新手買機買鏡集中發問區

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
各位巴打 新手上路出m6好唔好
筆直5000

$5000 body 都唔夠買wo
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:無反,細機
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行,景
拍唔拍片:拍少少
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:no
其他要求:
零知識新手想試下
唔該咁多位巴打
Cannon M6 同 Fuji XT20 比較
邊部好啲

風景唔多執相

M6支超廣角平, Fuji唔駛點執相, 視乎你budget

6~8k

係大鋪睇fuji連kit都85xx~89xx咁
筆直5000

細鋪有
筆直幾多:4k-4.5k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
影咩題材:風景,人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:行貨
求大大俾意見
新手想入個坑 筆直唔多
應該會係70D 80D入面揀一部
其實會唔會差太遠 新手未必用到最盡既功能
應該會拍下片 玩下 time lapse之類既野
我見80D內置function有
筆直5000

細鋪有

我上網睇m6而家同m5一樣價喎
筆直5000

細鋪有

我上網睇m6而家同m5一樣價喎

好似5000左右
邊部好啲

風景唔多執相

係邊枝超廣角
新手想入個坑 筆直唔多

有錢=80d
冇錢=儲夠先買80d
新手想入個坑 筆直唔多

有錢=80d
冇錢=儲夠先買80d

差咁遠架咩
差別係邊 我擔心我都用唔到咁盡功能
邊部好啲

風景唔多執相

係邊枝超廣角

EF-M 11-22
冇跟format唔好意思
唔知點跟
古董機d90
想買返支鏡

普通用家
人像風景比例大概4:6
有冇咩推薦
上網睇過好似啱返接環就得
但我對原廠副廠 焦距應該買幾長冇咩慨念
所以想問下
冇跟format唔好意思
唔知點跟
古董機d90
想買返支鏡

普通用家
人像風景比例大概4:6
有冇咩推薦
上網睇過好似啱返接環就得
但我對原廠副廠 焦距應該買幾長冇咩慨念
所以想問下

不直1-3k
感謝
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:細機DC
鍾意咩牌子:Panasonic
影咩題材:旅行,景,屋企肥貓
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:接受
其他要求:

LX100

巴打可否講同zs110比較差異係邊?
係咪兩個級數既機黎?
筆直幾多:4000 (body only)
鍾意咩牌子:nikon
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:風景 人 建築 覺得靚就影
拍唔拍片:-
身邊朋友多用咩牌子:-
其他要求:本身有部D3100+kit鏡+35mm f2.8 覺得iso唔夠用 同埋用個mon 觀景(有反mon更好)
唔該巴打
新手想入個坑 筆直唔多

有錢=80d
冇錢=儲夠先買80d

差咁遠架咩

實際上差d咩google大把
不過既然你有budget既緊係買新一代
70d都出左成4年
因為始終有一日你會想升級
利申70d用家打算上ff
新手想入個坑 筆直唔多

有錢=80d
冇錢=儲夠先買80d

差咁遠架咩

見出面80d kit set 9000蚊
新手想入個坑 筆直唔多

有錢=80d
冇錢=儲夠先買80d

差咁遠架咩

見出面80d kit set 9000蚊

諗緊800/80d好
其他要求:本身有部D3100+kit鏡+35mm f2.8 覺得iso唔夠用 同埋用個mon 觀景(有反mon更好)最好機身有摩打
唔該巴打

另外想問有咩天涯鏡或者中距定焦好用?
副視都ok
其他要求:本身有部D3100+kit鏡+35mm f2.8 覺得iso唔夠用 同埋用個mon 觀景(有反mon更好)最好機身有摩打
唔該巴打

另外想問有咩天涯鏡或者中距定焦好用?
都ok

電話打字 有啲手殘
筆直幾多:7000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:fuji
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景 街拍 人
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
用緊canon 80d,想換兩支定焦鏡

筆直幾多:3000一支
鍾意咩牌子:冇定
唔鍾意咩牌子:冇定
影咩題材:人>景
身邊朋友多用咩牌子:唔知
其他要求:想要一支廣角,一支長焦,光圈愈大愈好
大家,我1516緊要買Sony a7定係fujifilm x-t20
有無人知兩者除咗個mood同像素之外
最大決定買邊部嘅因素係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞