新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
筆直幾多:10000~12000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:風景, 運動
拍唔拍片:比較少
身邊朋友多用咩牌子:canon/nikon
接唔接受二手:不
其他要求:
由500DKIT升級, 另有支50MM 1.8同70-200MM (窮人三寶)

窮人三寶支tele唔係55-250咩?
Anyway
80d
其他要求:
由500DKIT升級, 另有支50MM 1.8同70-200MM (窮人三寶)

Anyway
80d

係喎..打錯左.哈哈...80D..我都考慮緊...
77D出之後唔知會唔會跌下價呢.
其他要求:

Anyway
80d

係喎..打錯左.哈哈...80D..我都考慮緊...
77D出之後唔知會唔會跌下價呢.

同埋出EF-S 18-135mm 定18-55mm kit好?
kit之外係未配其他鏡好d
筆直幾多:<4000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:olympus, sony, fujifilm
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人像,風景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無留意
接唔接受二手:YES
其他要求:最好可以反mon, wifi過相 ,
主要影小朋友嘅活動相
同埋旅行果陣影下風景同自拍咁
點睇olympus e-pen系列?
我見eprice果啲報價淨買body 可以買邊啲平平哋嘅鏡?
唔該 正評咗先

另外希望部相機輕輕地唔好咁重
因為都應該要長期揹係身
有冇巴絲幫幫我
想拍微距,用extension tube好定正正經經入枝60mm marco好
利伸:canon撚
筆直幾多:5k~6k
想要單反/無反/細機/其他:單反 無反
鍾意咩牌子:canon fuji nikon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:街拍 人像
拍唔拍片:一時時 但唔多
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:最好一手
其他要求:

諗住去旅行用 唔怕大部
鍾意影街人像多d 風景少少
留名
筆直幾多:~5000
鍾意咩牌子:Canon / Nikon
影咩題材:人,動物 (動態)
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:唔知
接唔接受二手:唔會

其他要求:新手想買部入門機,網上見到好多推薦新手買Canon EOS 1300D (美國叫Canon EOS Rebel T6)

Amazon有個https://www.amazon.com/Canon-T6-Digital-Telephoto-Accessory/dp/B01D93Z89W/ref=sr_1_3?s=electronics&ie=UTF8&qid=1490064998&sr=1-3&keywords=Canon+EOS+Rebel+T6i 感覺好平同包好多野

希望有巴絲解釋下部機好唔好,18-55mm EF-S f/3.5-5.6 IS II Lens,58mm Wide Angle Lens,2x Telephoto Lens分別有咩用,同埋呢D拍動物動態相好唔好

單反入門機得個抬字,
質素又唔係好, 又一袋二袋都唔知為乜
筆直幾多:around 5000
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:cannon sony
唔鍾意咩牌子:沒有
影咩題材:影景>物件(近鏡?)>人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:nono
其他要求:想平時見到得意野可以影低(開機要快啲?), 帶去旅行用, 影下artwork
用緊a6000 想買wide鏡無錢買touit係唔係應該samyang12f2?唔介意手動
用緊a6000 想買wide鏡無錢買touit係唔係應該samyang12f2?唔介意手動

如果影大景嘅,基本上可以永遠對無限遠

其他要求:新手想買部入門機,網上見到好多推薦新手買Canon EOS 1300D (美國叫Canon EOS Rebel T6)

Amazon有個https://www.amazon.com/Canon-T6-Digital-Telephoto-Accessory/dp/B01D93Z89W/ref=sr_1_3?s=electronics&ie=UTF8&qid=1490064998&sr=1-3&keywords=Canon+EOS+Rebel+T6i 感覺好平同包好多野

希望有巴絲解釋下部機好唔好,18-55mm EF-S f/3.5-5.6 IS II Lens,58mm Wide Angle Lens,2x Telephoto Lens分別有咩用,同埋呢D拍動物動態相好唔好

你指拍咩動? 常唔常拍?

其實都係捕捉動物同人活動個陣既一瞬間個d動態相。
應該會得閒就拎出黎玩下

唔好
千位數系列真心唔建議
而家買760d body都係近5000
加5舊上星際買支18-55影住先

你係講緊Canon同Nikon既千位數?
760D睇落都唔錯
https://www.amazon.com/Ritz-Camera-Rebel-T6i-Accessory/dp/B00W8FN03Y/ref=sr_1_6?s=photo&ie=UTF8&qid=1490117903&sr=1-6&keywords=canon+eos+rebel+t6i

單反入門機得個抬字,
質素又唔係好, 又一袋二袋都唔知為乜

無錢買高級機,買左入門試下先考慮upgrade
巴打小弟本身用罪大A6000L 想買支長鏡可以有咩選擇?
筆直幾多:10000左右(連鏡)
想要單反/無反/細機/其他:無反或者有micin嘅DC
鍾意咩牌子:無
影咩題材:生活片或者食野片
拍唔拍片:拍。主要拍片
身邊朋友多用咩牌子:無咩朋友
其他要求:因為都是出街拍所以想要輕。本身目標係Panasonic G85 ,不過因為覺得好重/現在嘅目標是canon eos m6。
大家見唔見到tg4邊到有賣?
呢部評價點?
想買 sigma 17-50 mm F 2.8

買水定行好?驚有走焦問題
筆直幾多:10000左右(連鏡)
想要單反/無反/細機/其他:無反或者有micin嘅DC
鍾意咩牌子:無
影咩題材:生活片或者食野片
拍唔拍片:拍。主要拍片
身邊朋友多用咩牌子:無咩朋友
其他要求:因為都是出街拍所以想要輕。本身目標係Panasonic G85 ,不過因為覺得好重/現在嘅目標是canon eos m6。

你要唔要4K拍片? Canon出名擠牙膏加上自己有出DV, 短期內應該唔會出可以拍4K嘅相機打佢自己啲4K DV
大家見唔見到tg4邊到有賣?
呢部評價點?

做咩要買TG4? 咩用途, 應該唔難揾
用緊650d
主要影屋企寵物
今年就開始出去影其他動物
想買枝長鏡影遠少少動物
預3000左右 得唔得
都係粗粗地用 但又想影得清楚同近
其他要求:

諗住去旅行用 唔怕大部

其他要求:

諗住去旅行用 唔怕大部

需唔需要viewfinder同反mon?

買行貨就唔洗係點樣係鋪頭check走焦(因為我試過好多枝都走),跟手直接拎去北角叫師傅cal ,水貨就check真d,出左門口就閣下自理。
或者可以買個dock自己cal

買行貨就唔洗係點樣係鋪頭check走焦(因為我試過好多枝都走),跟手直接拎去北角叫師傅cal ,水貨就check真d,出左門口就閣下自理。

有冇推介邊間舖頭?新手驚去左黑店

有冇推介邊間舖頭?新手驚去左黑店

買行貨的話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞