[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Proac t10s 有冇20k樓下既石機夾到
部amp一開播左幾秒就自己熄左開唔返
之後一開機淨係得d好細既 "達達”聲
有無人知咩事?
部SD300 基本上係幫代理清垃圾我會prefer 買A14M + RME ADI-2 DAC 多啲
Airplay 都有16/44.1 聽cd 夠哂做
如果聽hires 就要用upnp, 都support flac 24/192 架

Phantom 入面本身就有齊dac 同 amp
無得比你係出面加amp 架
點解要買 PSI 14 監聽聲未必人人啱 雖然佢基本上冇乜對手 但貴人一大截
我打機同睇戲鐘意用adam多 隻PSI放電腦枱聽歌。
玩得PSI 1闊3大呀 線 Dac 電源 音源 我攪攪下都成差唔多 4至5皮
Thanks!!!
另外如果想連去電視度睇戲,但電視得optical output 應該點攪?
咁即係邊隻好聽??
自己出去試
我監聽喇叭用過 Genelec EVA PSI Adam
連漫步者都有試玩(我個仔的)
留番PSI Adam自用 各有特色
咪聽D人9UP乜7 高音甜低音勁... 所有人個腦對聲音都唔一樣反應
基本上個腦係會自己補完 世界上亦冇喇叭做到還原100% 原本個音源 連80%都冇...個個廠都係做自己聲.
用緊 Sonodyne,細細隻但中底音個 punch 同 power 無得頂、well-balanced,但個價好抵用,性價比超高。好多臥虎藏龍用,本地識幾個做金像電影配樂都用緊。代理就係十幾年前當初帶 Adam 入黎果個

https://sonodyne.us11.list-manage.com/track/click?u=208ef486423c177069ca97552&id=bfca0b23c4&e=1f5802de6a
金像獎配樂即係邊個?
我識得有好多人 幾千萬身家 連漫步者都話貴

另一個我識

金培達我知但就唔識 ,佢套 surround 就係 sonodyne

pic from http://www.feversound1.com/peter-kam-pui-tat-interview/amp/
音響野 講真好野邊有平
DAC 大家都用9038pro 大陸賣5千 鬼佬賣10皮都有
唔係大陸佛係賣 而係因為佢只值5千 8千都冇人肯埋單呀
大陸DAC都有好野 梅 3皮都有人埋單 雖然我冇興趣 冇去聽
但3皮野買大陸DAC 肯定去試真先比錢.
漫步者比人吹到識飛.... 但所有對比評價 都係3幾千蚊圍內喇叭 自己打飛機 因為佢最多只值3幾千

還有 金像獎對Speaker 都係 ADAM S3A
Sonodyne 如果真係好野 CP極高一定會賣到一街都係
我用PSI Adam都唔推人埋單....會叫人出去聽左先
我有個老友用 Genelec 話PSI垃圾 我信的因為佢個腦接受Genelec多D 又慳成皮野

我都係果句 咪聽D人9UP乜7 高音甜低音勁... 所有人個腦對聲音都唔一樣反應
基本上個腦係會自己補完 世界上亦冇喇叭做到還原100% 原本個音源 連80%都冇...個個廠都係做自己聲.
聽係好緊要啊,sad 係好多人都隻眼行先

自唔自己聲就見仁見智啦。

當工具咁睇,有啲係技術上某啲地方係完勝,但整體就係攞唔到個 balance;有啲係真係做得到,但礙於種種原因,要有個價先做得到;有啲就 design / measurement 唔識做,問題係邊都未知道

咁有自己聲,其實佢又未必想嘅
不過話時話 依家D人話3千買漫步者
還定圍內都一係大陸野 一係已經比大陸收購
不如3千試下隻天郎金5起碼有個牌子同外型夠照
出左去試聽左兩日,射程範圍內試左A14M, LS50 wireless, LSX, Proac tablette 10s, 仲有啲鋪頭啲人推介既喇叭, 聽到人都呆
暫時聽落個聲最吸引係proac t10s
你留意一下 如果玩近場
proac t10s 未必啱玩 唔同一般監聽喇叭 佢冇得Set roll off 高低音 同增益
如唔係玩近場 冇必要玩PSI 香港代理食水極深
我自己網上買 都係萬三蚊尾 佢就要現金兩皮硬食一件死貨 轆卡都唔得
有百幾尺聆聽環境 玩正常前後級 加喇叭變化大D
咩牌咩型號
nad m32
拔走全部綫喇叭線, 只插電,開機,試下有冇同樣情況?
有 都係咁既情況
試下 reset factory default
再睇睇有冇同樣情況

我係連機都開唔到
試下部機電源 直插牆身插蘇位
排除其他機影響

咁都有事,就估係你部機入面trigger咗power protect. 入面有嘢短路

部機好唔好玩 啲聲點?
我想問如果買陳列品嘅話有冇啲咩要注意

或者大家見唔見意買陳列品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞