新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
筆直幾多:~5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:cannon nikon
唔鍾意咩牌子:samsung
影咩題材:風景 街景
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:無人影相
接唔接受二手:no
其他要求:性價比高

暫時睇岩左nikon d5500 同埋cannon 760d 想問下cannon同nikon係鏡頭上有咩分別 會唔會有d副廠鏡用唔到?
筆直幾多: 8000 or below
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:Canon, Nikon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景>人物
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:canon(好似係)
接唔接受二手:Yes, 有得用已經好滿足了
其他要求:最重要細部(唔好成部單反咁大部),當天涯機拎來旅行用
少d/冇雜訊,防手震(嚴重柏金遜,長期手震 )

新手影相,當傻瓜機用,什麼光圈快門景深都剩係識個名,實際原理係咩都唔識

你會唔會學下點用? 唔會嘅話單反無反對你黎講只會係一舊磚頭, 買部好些少嘅DC機仔好過

遲左覆巴打sorry
我會上網學點用架啦
筆直幾多:10k
想要其他:鏡頭
鍾意咩牌子:cannon m3
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:人像
拍唔拍片:間中
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:yes
其他要求:定焦鏡 想影人像

10K其實好多選擇, 你想要幾長? 35, 50, 85, 100定135mm?

我都唔係好清楚 我幫女朋友問 但係佢中意iphone 7+ 個人像效果 呢個大概係咩距離 我諗佢應該中意影全身 個景深強既
唔該巴打

10K其實好多選擇, 你想要幾長? 35, 50, 85, 100定135mm?

我都唔係好清楚 我幫女朋友問 但係佢中意iphone 7+ 個人像效果 呢個大概係咩距離 我諗佢應該中意影全身 個景深強既
唔該巴打

iphone 等效焦距大約30mm,雙鏡長焦果邊大幾等效60mm

唔該巴打

iphone 等效焦距大約30mm,雙鏡長焦果邊大幾等效60mm

btw,短焦好難影淺景深全身人像,都係入返d傳統人像定焦好d
筆直幾多:~5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:cannon nikon
唔鍾意咩牌子:samsung
影咩題材:風景 街景
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:無人影相
其他要求:性價比高

暫時睇岩左nikon d5500 同埋cannon 760d 想問下cannon同nikon係鏡頭上有咩分別 會唔會有d副廠鏡用唔到?

基本上唔會
S/T兩大副廠通常都有出齊兩間大廠既接口
原廠鏡就應該c記會多少少選擇
我熟canon多d
筆直幾多:7000樓下
想要單反/無反/細機/其他:單機
鍾意咩牌子:岩新手得
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景 山 天 日出日落 星 極光
拍唔拍片:有機會但應該會少
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:接受
其他要求:希望易入門

筆直幾多:10000以下
想要單反/無反/細機/其他:最主要輕身D就好
鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景、影星、人像較多
拍唔拍片:拍,但比較少
身邊朋友多用咩牌子:iphone
接唔接受二手: 不接受
其他要求:
絲,最主要想旅行拎去用,所以好怕重
自己有比較過80D 77D 同埋xt-20仲有sony機
80d 77d呢2部其實係有曬我需要既野(可以加枝10-18mm應該影景好正)
但太重 感覺拎去旅行好唔方便 同埋一試機上手一陣已經好攰

Xt20就重量啱
見連登多人推18-55mm 但因為想影景所以好似唔夠廣角
但係就暫時買唔起佢枝10-24mm wide鏡
所以應該買既就會係買16-50mm枝鏡

個人比較鐘意canon既功能 但就鐘意富士色同埋佢夠輕
應該點揀好
Thanks
筆直幾多:3k
想要單反/無反/細機/其他:想搵廣角鏡 用緊D7100
鍾意咩牌子:咩都ok
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:星星
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇
其他要求:冇

唔該巴打
筆直幾多:around 4k
想要單反/無反/細機/其他:無反or細機
鍾意咩牌子:冇喜好
唔鍾意咩牌子:冇喜好
影咩題材:主要影人
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
其他要求:/
想要單反/無反/細機/其他:廣角鏡
鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:風景
接唔接受二手:ok
其他要求:用緊O記 epl7 想入支廣角影景

p記 7-14 F4.0 入唔入得過?
筆直幾多:20~30k
想要單反/無反/細機/其他:fullframe
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:只用canon
影咩題材:concert
拍唔拍片:主影相,影片次數唔會多
接唔接受二手:可
其他要求:crop出黎要清,連拍快,想5d3/4從中揀一部(唔好同我講買1dx ),之前有用700d同7d2,鏡頭有大小白
其他要求:crop出黎要清,連拍快,想5d3/4從中揀一部(唔好同我講買1dx ),之前有用700d同7d2,鏡頭有大小白

我知我唔算新手 但我真心想求教下意見,想知5d3夠唔夠做定直上4好

咁5D3/5D4揀,實係5D4啦,有咩好問

我怕會嘥左某啲功能,4k片我又唔多用,反正我拍到片就得,但4又好似解像高啲咁所以先問 選擇困難症發作

我怕會嘥左某啲功能,4k片我又唔多用,反正我拍到片就得,但4又好似解像高啲咁所以先問 選擇困難症發作

-3ev對焦你用得著喇掛
新手想問啲鏡後面個光圈數值係咪姐係調教係個個範圍最好?
例如:canon Ef-m 15-45mm f/3.5-6.3 is stm
係咪光圈較係3.5-6.3依個範圍最好,求教
新手想問啲鏡後面個光圈數值係咪姐係調教係個個範圍最好?
例如:canon Ef-m 15-45mm f/3.5-6.3 is stm
係咪光圈較係3.5-6.3依個範圍最好,求教

最大光圈
唔同焦距有個最大極限
有時3.5 有時6.3
9up
筆直幾多:<3k
想要單反/無反/細機/其他:單反、無反
鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:街拍,time lapse
拍唔拍片:主力
接唔接受二手:ok
其他要求:

3k應該得二手而且選擇唔多, 影time lapse要留錢買腳架, 有無考慮買細機用住先
筆直幾多:around 4k
想要單反/無反/細機/其他:無反or細機
鍾意咩牌子:冇喜好
唔鍾意咩牌子:冇喜好
影咩題材:主要影人
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
其他要求:/

無朋友影咩人? 用手機影唔得咩?
想要單反/無反/細機/其他:想搵廣角鏡 用緊D7100
鍾意咩牌子:咩都ok
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:星星
身邊朋友多用咩牌子:冇
其他要求:冇

唔該巴打

淨係影星星? 接唔接受定焦鏡手動鏡?

筆直幾多:10000以下
想要單反/無反/細機/其他:最主要輕身D就好
鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景、影星、人像較多
拍唔拍片:拍,但比較少
身邊朋友多用咩牌子:iphone
接唔接受二手: 不接受
其他要求:
絲,最主要想旅行拎去用,所以好怕重
自己有比較過80D 77D 同埋xt-20仲有sony機
80d 77d呢2部其實係有曬我需要既野(可以加枝10-18mm應該影景好正)
但太重 感覺拎去旅行好唔方便 同埋一試機上手一陣已經好攰

Xt20就重量啱
見連登多人推18-55mm 但因為想影景所以好似唔夠廣角
但係就暫時買唔起佢枝10-24mm wide鏡
所以應該買既就會係買16-50mm枝鏡

個人比較鐘意canon既功能 但就鐘意富士色同埋佢夠輕
應該點揀好
Thanks

Canon另外有兩部機叫M5同M6, 有支鏡叫EF-M 11-22, 有無睇過?
想要單反/無反/細機/其他:單
鍾意咩牌子:岩新手就得

想要單反/無反/細機/其他:單
鍾意咩牌子:岩新手就得

Canon 70D
Canon 760D
Nikon D5600
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞