新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
筆直幾多:~10000
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景、有人的風景照
拍唔拍片:Nikon 拍唔到片
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:sure
其他要求:

依家用緊d7000 加支kit 同 35 1.8
硬是覺得唔夠利(支kit)
求推介
筆直幾多:7000
想要單反/無反/細機/其他:單反、無反都得 (輕便最好)
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:旅遊風景 人 自拍
拍唔拍片:極小
身邊朋友多用咩牌子:冇留意
接唔接受二手:ok
其他要求:一定要反mon
想要y啲同大光圈 影人像鐘意淺景深

唔知有冇呢啲機 要求太高勿屌 我冇乜研究

如單反請各位推介埋鏡頭

如果唔洗換鏡更好

如單反請各位推介埋鏡頭

如果唔洗換鏡更好

如果鍾情唔換鏡,點解又要揀無反/單反?

如單反請各位推介埋鏡頭

如果唔洗換鏡更好

輕加唔洗換鏡加反mon自拍
揀細機
筆直8千左右
睇緊70D定80D好
聽人講月尾CP+ 係咪之後買會再平d?
另外想買一支變焦一支定焦大光圈 18-135支kit夠唔夠洗? 有冇好推介?
唔該巴打
筆直8千左右
睇緊70D定80D好
另外想買一支變焦一支定焦大光圈 18-135支kit夠唔夠洗? 有冇好推介?
唔該巴打

筆直係淨機?
80D係70D後代,好明顯80D就梗係好過70D
變焦買Sigma 17-55 f/2.8,夠一般用途
定焦睇你筆直啦
筆直8千左右
睇緊70D定80D好
唔該巴打

筆直係淨機?
定焦睇你筆直啦

如果計哂機身同鏡想1萬樓下 所以先諗係body平d買支靚鏡定遲少少再買鏡
定焦我見平可以平到幾百貴可以成萬銀 新手唔識睇 我之前睇就canon 50mm f/1.8 平平地
筆直幾多:<9000
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂(用過GF2, 700D)
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:Panasonic
影咩題材:風景、人、動物,但唔打雀
拍唔拍片:較少
身邊朋友多用咩牌子:iPhone
接唔接受二手:接受,但需要巴打教下點check機
其他要求:輕、B快門、廣角、對焦唔好慢,襟玩d既機,如果可以無線remote就更好
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂(用過GF2, 700D)
影咩題材:風景、低光、人、動物,但唔打雀
其他要求:輕、B快門、廣角、對焦唔好慢,襟玩d既機,如果可以無線remote就更好

一路用緊550d
用到今年終於打柴
已有枝17-55,55-200 ,f3.5 35
諗緊7d mark2 定80d好
筆直8千左右
睇緊70D定80D好
唔該巴打

筆直係淨機?
定焦睇你筆直啦

如果計哂機身同鏡想1萬樓下 所以先諗係body平d買支靚鏡定遲少少再買鏡
定焦我見平可以平到幾百貴可以成萬銀 新手唔識睇 我之前睇就canon 50mm f/1.8 平平地

(1) 80D $6300(行)
(2) 70D $4700(行)
+
(A) Sigma 18-35mm f/1.8 $4250(水)
(B) Sigma 17-50mm f/2.8 $2000(水)

買(1)+(A)就過咗$10000, 不過就新機加靚鏡,只係要留意會唔會走焦,同埋遲啲再買多支35mm+既鏡,但一般嚟講應該夠用

買(2)+(A)就9000蚊,仲有一千蚊去買支Canon EF 50mm f/1.8 STM玩下,或者用一千蚊買防潮箱、鏡頭清潔用品、SD卡.etc

買(1)+(B)都夠用,淨返1700蚊可以再儲下,等你睇清楚自己需要再買鏡

買(2)+(B)就經濟實惠,淨返三千七可以夠買支閃光燈/鏡
想買部第一身拍片嘅。

有朋友介紹山狗,不過我見網上講好快無電,又多假狗

想要部細細部可以帶頭,掛係身就最好

邊個牌子比較啱新手玩,有無邊間店有信譽啲

都係得山狗/GoPro/Sony三間好揀啫
山狗平
GoPro出名(好似可靠啲,我都係揀GoPro)
Sony防震勁
一路用緊550d
用到今年終於打柴

唔會考慮入FF?
要追焦、連拍、打雀、運動先揀7D2

如單反請各位推介埋鏡頭

仲有年半保,$7000 要唔要?要就email 去yipwaikinjohnny@gmail.com
Canon eos M3
Canon efm 11-22mm
Canon efm 18-50mm
Canon efm 50-200mm
Canon EF/Efs Adaptor
Canon ef 50mm f1.8
一路用緊550d
用到今年終於打柴

唔會考慮入FF?

唔上FF嘅80D夠玩
打雀,影運動先揀7D2
筆直幾多:10000下
想要單反/無反/細機/其他:1.無反/2.單反
影咩題材:人像 風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:接受
而家有睇中無反係x-t1 因為對執相功夫無咩特別興趣

最早講但無人理

我答你

Fuji X-T1 直出已經好得,睇啱就去

除咗Fuji之外仲可以揀Canon 80D + 18-135mm kit set, 剩低少少錢買多枝定焦
EF-S 24mm f2.8
EF 40mm f2.8
EF 50mm f1.8
三揀一
筆直幾多:10000下
想要單反/無反/細機/其他:1.無反/2.單反
影咩題材:人像 風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:接受
而家有睇中無反係x-t1 因為對執相功夫無咩特別興趣

最早講但無人理

我答你

Fuji X-T1 直出已經好得,睇啱就去

除咗Fuji之外仲可以揀Canon 80D + 18-135mm kit set, 剩低少少錢買多枝定焦
EF-S 24mm f2.8
EF 40mm f2.8
EF 50mm f1.8
三揀一

唔介意副廠
可以買80D Body + Sigma 17-17mm
咁又多半枝macro用
一路用緊550d
用到今年終於打柴

唔會考慮入FF?

因為之前堆鏡都投資左成皮幾野
上ff同轉會無分別。。所以。。
一路用緊550d
用到今年終於打柴

唔會考慮入FF?

因為之前堆鏡都投資左成皮幾野
上ff同轉會無分別。。所以。。

咁咪80D/7D2囉,都無其他APSC canon機更合適
筆直8千左右
睇緊70D定80D好
唔該巴打

筆直係淨機?
定焦睇你筆直啦

(1) 80D $6300(行)
(2) 70D $4700(行)
+
(A) Sigma 18-35mm f/1.8 $4250(水)
(B) Sigma 17-50mm f/2.8 $2000(水)

買(1)+(A)就過咗$10000, 不過就新機加靚鏡,只係要留意會唔會走焦,同埋遲啲再買多支35mm+既鏡,但一般嚟講應該夠用

買(2)+(A)就9000蚊,仲有一千蚊去買支Canon EF 50mm f/1.8 STM玩下,或者用一千蚊買防潮箱、鏡頭清潔用品、SD卡.etc

買(1)+(B)都夠用,淨返1700蚊可以再儲下,等你睇清楚自己需要再買鏡

買(2)+(B)就經濟實惠,淨返三千七可以夠買支閃光燈/鏡

唔該哂巴打 好詳盡
影咩題材:風景、人、動物,但唔打雀

要輕都係無反架喇
懶執相就Fuji ,會執相就Sony
廣唔廣角就睇你配咩鏡
Hi巴打, 我想買部Panasonic G8加支大光圈鏡, 依家諗緊「MITAKON 中一光學 25mm F0.95」同「Panasonic LUMIX G 20mm / F1.7 II ASPH. 」唔知邊支好。

MITAKON有F0.95但要手動對焦, 而Panasonic LUMIX G 20mm就輕D有自動對焦但無超大光圈, 巴打有無D咩建議? 另外諗緊好唔好買部Panasonic G8連14-140mm kit len, 但我無咩budget........

如果唔洗換鏡更好

輕加唔洗換鏡加反mon自拍
揀細機

本身有部 Samsung ex2f 景深好廢所以想換

細機有冇推薦? 最好有埋wifi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞