新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
巴打小弟本身用罪大A6000 想買支長鏡可以有咩選擇?

巴好唔好無視我

無限budget? 影咩? 要唔要自動對焦?

$5000以下 影景/移動緊嘅嘢多 要自動對焦
筆直幾多:4k
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:Nikon Sony Canon Panasonic
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景,間中人像
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔接受
其他要求:

呢個價位係咪得Canon M3同Sony A5100水貨揀?

巴打點睇Pan記出嗰部GF9?

你咁嘅budget其實唔使煩因為都無咩可以揀
M6岩岩出左睇下budget夠唔夠, 唔夠就揀其他牌子, 想平去旺角星際行一個圏, 唔好去大鋪買

刪Canon M3即係點

有M6唔好諗M3啦

Btw其實細機同無反唔計可以換鏡有咩分別

拍片, 無反有得手擰focus 同zoom, 可以moody 好多

但細機袋係衫袋, 拎出黎就影一輕便又方便
Sony上A6000好過 A5100
除非你覺得自拍,touch,size,價錢 重要過一切

其實budget得4千如果你無諗住換鏡不如考慮下Sony RX100 3

認真細機快門係咪冇得同無反比?

我想買相機最主要既原因係覺得手機太慢

應該係夜攝同快門速度

夜攝sensor越大越好
快門你要搞清楚其實想要對焦快, 快門時滯短, 高速連拍定係真係想要高速快門?

對焦同快門時滯兩樣都緊要

試下RX100同LX100呢類機夠唔夠快, 唔夠先再諗單反無反

上網睇RX100 M3行貨3880
出到街4800

肥花都要4800

3880係咪呃人

成千好誇張

三陽數碼你點睇

嗰邊都話行貨賣3880

M4 百記 7290
格價網 5XXX

爭成兩千
筆直幾多:3k
想要單反/無反/細機/其他:廣角鏡
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:風景
拍唔拍片:間中
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:ok
其他要求:用緊O記 epl7 想入支廣角影景

另外換鏡ok 同想可以加mic收音
見到有Sony a6300 6500
Eos m3 m5 完全唔識分

EOS M3 M6 M5
Sony A6300 6500

M3對焦慢, 唔好揀
M6係進化版嘅M3, 應該月底開賣

咁m6好定sony好
始終筆直有限
各自有無wide d嘅鏡推介 拍片自拍想影wide d背景

Canon有枝好細光圈嘅11-22
Sony有10-18, 另外有支Sigma 19mm F2.8

Sony有10-18 好野黎

未用過Sigma 19mm, 自拍夠wide 咩? 我用kit 枝1650 仲要用埋自拍棍先岩岩好夠wide

咁應該sony6300/6500+10-18好
定m6加EF-S 10-18mmEF-M 11-22好?
另外見到m6有咩kit鏡 個d好用?我唔知咩係kit

M6用EF-M 11-22
Sony果支靚, 不過你要睇下機加鏡有無over budget

kit鏡使即跟機身一齊賣嘅套裝鏡, 價錢平質素普通但係大部份嘅攝影題材都可以應付到, A6300一樣有kit鏡套裝

11-22係咪話光圈細?會有咩問題
咁如果kit鏡係咪唔會夠wide?主要想自拍可以影埋景
如果唔理budget 以上3個選擇邊個好d?
Canon新嗰部800d 巴打們點睇?
利申:新手用,想學玩單反
筆直幾多:$5000 愈平愈好
想要單反/無反/細機/其他:都得
鍾意咩牌子:無特別喜好 但鍾意日系顏色
唔鍾意咩牌子:samsung
影咩題材:景>人>自拍
拍唔拍片:拍 有時會影縮時
身邊朋友多用咩牌子:???
接唔接受二手:接受
其他要求:

遲d去摩洛哥幫手做義工推廣旅遊業 要影相
頂唔緊用iphone6 影夜景垃圾過屎
諗緊買osmo x3好冇
其他要求:

見到隔離航拍機post又畀人燒親
其他要求:

Sony A5100如何, 另外留錢買支輕便之餘負重夠嘅腳架, 大鋪跟機送果啲雞腳可免則免
Canon新嗰部800d 巴打們點睇?
利申:新手用,想學玩單反

點解一定係單反?

另外換鏡ok 同想可以加mic收音
見到有Sony a6300 6500
Eos m3 m5 完全唔識分

EOS M3 M6 M5
Sony A6300 6500

M3對焦慢, 唔好揀
M6係進化版嘅M3, 應該月底開賣

咁m6好定sony好
始終筆直有限

Sony有10-18, 另外有支Sigma 19mm F2.8

未用過Sigma 19mm, 自拍夠wide 咩? 我用kit 枝1650 仲要用埋自拍棍先岩岩好夠wide

Sony果支靚, 不過你要睇下機加鏡有無over budget

kit鏡使即跟機身一齊賣嘅套裝鏡, 價錢平質素普通但係大部份嘅攝影題材都可以應付到, A6300一樣有kit鏡套裝

光圏細夜晚唔夠光唔落腳架會無咁著數
kit鏡夠唔夠wide要視乎你手夠唔夠長
各有優劣, 可以自己上sony同canon陳式室自己試到岩
筆直幾多:4k
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:Nikon Sony Canon Panasonic
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景,間中人像
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔接受
其他要求:

呢個價位係咪得Canon M3同Sony A5100水貨揀?

巴打點睇Pan記出嗰部GF9?

你咁嘅budget其實唔使煩因為都無咩可以揀
M6岩岩出左睇下budget夠唔夠, 唔夠就揀其他牌子, 想平去旺角星際行一個圏, 唔好去大鋪買

刪Canon M3即係點

有M6唔好諗M3啦

Btw其實細機同無反唔計可以換鏡有咩分別

拍片, 無反有得手擰focus 同zoom, 可以moody 好多

但細機袋係衫袋, 拎出黎就影一輕便又方便
Sony上A6000好過 A5100
除非你覺得自拍,touch,size,價錢 重要過一切

其實budget得4千如果你無諗住換鏡不如考慮下Sony RX100 3

認真細機快門係咪冇得同無反比?

我想買相機最主要既原因係覺得手機太慢

應該係夜攝同快門速度

夜攝sensor越大越好
快門你要搞清楚其實想要對焦快, 快門時滯短, 高速連拍定係真係想要高速快門?

對焦同快門時滯兩樣都緊要

試下RX100同LX100呢類機夠唔夠快, 唔夠先再諗單反無反

上網睇RX100 M3行貨3880
出到街4800

肥花都要4800

3880係咪呃人

成千好誇張

三陽數碼你點睇

嗰邊都話行貨賣3880

M4 百記 7290
格價網 5XXX

爭成兩千

百記有野送, 租又貴
巴打小弟本身用罪大A6000 想買支長鏡可以有咩選擇?

巴好唔好無視我

無限budget? 影咩? 要唔要自動對焦?

$5000以下 影景/移動緊嘅嘢多 要自動對焦

Sony 55-210
Tamron 18-200
一支長鏡一支天涯鏡自己揀
筆直幾多:10k內
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:冇特別,但用nikon菲林
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景 人
拍唔拍片:冇性趣
身邊朋友多用咩牌子:sony canon(某啲建議sonya7)
接唔接受二手:最好唔好

多唔多nikon鏡? 10K budget使唔使跟咩鏡頭?
em10 想買支天捱鏡去旅行影下風景應該買咩鏡頭好?

原廠同騰龍都有EF-M 天涯鏡, 你自己比較下價錢同焦距

ED 14-150mm f4.0-5.6 II 依支買唔買得過?

眼殘睇錯做m10
岩budget咪買囉, 天涯鏡焦段岩就得其實無咩質素可言
筆直幾多:10K
鍾意咩牌子:Canon Nikon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:景,人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:唔會,因為唔識Check
其他要求:/

新手未用過單反,求推介
有朋友推薦nikon d500

咁m6好定sony好
始終筆直有限

光圏細夜晚唔夠光唔落腳架會無咁著數
kit鏡夠唔夠wide要視乎你手夠唔夠長
各有優劣, 可以自己上sony同canon陳式室自己試到岩

咁Sony 6300同6500邊個好
Nikon D7200同canon 80d 大家會選擇邊部?
身邊朋友多用咩牌子:sony canon(某啲建議sonya7)

廣角 長鏡,但nikon單反機身幾貴
鏡頭上我諗50mm個啲我都夠用,唔想拎咁多野
筆直幾多:8000下
影咩題材:街拍、人像
接唔接受二手:ok
其他要求:最好廠鏡,水都得
本身用梗 Canon 80D
想換支寛啲wide啲既
有無巴絲打推介?

你用緊咩鏡唔夠wide? 要唔要大光圏? 要定焦定係zoom?

budget加多少少應該買到D610或者D750, 你手頭上啲Nikon鏡應該全部用得返

budget加多少少應該買到D610或者D750, 你手頭上啲Nikon鏡應該全部用得返

唔該巴打,我做下research先
筆直幾多:10k
想要其他:鏡頭
鍾意咩牌子:cannon m3
影咩題材:人像
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:yes
其他要求:定焦鏡 想影人像
筆直幾多:10k
想要其他:鏡頭
鍾意咩牌子:cannon m3
影咩題材:人像
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:yes
其他要求:定焦鏡 想影人像

10K其實好多選擇, 你想要幾長? 35, 50, 85, 100定135mm?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞