新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
筆直幾多:5000-6500
想要單反/無反/細機/其他:單或無
鍾意咩牌子:no
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:景 人
拍唔拍片:yes
身邊朋友多用咩牌子:no
接唔接受二手:ok既
其他要求:
想入枝 sigma 50 100f1.8,未買過副廠鏡,想問下點樣裝落部canon 70d度

同埋買副廠有咩要注意

去鋪頭叫sales攞,你答佢用canon mount就得
副廠鏡最好試清楚有無走焦
fuji x-t10連16-50鏡, 水貨大概5k,
大家覺得點? 定係有更好選擇?

聽聞xt10配1855會好啲

但我都係新手
都研究緊xt10係咪岩新手第一部玩
筆直幾多:7000
想要單反/無反/細機/其他:單反、無反都得 (輕便最好)
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:旅遊風景 人 自拍
拍唔拍片:極小
身邊朋友多用咩牌子:冇留意
接唔接受二手:ok
其他要求:一定要反mon
想要y啲同大光圈 影人像鐘意淺景深

唔知有冇呢啲機 要求太高勿屌 我冇乜研究

如單反請各位推介埋鏡頭

仲有年半保,$7000 要唔要?要就email 去yipwaikinjohnny@gmail.com
Canon eos M3
Canon efm 11-22mm
Canon efm 18-50mm
Canon efm 50-200mm
Canon EF/Efs Adaptor
Canon ef 50mm f1.8

支11-22同50-200散買得唔得

巴打,邊度仲有xt10 水貨賣?
想買枝超廣角玩下
有咩平平地既推介?
利申 Nikon D7100
想入枝 sigma 50 100f1.8,未買過副廠鏡,想問下點樣裝落部canon 70d度

同埋買副廠有咩要注意

去鋪頭叫sales攞,你答佢用canon mount就得
副廠鏡最好試清楚有無走焦

巴打,邊度仲有xt10 水貨賣?

我都係睇price見三羊四保仲有,
剛才有間仲更新行貨價~
朋友放售
700d kit set+ 50.8
3k抵唔抵玩

但我都係新手

隔離有fuji post, 見唔少巴打有xt10,
應該都唔太差~

18-55套裝貴一千&重啲,
但多咗個ois, 唔知會差幾遠...

但我都係新手

應該都唔太差~

18-55啦,唔洗諗
朋友放售
700d kit set+ 50.8
3k抵唔抵玩

唔抵 但唔係你fd 昆你 而係e家d 相機跌價太快
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Olympus, Canon, Nikon
唔鍾意咩牌子:Fujifilm, sony
影咩題材:人,微距,動態
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Olympus, Canon, fujifilm
接唔接受二手:prefer二手
其他要求:換到既鏡最好多d

thanks!!!
筆直幾多:6k 樓下
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子: -
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:旅遊,風景 人象
拍唔拍片:會
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:不接受
其他要求

諗緊canon eos m3 /Sony a6000
有無巴打可以講下兩隻邊隻岩新手玩
或者其他意見
筆直幾多:7000
想要單反/無反/細機/其他:單反、無反都得 (輕便最好)
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:旅遊風景 人 自拍
拍唔拍片:極小
身邊朋友多用咩牌子:冇留意
接唔接受二手:ok
其他要求:一定要反mon
想要y啲同大光圈 影人像鐘意淺景深

唔知有冇呢啲機 要求太高勿屌 我冇乜研究

如單反請各位推介埋鏡頭

仲有年半保,$7000 要唔要?要就email 去yipwaikinjohnny@gmail.com
Canon eos M3
Canon efm 11-22mm
Canon efm 18-50mm
Canon efm 50-200mm
Canon EF/Efs Adaptor
Canon ef 50mm f1.8

支11-22同50-200散買得唔得

窮撚都想散買支50mm

但我都係新手

應該都唔太差~

18-55啦,唔洗諗

但xt10好似好細部唔岩渣手咁

但我都係新手

應該都唔太差~

18-55啦,唔洗諗

搭單問 xt10配咩鏡頭適合影景
還是上面講個d都百搭
筆直幾多:8000下
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:咩都有 canon多
接唔接受二手:no
其他要求:新手入門,唔想執相

但我都係新手

應該都唔太差~

18-55啦,唔洗諗

啱啱好㗎,18-55對得住個價錢

但我都係新手

應該都唔太差~

18-55啦,唔洗諗

還是上面講個d都百搭

乜景先?

但我都係新手

應該都唔太差~

18-55啦,唔洗諗

還是上面講個d都百搭

乜景先?

應該影日出日落個d 不過平時應該出街都會帶 周圍影下街 影下人
18-55適合?或者有無平d既選擇

但我都係新手

應該都唔太差~

18-55啦,唔洗諗

還是上面講個d都百搭

乜景先?

應該影日出日落個d 不過平時應該出街都會帶 周圍影下街 影下人

一係枝18F2
如果係想入fuji,不如你去fuji post到問啦

應該都唔太差~

18-55啦,唔洗諗

還是上面講個d都百搭

乜景先?

一係枝18F2

我有係隔離post問 就係佢地話1855

18-55啦,唔洗諗

還是上面講個d都百搭

乜景先?

一係枝18F2

我有係隔離post問 就係佢地話1855

因為1855真係正好多
新手用緊M3有無鏡推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞