[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
tidal 部amp冇mqa應該買乜去解mqa
xavian joy
我無聽過,不過院長吹到好勁
買左ST5000 用x9500g電視arc去st5000

按display制 顯示dolby digital plus 48khz 正常嗎?

用電視內置netflix D聲好似無咩料到咁

Thanks
想問下如果拎黎聽歌同睇戲,應該買kef ls50s 定 psi a14m 好?有冇師兄用過?
新手想擺係廳駁電視睇戲, 但同時想做埋bluetooth 播歌
prefer 整體音質多過環迴效果, 而且無位擺兩套喇叭
呢個情況係咪買返2.0喇叭好過soundbar? 定係其實都多人用soundbar聽歌?

如果揀喇叭既話係咪active speaker 就可以唔洗另外駁amp都夠大聲?
i.e. 我只需一條rca 電視駁喇叭就ok? 會唔會令音質好差?

暫時心目中係喇叭audioengine a5+ vs bose soundbar 700 既選擇
budget 3-7k, (~$5000 +/- $2000), 大家會點揀

sorry for 太多問題&1999
一般睇戲soundbar都唔會好聲,聽歌多買返聽歌喇叭好D
想好聲D就電視->光纖/HDMI->喇叭

你呢個價有D尷尬,a5+我未聽過,但你可以試埋
ruark audio mr1 mk2 $3XXX
dynaudio music 5 $5XXX
想問下問呢兩款喇叭同一隻PHANTOM REACOR 600比邊個好D???
想買藍芽喇叭入房(75呎), 聽歌睇戲
BUDGET 1萬樓下
B&w formation bar
有冇師兄買左g560
Denon擴大機係咪用audyssey做聲音測試就夠哂?
如果用埋音壓計既話 要點樣搞先至去到75db
最後係ebay買左Audiolab M-One
你早講,我有部想放
買咗幾錢?
379英磅
連運費既話應該平過我想放個價
咁啱比我係ebay見到佢特價促銷
所以真係忍唔到
search完price,而家原來新機先6980
始終出左幾年
如果有streaming就正啦
我反而想分返開,而家加咗DAC,部M-ONE只用嚟做AMP
所以想換返部INT. AMP,質素應該會好D
我反而盡量想all in one
無咁多位擺
反正我聽緊嘅喇叭都係平價嘢
通常音響野只會越換越貴,而家用平野,遲D就會換貴野
我本身用國產airs喇叭唔夠兩年就爆聲
跟住amazon 千二蚊買左Q3020
Amp又係國產SMSL A6
其實係換完一樣睇睇下又想換第二樣

音響好在買幾年前嘅product都唔會點過時
不過越買越貴都係事實
最要UPDATE既係SOURCE/DAC
所以我先想分開,靚AMP+喇叭可以用幾代,SOURCE/DAC就難
最後$4280 買左隻dynaudio 5
暫時無投訴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞