新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike

筆直幾多:10000以下
想要單反/無反/細機/其他:最主要輕身D就好
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景、影星、人像較多
拍唔拍片:拍,但比較少
身邊朋友多用咩牌子:iphone
接唔接受二手: 不接受
其他要求:
絲,最主要想旅行拎去用,所以好怕重
自己有比較過80D 77D 同埋xt-20仲有sony機
80d 77d呢2部其實係有曬我需要既野(可以加枝10-18mm應該影景好正)
但太重 感覺拎去旅行好唔方便 同埋一試機上手一陣已經好攰

Xt20就重量啱
見連登多人推18-55mm 但因為想影景所以好似唔夠廣角
但係就暫時買唔起佢枝10-24mm wide鏡
所以應該買既就會係買16-50mm枝鏡

個人比較鐘意canon既功能 但就鐘意富士色同埋佢夠輕
應該點揀好
Thanks

Canon另外有兩部機叫M5同M6, 有支鏡叫EF-M 11-22, 有無睇過?

有睇過 雖然機身夠輕又有廣中wide鏡 但爬文見都幾多人話m系列麻麻地 所以就冇考慮到
定係m6會好過富士?
新手真係唔太識 有講錯屌細力d

你唔好揀M5 M6以外其他款就得...
M系主要係支11-22平, 富士色鮮艷, 你可以去showroom試

去過showroom試 隻富士色幾j得 但就係暫時冇錢買唔起枝wide鏡
搵日出去試埋m6佢!

Thank you

提提你fuji 1650支鏡同1855差幾個level
唔太建議1650

有留意過1855係日本製 同埋唔係膠 感覺靚料好多
但問題影景既好似太窄
所以先諗1650
定係直接買body再加枝1024鏡?
但放係平時既wide鏡好似唔太多用 淨有一枝wide鏡好似唔夠唔實用
點選擇好

筆直幾多:1000 至2000
想要單反/無反/細機/其他:/
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行片 影人影食物影景
拍唔拍片:拍片
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:ok
其他要求:/
筆直幾多:5000樓下
想要單反/無反/細機/其他:唔太識分
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:旅行片 影人影食物影景
拍唔拍片:拍片
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:ok
其他要求:復古啲
筆直幾多:4000
想要單反/無反/細機/其他:無反
影咩題材:人>景>其他
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:唔好太重,主要旅行影相
筆直幾多:4000-5000
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反
影咩題材:人>景>其他
拍唔拍片:少
其他要求:唔好太重,主要旅行影相
筆直幾多:7000-8000
想要單反/無反/細機/其他:單反
影咩題材:景>星>旅行鳩影
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:唔識check機
其他要求:暫時睇中nikon d7200,諗緊買鏡買18-140定係其他鏡好
筆直幾多:10000-15000
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:人像/風景
拍唔拍片:正常黎講唔會拍,如果有會加分
接唔接受二手:不能
其他要求:希望筆直內包鏡,kitset鏡都ok
想買5d3想知邊到平

旺角星際
或者上http://price.com.hk

Canon 80d個價會唔會跌
筆直幾多:$5000
想要單反/無反/細機/其他:都ok
鍾意咩牌子:sony canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行相 vlog
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受 不過自己唔識check機
其他要求:比較輕 有反mon 想影到星空

新手 唔係好識 留意緊rx100 v同a5100
謝謝
唔鍾意咩牌子:
影咩題材: 旅行相 vlog
拍唔拍片:間中
身邊朋友多用咩牌子:
其他要求:比較輕 廣角d 有反mon 想影到星空

謝謝
筆直幾多:4000-4500
想要單反/無反/細機/其他:單反,無反
鍾意咩牌子:Fujifilm,Nikon,Canon
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:人,景,乜都影下
拍唔拍片:完全唔拍
身邊朋友多用咩牌子:/
其他要求:唔好太重,旅行會用

諗緊Nikon d5500定買無反,如果無反呢個價位fujifilm同埋其他牌子有冇推介,謝謝
買龍仔支24-70好定canon 24-70 f4好
買龍仔支24-70好定canon 24-70 f4好

你影開咩主題?
想買canon760D 18-135mm
會唔會前重後輕?
800D出左 760d大約幾耐會跌價?
F/2.8同F/3.5 影淺景深分別大唔大?
Broadway豐澤買定係 樓上相機鋪買會食水無咁深

kit鏡重極有限, 可以去canon showroom試
早買早享受, 遲買平幾舊, 要用價岩就買啦, 電子產平只會不斷跌價
我覺得大
大鋪食水深送垃圾, 旺角星際果幾間大鋪都會平過百記豐澤
唔鍾意咩牌子:
影咩題材: 旅行相 vlog
拍唔拍片:間中
身邊朋友多用咩牌子:
其他要求:比較輕 廣角d 有反mon 想影到星空

謝謝

A5100, 影星空要iso夠高, 如果你遲啲加錢買多支超廣角鏡效果更佳
想買5d3想知邊到平

旺角星際
或者上http://price.com.hk

Canon 80d個價會唔會跌

會, 所有電子產品都會跌價
新手筆直5000左右
一個女仔去旅行影相用
不過平時托開廢鐵notebook 重少少都唔怕既

影風景、食物多 都會自拍
search過隔離登一個比較760d同XT-10既post
個個都踩canon 話XT-10靚好多

而家有下面幾個options:
買760d 行貨4k + 1750 f2.8 水貨
定 fuji XT-10
定 D100+一枝唔知乜鏡 + 10-18mm
定 m3 +其他鏡
又或者有冇其他更好建議??

同埋如果想分期畀錢應該邊到買機最抵屌
大鋪定樓上鋪 我見d樓上鋪個價好平,但用信用卡或者分期又要加2-5%
岩岩開始中意影相無耐
學校有部5Dmk3玩過之後發現真係幾正
問題黎啦 我學校全部canon機 我又唔知其他牌子同價位係點
聽講sony唔錯 但人地又建議我直接買全新5Dmk4 body收二手鏡 唔知點好 麻煩各位巴打

筆直幾多:23k~
鍾意咩牌子:-
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:模型,狗狗,風景,車>>人
拍唔拍片:較少
接唔接受二手:最好唔好
其他要求 : -
岩岩開始中意影相無耐
問題黎啦 我學校全部canon機 我又唔知其他牌子同價位係點
聽講sony唔錯 但人地又建議我直接買全新5Dmk4 body收二手鏡 唔知點好 麻煩各位巴打

學校啲鏡有無得借?
新手筆直5000左右
一個女仔去旅行影相用

定 m3 +其他鏡

大鋪定樓上鋪 我見d樓上鋪個價好平,但用信用卡或者分期又要加2-5%

M3唔好買
760D定XT-10就睇你之後會唔會再買鏡, 單反鏡一般比較比同選擇多
岩岩開始中意影相無耐

學校啲鏡有無得借?

有呀
岩岩開始中意影相無耐

學校啲鏡有無得借?

有呀

你想要單反既就5d
無反咪sony
Sony都用到canon鏡
但你要考慮係咪真係一開始就買部2皮幾野既body
相機靚鏡就話保值
Body要賣就一定係蝕
新手筆直5000左右
一個女仔去旅行影相用

定 m3 +其他鏡

M3唔好買
760D定XT-10就睇你之後會唔會再買鏡, 單反鏡一般比較比同選擇多

咁D100呢?

見到人地咁講
但蘇零做promotion
D100+10-18mm鏡 $3480
雖然我有個fd話樓上鋪都係呢個價 叫我唔洗狗衝
新手筆直5000左右
一個女仔去旅行影相用

定 m3 +其他鏡

M3唔好買

咁D100呢?

見到人地咁講
但蘇零做promotion
D100+10-18mm鏡 $3480
雖然我有個fd話樓上鋪都係呢個價 叫我唔洗狗衝

同埋係咪如果會繼續買鏡就760D 唔買就XT-10?
有興趣想學攝影 應該買邊部
XT-10個樣係幾靚 文青機
但D760好似專業d
新人乜都唔識 thanks for各位大大解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞