慎入 [全劇透] 復仇者聯盟 4 終局之戰 Avengers: Endgame 全劇透 20 1001記得開post

1001 回覆
57 Like 8 Dislike
如果用量子力學個邏輯去理解,你每次去穿越時,都應該產生左一個新嘅平行世界/時空出黎,即係你番左2012,有2012a,2012b (新),(其實仲未計你2019都會再分ab)

到你要再一次穿越時,再一次踏足2012b時,佢話再有2012c同2012d,因為量子力學就係講緊果種機率疊加嘅狀態

有錯請有識之士指正
終於有人明我講乜
你如果咁睇既話其實都可以講得通
要睇marvel個世界觀有冇收束線

-冇收束線即係你個假設
2個世界既同一個人同一時間因為一個不同的決定的後續發展令世界完全唔同,咁你唔干涉過去都會產生

-有收束線即係冇用到你假設
2個世界既同一個人同一時間,如果時間線冇出現分歧佢必然隻作出同一決定
其實點解Tony會知道1970有齊pym particles同space stone
如果真係咁設定會變左搞笑片
其實紅女巫設定又係屈到爆,佢同CM都係可以自己屌打thanos
咁即係你個時光機係世界製造器?
點解唔係本身就有2012b?
你而家係2012a產生既未來,即係2023a,而同時2012b係本身存在,你只係單純地去左2012b,唔係製造左2012b
泰坦巨人都要屈服係地球女權之下
btw我傾向有收束線
如果唔係所有平行世界既未來都會唔同,即係唔會係同一條時間線上
咪就係
啲人問問問可唔可以追下post先
以上呢埋野前要10幾個post全部講過哂 講到口臭
zoe 未決定拍唔拍gotg3
之前james gunn俾人炒佢哋全部都支持佢同話會return咩
古一咪講左行單一時間線,只要佢地還左石,就會結束之前開既支線,但支線一樣存在係因為成為左主線既歷史=同主線結合左,有人話LOKI條支線點搞?2012 咪突登加插左 預知未來既古一(預知2016前)同埋時間石,所以還石之後,時間會修復返做一條主線
其實睇返唔少YOUBUTER既解說
大部分人已經接受左 同時間存在兩個美國隊長
同埋 PEGGY既老公就係回到過去既美國隊長

同埋已經完美解答左點解打左針既CA會去到咁老 因為其實佢已經百幾歲

好,首先CA係1918年出世
而變成美國隊長既時候係23歲,冰封既時間係1945年 27歲
解凍時間係2012年 即係94歲
ENDGAME後2024年 106歲
返返去1945年溝PEGGY 仲係106歲
然後等到2012年AVG1事件 173歲,再去到ENDGAME後 2024年186歲

好,咁假如冰封時間唔當老,即係冰左67年,咁186-67=119歲

所以點解明明CA打左血清,但都係ENDGAME後變老

肯接受到PEGGY個老公一直係CA未?

放呢張圖係Q&A啦
Source?
Zoe惟一唔拍嘅理由係因為avatar要做5集
但我相信成個劇組會係等佢
成班開party
有人變灰先知大鑊
佢要拍Avatar 2046, 未知擋期撞唔撞
所以A4 個2014年Gamora 係生死未卜,Starlord最後有Searching佢
接受到老公係ca
但應該會係早我地一步行完end game時間線既平行世界而黎既ca
我地個ca已經去左人地個平行世界
唔係世界製造器啊,講緊嘅係話,依個世界就算冇時光機,都會有無限咁多嘅平行世界,2019有n咁多個,同樣2012都有n咁多個

如果你assume時空穿梭依個決定,已經包左係本身所有可能性裡面,咁你返唔返去還石,都會有無石嘅時空囉

如果你assume時空穿梭唔係嘅有嘅可能性,咁咪每一次番去都會產生time line/平行世界囉

無論邊個方向諗,結論都係有無限咁多可能性,都係有無還石嘅宇宙
咁要令到佢地失憶先得,
有今次記憶既thanos,消滅一萬個平衡宇宙都得
無所謂啦
反正係邊個CA都好 都係我地識既CA
一樣係經歷晒我地睇過所有野既CA
見到你講收束線就諗起命運石之門

如果有收束線應該就係thanos必定會出現呢件事

但有同無呢點真係睇導演點講
美國隊長如果真係有再用部機
應該喺部機出返嚟
張圖最下最大嗰條黃線係錯

由頭到尾我地睇緊嘅故事
都係一直有兩個同時存在美國隊長嘅世界
A係我地睇開嗰個 最尾傳走冇返嚟
B係由另一時空一早傳過嚟搵舊情人
然後一直匿埋扮平民慢慢老
到最後一幕先行出嚟

咁就既符合套戲嘅時空設定
又解釋到點解佢冇由部時光機出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞