新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
XT20

kit 1655
35F2
定係35.4

揀唔到

我頂唔順35 .4 啲對焦聲
聽到會覺得好燥
XT20

kit 1655
35F2
定係35.4

揀唔到

我頂唔順35 .4 啲對焦聲
聽到會覺得好燥

唔該你胡師傅
筆直幾多:5千下 最好平d
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人 景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:NA
接唔接受二手:no
其他要求: 想要反mon 女仔用 色靚
筆直幾多:60000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:na
唔鍾意咩牌子:na
影咩題材:主要風影,少少運動
拍唔拍片:好少不過會用到
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:麻麻地
其他要求:future proof
我買咗d7100都幾年, 前兩三年入咗支nikon 嘅2470,70200.8 同50.4 配落dx 啲焦距,aperture 變哂,加上我廢,慢慢唔想用 呢排想upgrade,諗諗下不如轉埋會 諗緊上D5,定賣哂啲鏡行sony 輕便路線, 或者canon 1dx mark ii 配 sigma 遲啲出嘅 2470 arts 見有防震又唔似nikon新嗰支咁貴(我估) 配支平wide lens 同 35.4 我見canon 拍片有dual pixel 同touch mon, 方便又快 d5 video af 麻麻哋 影相就見差唔多,day light canon 有優勢啲啲 low light nikon 有優勢啲啲 大家俾啲意見 萬分感激 諗爆頭都唔知點好
筆直幾多:10K
想要單反/無反/細機/其他:無反>單反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行用、夜拍、風景、建築物
拍唔拍片:會,但唔多
身邊朋友多用咩牌子:N/A
接唔接受二手:機身no, 鏡頭ok
其他要求:唔好太重,女生用

以前用prosumer,覺得唔夠用,想入手換鏡機
考慮緊
Olympus E-M5 Mark II 14-150mm II Kit:
1. 有防滴防寒,咁落雨 or 旅行去啲凍嘅地方好似會安心啲。不過見其他評論話用pro 鏡先靚,用pro 鏡我擔心會頭重腳輕,同手感唔好
2. 雙轉盤都起機頂,手感比較好

Canon EOS M5 EF-M 18-150mm:
1. efm 鏡平,負擔得起,可以買多支鏡玩多啲
2. 有內閃,萬一要用起上嚟比較方便

唔知大家有咩建議呢
其他機都得架
我本身用緊Olympus em10 淨係得跟機電zoom鏡
我想出返長鏡影遠野
畢直我預4-5k到
當然貴少少都唔大問題所以想問各位有咩推介

睇到12-40mm f2.8 好似唔錯
又好唔好

筆直幾多:$8000內
鍾意咩牌子:無啊,有留意少少sony同canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景>>街景>>人
拍唔拍片:會拍vlog,但唔係最主要
身邊朋友多用咩牌子:無朋友影開相
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:希望唔好太重身,方便帶出街影相拍片

感謝巴絲

感謝巴絲

無反就Sony a6300/a6500
輕便細機就rx100 m4
筆直幾多:10000下
想要單反/無反/細機/其他:唔係單反就得(怕重)
鍾意咩牌子:無
影咩題材:studio拍攝(讀攝影),風景
拍唔拍片:可能會拍
身邊朋友多用咩牌子:cannon ESO 600D (學校公用機)
接唔接受二手:接受
啲相可能會拎去PS

利申:用過SONY A7,覺得好正
筆直幾多:10000下
想要單反/無反/細機/其他:唔係單反就得(怕重)
影咩題材:studio拍攝(讀攝影),風景
身邊朋友多用咩牌子:cannon ESO 600D (學校公用機)
啲相可能會拎去PS

利申:之前用過老師部 Sony A7,覺得好正
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:無反
影咩題材:風景,人
身邊朋友多用咩牌子:sony a7

同埋想要輕身d,始終帶出街方便
筆直幾多:大概5 6000
想要單反/無反/細機/其他:我都唔識分
鍾意咩牌子:canon 不過其他都無所謂
唔鍾意咩牌子:
拍唔拍片:多拍 去旅行想試下影遊記
身邊朋友多用咩牌子:iPhone
接唔接受二手:ok
其他要求:想可以影得wide d 因爲會自拍 想要可以反mon 唔好太重
新手真係咩都唔識 已經做過下資料搜集 有諗過eos m3 有無其他機推介
筆直幾多:大概5 6000
想要單反/無反/細機/其他:我都唔識分
鍾意咩牌子:canon 不過其他都無所謂
唔鍾意咩牌子:
拍唔拍片:多拍 去旅行想試下影遊記
身邊朋友多用咩牌子:iPhone
接唔接受二手:ok
其他要求:想可以影得wide d 因爲會自拍 想要可以反mon 唔好太重
新手真係咩都唔識 已經做過下資料搜集 有諗過eos m3 有無其他機推介

另外換鏡ok 同想可以加mic收音
見到有Sony a6300 6500
Eos m3 m5 完全唔識分
筆直幾多:<4000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:olympus
影咩題材:風景 想影光軌 人(有景深)
拍唔拍片:都會拍片
身邊朋友多用咩牌子:無人影相
接唔接受二手:可以 但唔識睇2手有無壞
其他要求:沒有了
筆直幾多: 8000 or below
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:Canon, Nikon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景>人物
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:canon(好似係)
接唔接受二手:Yes, 有得用已經好滿足了
其他要求:最重要細部(唔好成部單反咁大部),當天涯機拎來旅行用
少d/冇雜訊,防手震(嚴重柏金遜,長期手震 )

新手影相,當傻瓜機用,什麼光圈快門景深都剩係識個名,實際原理係咩都唔識
筆直幾多:7-8k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:fujifilm
影咩題材:人同風景
拍唔拍片:小

本身想買fujifilm xt10
諗到xt20出埋都未買
新手想直出唔太執相
筆直幾多:7-8k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:fujifilm
影咩題材:人同風景
拍唔拍片:小

本身想買fujifilm xt10
諗到xt20出埋都未買
新手想直出唔太執相

XT20咪得
行山影景,有枝canon17-55,有冇需要入多枝10-18?
會唔會有好大分別

感謝巴絲

無反就Sony a6300/a6500
輕便細機就rx100 m4

Fuji有無好介紹
筆直幾多:7000下
想要單反/無反/細機/其他:最好單反/無反都可以
鍾意咩牌子:canon
影咩題材:人》風景》自拍
拍唔拍片:極少
身邊朋友多用咩牌子:canon,nikon
接唔接受二手:no
其他要求:保養、售後服務、簡單易用...

未用過相機,用開iphone影
主要用黎旅行影相
求介紹
筆直幾多:$5000
想要單反/無反/細機/其他:唔多識有咩分別
鍾意咩牌子:Lumix
影咩題材:自然景/人
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:冇
筆直幾多:$10k
想要單反/無反/細機/其他:單反>無反
鍾意咩牌子:canon
影咩題材:人>景
拍唔拍片:極少
其他要求:冇

諗緊買canon 60d + ef 18-135mm +ef 85mm f/1.8好冇
有冇更好選擇
留名
筆直幾多:4500
鍾意咩牌子:nikon canon
影咩題材:風景,夜景。終極目標:光軌同影星
拍唔拍片:唔拍
接唔接受二手:不了,唔識驗機。
其他要求:大舖買(貪佢地多嘢送)

攝影新手
考慮緊nikon d3400同 canon 1300d
D3400 iso 高d有25600
1300d 得12800
因為主要夜晚先得閑拎部機出去影
想知iso 12800夠唔夠用?
定係25600先得?
筆直幾多:7K-8K
鍾意咩牌子:Canon Nikon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:景>人
身邊朋友多用咩牌子:Canon Nikon
接唔接受二手:唔會,因為唔識Check
其他要求:/

新手未用過單反,求推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞