新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
下個月出機既話出80d好定77d好
下個月出機既話出80d好定77d好

梗係80D
我本身用緊Olympus em10 淨係得跟機電zoom鏡
我想出返長鏡影遠野
畢直我預4-5k到
當然貴少少都唔大問題所以想問各位有咩推介
想由D3200升級,
5500, 5600 定7200好?
7200出左比較耐,定係等下先?
想買a6000 淨body時
就加價 3268
筆直幾多:8K
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon/Nikon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:主要人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:No
其他要求:無
筆直幾多:8K
想要單反/無反/細機/其他:單反
影咩題材:主要人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Canon
其他要求:無 補充少少,新手入門,唔識影相
Canon
要24-70f4定新24-105好?
用緊D3100加支18-55 KIT 鏡想升級,見到 D7000 二手個價錢幾吸引,
想問下如果多數影靜態的話買 D7000 有冇問題,定係買D7200?
筆直幾多:7000下
想要單反/無反/細機/其他:最好單反/無反都可以
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人》風景》自拍
拍唔拍片:極少
身邊朋友多用咩牌子:canon,nikon
接唔接受二手:no
其他要求:保養、售後服務、簡單易用...

未用過機機,用開iphone影
主要用黎旅行影相
求介紹
筆直幾多:4k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
影咩題材:人&景
拍唔拍片:/
身邊朋友多用咩牌子:
其他要求:去exchange 歐遊用 最好輕d
用緊D3100加支18-55 KIT 鏡想升級,見到 D7000 二手個價錢幾吸引,
想問下如果多數影靜態的話買 D7000 有冇問題,定係買D7200?

D7000 冇乜問題,但夠budget 點解唔上D7200?
D7100配邊枝好

D7100 + 14mm 等效21,龍仔等效15,差好遠架喎
samyang ff用得,上唔到濾鏡,手動對焦,波浪狀變形,ff 最抵玩既超廣
未有上ff打算的話,龍仔10-24會好啲

D7000 冇乜問題,但夠budget 點解唔上D7200?

因為如果我買二手D7000的話就想配多支50 F1.8,買D7200就out budget,
所以考慮緊邊個方案比較好
XT20

kit 1655
35F2
定係35.4

揀唔到
買淨body有咩要注意?
洗唔洗帶定支鏡去試機定係鋪頭有鏡俾我試

因為如果我買二手D7000的話就想配多支50 F1.8,買D7200就out budget,

D70s 都仲大把人用,個人唔覺得D7000有問題,你D3100 升上去應該仲幾大升級感添,不過數碼產品總係習慣夠budget 就有新買新姐

D70s 都仲大把人用,個人唔覺得D7000有問題,你D3100 升上去應該仲幾大升級感添,不過數碼產品總係習慣夠budget 就有新買新姐

差成2代
用緊D750 tamron 24-70
想入prime lens 有邊幾支推介
用緊D750 tamron 24-70
想入prime lens 有邊幾支推介

105 1.4e
我本身用緊Olympus em10 淨係得跟機電zoom鏡
我想出返長鏡影遠野
畢直我預4-5k到
當然貴少少都唔大問題所以想問各位有咩推介

睇到12-40mm f2.8 好似唔錯
又好唔好
XT20

kit 1655
35F2
定係35.4

揀唔到

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞