[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
其實平到你唔信,上美森買幾本 AES 出品睇下
不同物料 absorption coefficient 都不同
師兄識野wor
多多指教
師兄用開咩多?
咁平
如果唔係咁橫,我果時都應該買咗
price.com 兩間$5280
第一間話無曬貨
第二間話得返紅色$4280
即刻去買
想買隻LS7200 掛牆. 上面個mon 連埋個電視架應該600mm厚
想問下LS7200係咪要加隻角鐵掛牆先唔會俾個mon block到upfiring speaker??
有冇ching知kef lsx而家市價大約幾錢同埋邊度買平
新手想問下如果想用無源喇叭博電腦可以點做,有冇2k樓下推介。定直接買個有源喇叭算,thx!
青黃不接
想問下ST5000 關機之後有D吱吱電流聲
試過換插坐都係咁
有咩方法可以解決? thanks
Rockwool
求救
啱啱換咗Audiolab M-One,
佢個USB DAC每晚熄電腦第二朝就會認唔到,
每次都要重新插過USB先用到,跟住嗰日點樣開機熄機都冇事,但係到第二日又會重複
有無巴打知咩事
無源喇叭要有以下呢幾樣

音源 - DAC+電腦, CD/SACD/Network streaming player之類是但一樣
擴音處理 - 前級,後級擴音機或合併式擴音機是但一款

最後先去喇叭, 睇有冇地方同budget幾多
有隻Yamaha nx-n500 值唔值得再入隻subwoofer

見佢Yamaha musiccast有隻 但都幾大舊 同埋要$3600 十連十六緊
想問有無師兄會用AV amp 加對bookshelf speaker 睇戲加聽歌兩用? 出黎效果會唔會好差

無錢但想一set野攪掂灑
唔會好差
地方有限好正常都會咁
唔好
大撫獲genelec有邊twetter壞左用左glm pink noise試, 諗住打封電郵比德國網睇下有冇計
又壞!!?
https://www.youtube.com/watch?v=sHGl5ngrzhA
琴日一早聽歌已經覺得偏左一邊咁, 用GLM pink noise check右邊tweeter啞左我怕果邊唔開工有牌等今次
有冇人玩黑膠?

剛Autocal 應該冇搞錯, 壞左果邊1000Hz至10000Hz中間開始冇晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞