慎入 [全劇透] 復仇者聯盟 4 終局之戰 Avengers: Endgame 全劇透 20 1001記得開post

1001 回覆
57 Like 8 Dislike
命運決定論一切都係必然架,還石係會結束到支線,有幾難明,成條線都係行緊2023後既事,單一時間線有幾難明?分咩平行宇宙,一早注定既事
你只係困左係同現實一樣既世界
冇睇到有無限現實過去既世界同未來既世界
仲有其他時間線分歧上既世界
並唔係咩同無講野無分別
大家等多十年第四階段就有答案
分咩平行宇宙,一早注定既事,都係行緊一條時間主線
你身為過來人快啲解釋下
所以我而家就係講緊
既然你地話過去任何嘅時間點唔會影響到主宇宙
咁我回到過去拎完彭氏粒子返去主宇宙
再返過去嘅一秒或者幾秒前 係同一地點再拎粒子
咁咪可以無限拎囉
同一道理亦都可以應用喺拎石嗰到
至於影響過去個到 點影響都唔會影響到主宇宙
唔會影響到自己個世界既細節
但如果你唔去干涉過去既世界
過去既世界理應係會發展到同你個世界完全一樣
但你做左d細少行為令到2個世界之間存在輕微既細節不同
但其實唔影響end game結局
eg.鷹眼偷左對手套,未必會影響到第2個世界end game既結果,但2個世界既分別就係原本個世界多左對手套,人地個世界少左個手套
因為就算唔用到你咁多assumption 嘅解釋,已經可以輕易解釋:

1. 佢地去左alternative universe,番去時開左新平行世界

2. 佢地開左alternative timeline,佢地真係番左過去,然後改左timeline嘅可能性
咁你咪變左單機自己玩
彭氏粒子唔會影響過去
古一清楚講明時間洪流係靠六粒石去維繫
所以無左石頭先會出現支流
唔係任何野都要還返先可以不產生新支流
如果唔係淨係回到過去,呼吸都影響空氣粒子啦
點還呀
如果要stan lee收尾,就改做stan lee係睇住老cap死,之後幫老cap交盾比下任隊長同講下老cap交低的說話
Hulk講得好清楚Marvel Space Time Concept唔係行呢種
pym都復活左
啱啱睇返
偷竊未來之前,dr.strange原來喺iw已經有對im同gg講明話
如果可以救到呢個世界,我會毫不猶疑咁犧牲你兩個
結果一語成籤,仲要講得出做得到
其實斬手係一定要
因為驚佢用啲石

不過斬頭純粹係thanos上一集挑釁雷神講
參考返Thor既人物性格背景佢一定會殺thanos
對於Thor黎講佢殺人無數 所以殺人根本冇乜特別

不過其他人冇諗過殺佢
連火箭都問佢做乜
你咁諗就錯囉,偷左手套既為鷹眼只係變左單機GAME,去唔返ONLINE GAME
同埋scott lang架車本身唔係係天台咩
邊個幫佢收埋
你製造分歧出現第2條時間線你個命運咪變左,唔係必然會跟返原本個命運
還石只會解除到未來會產生既支線,唔會解除到已經發生既支線
單一時間線唔代表得一個時代同一個平行世界
你識分時間線同平行世界未?
齊石差唔多係等如龍珠許願,除咗特殊情況如復活 BW 做唔到之外。
我估係咁
我覺得佢對SW講其實我唔識你個到幾好笑
有無睇過gotg1 成堆人檔ronan隻船個星球
你個世界一早注定唔代表人地個世界一早注定
你係人地個世界搞搞震人地個世界就有機會出現分歧變2條時間線
前面reddit張圖最少都顯示有5條定6條時間線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞