慎入 [全劇透] 復仇者聯盟 4 終局之戰 Avengers: Endgame 全劇透 20 1001記得開post

1001 回覆
57 Like 8 Dislike
我都發覺,依個真係bug位
邊有打成平手
cm已經秒撚哂佢啲人同艦
睇黎官方一日唔出黎解畫都會討論到去2046
我自己理解係咁

CA喺還晒石之後,就傳返1945搵peggy,然後一直隱居到咁上下再出現返係同一地點其實係冇問題。又可以連接到CA2嘅伏筆(peggy訪問+家庭照+病床嘅對話)。

我理解CA其實只係喺自己條timeline跳黎跳去。關於分支問題,古一同hulk都講過,只係還唔到石先會出現分支,但所有石都完好還晒,要計只係得2012(loki)同2014(thanos)意外出現分支,但其實出現嘅分支都同CA無關,而且只會由返當時timeline嘅AVG進入嗰條分支。

同埋已知分支對自己主線timeline唔會有影響,CA還完石之後並冇停留而進入分支,而係跳咗返去自己主線嘅過去。可以想像CA跳返去1945並留喺自己主線timeline到,當時所有事件都未發生,咁對CA黎講又何來有之後嘅分支出現?咁講CA返去嗰條timeline可以係自然發展做主線嘅timeline loop一次AVG1-4。咁到最後佢自然出現係湖邊就唔係冇可能,亦唔會出現老CA點解唔係量子機出黎嘅問題。

最後真係老實講,其他timeline嘅CA會點WFC,我想知睇戲嗰時有幾多人有在乎過2012 CA比主線CA打到扒街,加上2012嘅CA已經係進入左分支嘅timeline,完全唔關我地哩10年嘅事,要交待嘅就要開多套戲。總之主線CA先係一直陪伴我地嘅CA,佢同peggy得到完滿結局已經足夠啦。
最想知都係臨尾老captain 係邊出黎
你搞時間,時間會搞番你

其實官方唔解,都唔會有答案

果刻im都唔知咩事
二刷之後諗到…
ca還石係用石既形態還返去,但好多石攞返嚟既時候都唔係石既形態…e.g. 魔方,loki之杖,肥仔前菜身體入面
雖然係還咗石,但咁樣算唔算係某程度上改變咗過去
你嘅解法基本上係最正路同最base on套戲嘅設定
其實banner同古一果段已經講到好明
有重大事情改變(佢果時係指如果個世界冇咗粒石)先會引發主線分歧嘅timeline
如果唔係主線發生嘅事(iw, eg)係會照樣出現
所以話之佢會引發幾多個timelines
唯獨有機會引致主線分歧嘅只有2012 loki 逃走同2014 thanos 消失
而loki逃走會唔真係對iw eg有影響就應該要睇佢套劇點兜
其實咁先係解釋到 nebula 殺咗自已都冇問題 (定係比其他人殺咗,唔係好記得)
咁過去2014 THANOS 去到2023死咗
果個2014 係咪唔會發生IW? 變咗parallel universe?
其實一直覺得古一嗰段只係帶出叫佢地一定要還石
咪整個冇石嘅時間線出嚟(黑色線)
有還石就算真係有分裂平行世界
都唔係冇石世界(冇黑色線)

佢地並指明還完一定仲係得一條時間線
你當佢條橙色線包含世界咁多個唔同嘅平行世界
咁睇就fit哂
按套戲講法,係
講得清楚啲係主線(即係大家睇到果條)唔會受影響
而會引發一條新嘅分支係冇thanos >冇iw eg
我本來以為係TONY SNAP 一下
啲2014 既人返返去原本地方+洗晒記憶
咁就唔會有任何新既世界線
用時間石還原返?
2012 CA 唔係俾主線CA 洗咗腦咩? 應該唔會入新時間線掛?
冇錯
條橙色線係指所有跟主線行嘅timelines
包括埋有借石有還石嘅平衡世界
CA幾時畀人洗過腦
2012係avg1果時
1 in 14 mil chance
佢地兩個喺度打 之後主線CA 用支杖整暈佢
而支野有洗腦能力 所以我自己認為係洗埋佢腦
等佢唔記得發生過依件事
而因而avg 1冇show 出黎
Mind stone一直以來show出嚟嘅function係控制人
冇印象可以洗腦(不過唔排除)
而2012發生最可能影響主線嘅事唔係2012 CA見到2023 CA
而係Loki喺電梯大堂執咗tessarat之後逃走咗
唔係囉
同Thor 3個 Hela一樣,佢梗係唔係正直先拎到
Thanos 級數係亞天父級,照道理佢係可以打走隻妙尼妙爾,但會用唔到雷電力量
唔識唔好亂咁講啦,Thanos 正直就唔會殺咁多人
鳩up唔該有個限度
控制佢個腦同洗腦分別唔大啦
不過當然係我腦補
我一路以為套戲係唔會影響以前既劇情
好似話Loki 有劇?可能就係講佢點俾人捉返去avg1
令到佢可以喺avg1 俾Thor 帶返Asgard
睇黎官方一日唔出黎解畫都會討論到去2046
我自己理解係咁

CA喺還晒石之後,就傳返1945搵peggy,然後一直隱居到咁上下再出現返係同一地點其實係冇問題。又可以連接到CA2嘅伏筆(peggy訪問+家庭照+病床嘅對話)。

我理解CA其實只係喺自己條timeline跳黎跳去。關於分支問題,古一同hulk都講過,只係還唔到石先會出現分支,但所有石都完好還晒,要計只係得2012(loki)同2014(thanos)意外出現分支,但其實出現嘅分支都同CA無關,而且只會由返當時timeline嘅AVG進入嗰條分支。

同埋已知分支對自己主線timeline唔會有影響,CA還完石之後並冇停留而進入分支,而係跳咗返去自己主線嘅過去。可以想像CA跳返去1945並留喺自己主線timeline到,當時所有事件都未發生,咁對CA黎講又何來有之後嘅分支出現?咁講CA返去嗰條timeline可以係自然發展做主線嘅timeline loop一次AVG1-4。咁到最後佢自然出現係湖邊就唔係冇可能,亦唔會出現老CA點解唔係量子機出黎嘅問題。

最後真係老實講,其他timeline嘅CA會點WFC,我想知睇戲嗰時有幾多人有在乎過2012 CA比主線CA打到扒街,加上2012嘅CA已經係進入左分支嘅timeline,完全唔關我地哩10年嘅事,要交待嘅就要開多套戲。總之主線CA先係一直陪伴我地嘅CA,佢同peggy得到完滿結局已經足夠啦。
你嘅解法基本上係最正路同最base on套戲嘅設定
其實banner同古一果段已經講到好明
有重大事情改變(佢果時係指如果個世界冇咗粒石)先會引發主線分歧嘅timeline
如果唔係主線發生嘅事(iw, eg)係會照樣出現
所以話之佢會引發幾多個timelines
唯獨有機會引致主線分歧嘅只有2012 loki 逃走同2014 thanos 消失
而loki逃走會唔真係對iw eg有影響就應該要睇佢套劇點兜
其實一直覺得古一嗰段只係帶出叫佢地一定要還石
咪整個冇石嘅時間線出嚟(黑色線)
有還石就算真係有分裂平行世界
都唔係冇石世界(冇黑色線)

佢地並指明還完一定仲係得一條時間線
你當佢條橙色線包含世界咁多個唔同嘅平行世界
咁睇就fit哂
係bug位咩
冬眠緊咪我地一直睇嗰個
最後傳去冇返嚟

一個去食Peggy然後匿埋做平民到老
等睇開嗰個傳走
佢先行出嚟交盾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞