新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
筆直幾多:<6000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon,nikon
唔鍾意咩牌子:無乜留意其他牌子
影咩題材:風景+人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:無朋友有玩相機
接唔接受二手:YES
其他要求:本身用開D3000幾年,嚟緊旅行前想換機,最好配天涯鏡

6k要配到body加天涯鏡未必得
考唔考慮買左支18-200先
N記要天涯好多都玩呢支

買天涯鏡不如買部RX10算,反正你都唔理質素
筆直幾多:6k - 8k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子: -
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:演唱會,郊遊,旅遊,影狗
拍唔拍片:會
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:不接受
其他要求:可上網,share 至手機,接受另加鏡頭

乜都唔識,求教

乜都唔識,求教

6-8k機連鏡?
影演唱會要長鏡,又要部機低光表現好
筆直幾多:&lt;6000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon,nikon
唔鍾意咩牌子:無乜留意其他牌子
影咩題材:風景+人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:無朋友有玩相機
接唔接受二手:YES
其他要求:本身用開D3000幾年,嚟緊旅行前想換機,最好配天涯鏡

6k要配到body加天涯鏡未必得
考唔考慮買左支18-200先
N記要天涯好多都玩呢支

買天涯鏡不如買部RX10算,反正你都唔理質素

配天涯鏡係諗住唔會太重 去旅行方便 唔使帶咁多支鏡

乜都唔識,求教

6-8k機連鏡?

8k 連鏡做唔做到?
係咪有啲無反都可以配鏡?但係我真係乜都唔識

乜都唔識,求教

6-8k機連鏡?

8k 連鏡做唔做到?
係咪有啲無反都可以配鏡?但係我真係乜都唔識

無反sony做得最好,但無反機既鏡好貴,
影演唱會要大光圈又要長鏡。
影狗影景拍片短鏡就得 買sony 6000 + kit鏡頂住先
筆直幾多:$8000樓下
想要單反/無反/細機/其他:無反、細機
鍾意咩牌子:sony, panasonic
唔鍾意咩牌子:nikon, canon
影咩題材:少量街拍、少量風景、人像,小朋友,淺景深
拍唔拍片:間中
身邊朋友多用咩牌子:No
接唔接受二手:no
其他要求:唔考慮apsc

簡單講下要求,頂唔順手機質素想升級,主要影人同小朋友(玩下淺景深,但唔駛ff級數),簡唔中影下風景,夜晚影人唔想太多noise.

暫時係3個選擇:1 吋機仔 / m4/3
Rx100m4 vs Lx10 vs Gx85+pan 記12-35mm f2.8

如果巴打們話m4/3 sensor大d 耐玩d ,咁我就去馬gx85

感激各位巴打

推翻上黎先

簡單講下要求,頂唔順手機質素想升級,主要影人同小朋友(玩下淺景深,但唔駛ff級數),簡唔中影下風景,夜晚影人唔想太多noise.

Rx100m4 vs Lx10 vs Gx85+pan 記12-35mm f2.8

如果巴打們話m4/3 sensor大d 耐玩d ,咁我就去馬gx85

感激各位巴打

推翻上黎先

點解唔考慮apsc 既
gx85 + 12-35 f2.8 以你需求黎講基本都唔會後悔咖啦 係夜晚影人方面可能差d 再加多支定焦大光圈就解決到
rx100m3,m4,m5分別大唔大
值唔值得買m5

感激各位巴打

推翻上黎先

點解唔考慮apsc 既
gx85 + 12-35 f2.8 以你需求黎講基本都唔會後悔咖啦 係夜晚影人方面可能差d 再加多支定焦大光圈就解決到

因為buget有限, a6300冇防手震,所以都睇唔啱apsc機。
btw如果係咁我去馬gx85啦
筆直幾多:5000下
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭(手頭上用緊80d+55mm kit set鏡
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人像 微距
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:還好
其他要求:無

新手上路 求指教
筆直幾多:3.5k
想要單反/無反/細機/其他:無反,細機
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:街拍、人像、風景
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:ok
其他要求:本身屋企有部750d,但係想買多部輕便dd 既方便帶出街
筆直幾多:10k-20k
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景同街景
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:ys
其他要求: 小弟新手,而加用緊m10 ,有支kit efm 15-45 mm 同22mm f2.0。 是咪夠用?
筆直幾多:5000下
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭(手頭上用緊80d+55mm kit set鏡
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人像 微距
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:還好

新手上路 求指教

你search Canon百微睇睇
完全新手
想問下各位大佬
我想買
呢個樣嘅

Olympus omd em10 markii

price.com
睇到好亂

一時部機根本唔同樣

有d有 omd 有d無,有咩分別?

我見一d又五千,一d又四千,一d又三千

佔要唔同樣
Push
筆直幾多:15000-17000$
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:cannon sony
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:追星(暗環境)、去旅行,預左一支一支短鏡
拍唔拍片:小拍
身邊朋友多用咩牌子:cannon
接唔接受二手:yes
其他要求:

追星急啲,所以會買長鏡先,暫時有幾個plan
1. Cannon80D + 小白2(但over左budget,等攝展完?)
2. Sony 6300 + 70-200mm F4
3' Sony 6300 + 70-300mm F4.5-5.6

我原本睇中70200 F4,去到試機Sales推70300,朋友話F4-5.6 影明星好難,太暗既環境要大光圈。又有朋友推左支小白俾我又心郁,同埋借到短鏡俾我

短鏡cannon有朋友會借,但都會買,兩個牌子求推一支,預~5000$

各位求意見

小白

要追星環境又暗仲諗canon
緊係罪大啦對焦快低光表現又好
想入枝 sigma 50 100f1.8,未買過副廠鏡,想問下點樣裝落部canon 70d度
想入枝 sigma 50 100f1.8,未買過副廠鏡,想問下點樣裝落部canon 70d度

同埋買副廠有咩要注意
筆直幾多:8000
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:Fuji
影咩題材:人像,風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:冇
筆直幾多:8000
鍾意咩牌子:Fuji
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:冇
筆直幾多:6000 可以OVER少少
鍾意咩牌子:無特定
身邊朋友多用咩牌子:咩牌子都有
接唔接受二手:唔好
新手想開始學影相,求推薦
暫時望就望760D/ A6000
筆直幾多:6000 可以OVER少少
鍾意咩牌子:無特定
身邊朋友多用咩牌子:咩牌子都有
接唔接受二手:唔好
新手想開始學影相,求推薦
暫時望就望760D/ A6000

希望係相既質素行先,然後先考慮輕便等等其他方面
fuji x-t10連16-50鏡, 水貨大概5k,
大家覺得點? 定係有更好選擇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞