[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
座地低音點都多啲
同埋聽歌會好聽啲順滑啲
你有機會試下同一系列嘅書架同座地就知

同埋用座地,聽歌打機可以唔洗開subwoofer
我淨係睇過youtube
都聽到下分別
聽你咁講 我都係買座地算
subwoofer買個10” 150w夠唔夠呢
好似寄劫左個post咁
不如tg傾
https://t.me/Abcdeeeeeeeeeeee
如果你唔介意
怕咩吖
呢個post不嬲靜到拍烏蠅
你拉上去睇下
唔係我入嚟講下嘢,呢到就只會淨返一堆冇人答嘅問題喺到

Subwoofer你咁大地方起碼12吋
唔會老點你
因為啲5.1嘅戲個.1係靠哂subwoofer,獨立一條sound track嚟
你買個尺吋細嘅盞唔夠聲唔夠氣,即刻乜feel都冇

好似我咁
我前置座地,每邊真假低音3隻8吋,中置6.5吋一真一假低音
聽歌同打機我可以唔開subwoofer都夠
但睇戲都要扭到隻雙12吋subwoofer大一大
咁我應該買座地同中置先
遲下再入subwoofer
不過我可以唔開subwoofer嚟打機
唔代表你揀嗰啲喇叭都做到
最後可能你揀嗰啲喇叭係唔開sub打機即刻個feel差幾皮都唔定

巴打忍痛一次過啦
買咗有排用
好feel好多
記得整埋天花喇叭

買咗之後你就會後悔過去嗰幾廿年自己點解唔早啲買
點解過去幾廿年要聽埋哂嗰啲咁嘅垃圾聲
毒海無涯
天花喇叭應該難d
依個真係遲下再諗
天花喇叭裝唔到嘅話就用反射式
打機正好多
我玩gta時,入夜總會
地下5隻喇叭係變到完全冇音樂
啲boom吱boom吱音樂喺哂4隻天花到出
真係去咗夜點咁超級好feel

玩GT Sport時,架車入隧道,架車喺隧道嘅回音喺埋天花喇叭到出
猶如置身車箱內

打starwars時聽住架千歲鷹由頭頂後面飛到去前面
打機都即刻勁咗

我表哥本身玩5.1
佢嚟完我到即刻加咗天花
另外個fd本身唔諗住玩影音
最後我日毒夜毒
搞咗5.1.2
我最鍾意毒人
師兄乜打機都有Atmos音效架咩
PC同XBOX ONE原生已經可以有
PS4嘅話用部amp upmix上去
雖然一定冇原生atmos咁準確
但其實效果都已經非常好同準確
打機成個音場都包圍住
真係更加似喺嗰個世界

我玩人中之龍時,街上面啲聲
得綠色有
前幾日問過,黑色得返Tuen Mun分店最後一部
要買襯手

買klipsch佢可以內置埋

唔鍾意嘅仲有各大牌子任君選擇

早買一日
就嘆早一日
我都會加後置之後
但要遲d先
有無咩subwoofer好推介?
唔知啊
不過你電腦喺房用
搵啲6.5吋嗰啲迷你subwoofer都夠做啦我諗
睇左陣bi wire都係唔明
可以tg我嗎
台灣
usher

德川
德川有驚喜

不過係咪台灣製就唔知了
Fyne audio 300 系列。價錢唔貴,蘇格蘭製造 whathifi 5星推介
黎緊屋企全屋裝修,想拉埋線砌5.1

本身屋企有對2K 的HIFI喇叭,拎黎做後置得唔得?
其實一般前置喇叭可唔可以做後置 (如LX-2)?
SUB放SOFA隔離有冇問題?係咪一般放TV果邊或SOFA旁?唔好放兩者中間?
SOFA貼牆,離電視8尺,後置係咪耳水平高1米?喇叭口對望?
客飯廳加埋120尺,如淨計客廳約70尺,SUB買10”夠唔夠用?
係,要有amp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞