行影相用
不過平時托開廢鐵notebook 重少少都唔怕既

影風景、食物多 都會自拍
search過隔離登一個比較760d同XT-10既post
個個都踩canon 話XT-10靚好多

而家有下面幾個options:
買760d 行貨4k + 1750 f2.8 水貨
定 fuji XT-10
定 D100+一枝唔知乜鏡 + 10-18mm
定 m3 +其他鏡
又或者有冇其他更好建議??

同埋如果想分期畀錢應該邊到買機最抵屌
大鋪定樓上鋪 我見d樓上鋪個價好平,但用信用卡或者分期又要加2-5%

M3唔好買
760D定XT-10就睇你之後會唔會再買鏡, 單反鏡一般比較比同選擇多

咁D100呢?

見到人地咁講
但蘇零做promotion
D100+10-18mm鏡 $3480
雖然我有個fd話樓上鋪都係呢個價 叫我唔洗狗衝

同埋係咪如果會繼續買鏡就760D 唔買就XT-10?
有興趣想學攝影 應該買邊部
XT-10個樣係幾靚 文青機
但D760好似專業d
新人乜都唔識 thanks for各位大大解答

如果有心玩落去,學埋後製就Canon
Fuji raw檔入唔到ps
如果唔會執相,又鍾意Fuji個發色既咪揀Fuji
有af既鏡群就一定Canon多
筆直幾多:20~30k
想要單反/無反/細機/其他:fullframe
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:只用canon
影咩題材:concert
拍唔拍片:主影相,影片次數唔會多
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:可
其他要求:crop出黎要清,連拍快,想5d3/4從中揀一部(唔好同我講買1dx ),之前有用700d同7d2,鏡頭有大小白

咁5D3/5D4揀,實係5D4啦,有咩好問

我怕會嘥左某啲功能,4k片我又唔多用,反正我拍到片就得,但4又好似解像高啲咁所以先問 選擇困難症發作

-3ev對焦你用得著喇掛

5d 點樣連拍快
筆直幾多:8000樓下 配件另計
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:can撚
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:咩都影
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:can撚
接唔接受二手:可以
其他要求:見800d新出 豐澤18-55做6480
54-200 7890點睇 有咩建議

去旺角星際行個圏問下80D同70D幾錢
岩岩開始中意影相無耐
學校有部5Dmk3玩過之後發現真係幾正
問題黎啦 我學校全部canon機 我又唔知其他牌子同價位係點
聽講sony唔錯 但人地又建議我直接買全新5Dmk4 body收二手鏡 唔知點好 麻煩各位巴打

筆直幾多:23k~
鍾意咩牌子:-
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:模型,狗狗,風景,車>>人
拍唔拍片:較少
接唔接受二手:最好唔好
其他要求 : -

學校啲鏡有無得借?

有呀

你想要單反既就5d
無反咪sony
Sony都用到canon鏡
但你要考慮係咪真係一開始就買部2皮幾野既body
相機靚鏡就話保值
Body要賣就一定係蝕

sony用canon鏡都聽人講過
我就想買單反 感覺實在D
照你咁講好似直接連kit買比較保值
咁就退而求其次睇5Dmk3都得
唔該曬巴打 我搵日出去D showroom兜個圈先

去旺角星際行個圏問下80D同70D幾錢

80d好啲?
各位巴打比下意見
我睇中左Sony a6000貪佢平平地又有電子觀景器
如果想雜食乜都影嘅話係咪配16-50?(同55-210有乜分別?)
之後想有得zoom遠野或影微距應該配咩?
上網搵唔到資料 啲數字又睇唔明
最後想問埋cannon m6係咪會降價
感激不盡
筆直幾多:8000-10000
鍾意咩牌子:canon
影咩題材:咩都影下咁
拍唔拍片:少
其他要求:諗緊77d+sigma 18-35 f1.8
岩岩開始中意影相無耐
問題黎啦 我學校全部canon機 我又唔知其他牌子同價位係點
聽講sony唔錯 但人地又建議我直接買全新5Dmk4 body收二手鏡 唔知點好 麻煩各位巴打

學校啲鏡有無得借?

有呀

你想要單反既就5d
無反咪sony
相機靚鏡就話保值
Body要賣就一定係蝕

我意思係你開始鍾意攝影無耐
會唔會買完過一輪嫌重想轉無反
或者遲下轉左興趣
咁賣機就會蝕唔少 放係屋企少影又浪費
如果你一心長玩 唔係器材撚
5d3,4是但一部夠玩起碼5年
10年都唔係問題
如果你唔係咁肯定
可能考慮下買部平d 比自己試試先
用個4,5年練好左技術 到你覺得部機滿足唔到你再考慮換當時既新model都唔遲
你自己考慮啦
買龍仔支24-70好定canon 24-70 f4好

你影開咩主題?

影人多
好少影微距
筆直幾多:淨機~10k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Nikon/Sony
唔鍾意咩牌子:Canon
影咩題材:隨拍街拍旅行相
拍唔拍片:少用
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二:ok
岩岩開始中意影相無耐

學校啲鏡有無得借?

有呀

你想要單反既就5d
無反咪sony
相機靚鏡就話保值
Body要賣就一定係蝕

或者遲下轉左興趣
10年都唔係問題
如果你唔係咁肯定
用個4,5年練好左技術 到你覺得部機滿足唔到你再考慮換當時既新model都唔遲
你自己考慮啦

我心態係想一步到位左先
自己知自己性格 用部弱D既一陣又好快換
到時仲曬錢
重量問題又ok既 咩左兩日出街都接受到
買左就一定多D用佢架啦 唔係買黎無意思
成日去旅行都想影多D相留念
不過你講得岩
呢個budget就真係諗清楚好D
唔該曬
想買部機去行山旅遊影下風景 求推介
筆直6/7千左右
岩岩開始中意影相無耐

學校啲鏡有無得借?

有呀

你想要單反既就5d
無反咪sony
相機靚鏡就話保值
Body要賣就一定係蝕

或者遲下轉左興趣
10年都唔係問題
如果你唔係咁肯定
你自己考慮啦

我心態係想一步到位左先
自己知自己性格 用部弱D既一陣又好快換
到時仲曬錢
重量問題又ok既 咩左兩日出街都接受到
買左就一定多D用佢架啦 唔係買黎無意思
成日去旅行都想影多D相留念
不過你講得岩
呢個budget就真係諗清楚好D
唔該曬

決定好就上showroom試機
揀定去馬
想買部機去行山旅遊影下風景 求推介
筆直6/7千左右

細機無反單反想要邊樣
有無咩特別要求
講多d先推介到比你
筆直幾多:10k
想要其他:鏡頭
鍾意咩牌子:cannon m3
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:人像
拍唔拍片:間中
接唔接受二手:yes
其他要求:定焦鏡 想影人像

10K其實好多選擇, 你想要幾長? 35, 50, 85, 100定135mm?

我都唔係好清楚 我幫女朋友問 但係佢中意iphone 7+ 個人像效果 呢個大概係咩距離 我諗佢應該中意影全身 個景深強既
唔該巴打

iphone 等效焦距大約30mm,雙鏡長焦果邊大幾等效60mm

btw,短焦好難影淺景深全身人像,都係入返d傳統人像定焦好d

sorry 巴打 我唔記得左睇post
咁如果傳統人像定焦係咪就係60mm?
大概會係邊到買平d 同埋係咪m3用既鏡頭 用唔用到落canon 5d mark 3?
筆直幾多:7000~8000(包埋鏡)
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony Canon
唔鍾意咩牌子:N/A
影咩題材:景 + 人
拍唔拍片:會成日拍 類似Vlog
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔太想
其他要求: 會想要支廣角鏡 同埋玩住一支鏡先 玩熟左先再考慮買境 主要打算遲啲去旅行 Exchange 周圍去影同拍片

爬完文 想再問下大家意見
1. A6000 + 一支廣鏡
2. A6300 Kit set

A6000 + 一支廣鏡(但唔知有咩簡) 好似相對平好多
但見到又話A6300 拍片又4K又好似勁啲 想知到底對一個新手而言 兩者分別大唔大
本身有部細機G7X(細力屌)
唔該大家俾小小意見我
我其實定左買XT-10 架啦
不過我就想問下大家 細鋪頭有邊一間可信D
唔該曬咁多位巴打~

10K其實好多選擇, 你想要幾長? 35, 50, 85, 100定135mm?

我都唔係好清楚 我幫女朋友問 但係佢中意iphone 7+ 個人像效果 呢個大概係咩距離 我諗佢應該中意影全身 個景深強既
唔該巴打

iphone 等效焦距大約30mm,雙鏡長焦果邊大幾等效60mm

btw,短焦好難影淺景深全身人像,都係入返d傳統人像定焦好d

大概會係邊到買平d 同埋係咪m3用既鏡頭 用唔用到落canon 5d mark 3?

我見常用既係50 85mm,焦距愈長,光圈愈大,淺景深愈易出。留意返35mm以下,100mm以上既鏡去影人像有不同程度情況既面部變形,背景壓縮等問題。詳情自己google

唔該巴打

我見常用既係50 85mm,焦距愈長,光圈愈大,淺景深愈易出。留意返35mm以下,100mm以上既鏡去影人像有不同程度情況既面部變形,背景壓縮等問題。詳情自己google

Apsc鏡頭好多時裝唔落full frame機,就算加adapter ,基於apsc成像圈較細,用full frame機影就會有好明顯既暗角,如果你唔嫌麻煩要後期crop返出黎,都叫用到既
筆直幾多:8k
鍾意咩牌子:fujifilm,nikon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:山景+人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:YES
其他要求:愈輕愈好
新手出機想問下正常係會包啲咩配件

問過幾間都送唔同野
32/64gb卡 機袋 保護貼 腳架 後備電 清潔套裝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞