[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
如果想電腦+PS4/PS5
主要睇戲/打機/netflix/youtube 佔80%
得20%係聽歌
枱面因為預放27" * 2 ,所以未必夠位放大書箱
應該咩solution好?

budget 約 8k 包所有野 (DAC , etc)
買 Sonodyne SRP 400 / 500/ PM 100 好過
頭痕 暫時決定寄DHL、不過佢好似得箱邊度搵果D填充氣袋s
而家用緊
CD player: Sony SCD-XB9
Integrated amplifier: Marantz PM4001
Speakers: Celestion F30

想問如果想升級,應該換邊件先?
暫時用咗幾個月micromega myspeaker myamp inside 幾個月 真係幾方便
睇戲睇電視睇netflix 藍牙連player聽歌都好正
換埋條power線好似啪咗藥咁 成部機精神晒 好好反應
即係SACD機digital out去DAC再去integrated amp?
應該剩係可以output CD audio?我見有optical同coaxial output

同埋DAC可以點用?
我用緊ATC SCM7,兩萬蚊的話可以試埋SCM11
我仲以為呢到少人玩無源
btw atc偏難推,巴打用咩amp?
唔係部部SACD機都做到bitstream over coax / TOSLINK (姐係只做transport唔decode),就算俾你出到都唔係部部DAC會響USB以外接受bitstream
如果係blu-ray / 宇宙盤機的話就多數要HDMI出,用AV amp/pre-amp去decode
試過哂重裝driver
洗機重裝windows
插usb 2.0 port
換底板
結果都係一樣,一過夜就認唔返driver
搵多一部機試咪知囉。 如果另外部機都係咁樣咪即係 dac 有問題
用緊依部後級嚟推,擺枱面都好夠聽
https://6moons.com/audioreviews2/stello/1.html
換個OS試, MacOS或Linux, 咁可以知道係咪OS問題定Windows問題
2k左右筆直 電腦喇叭
Audioengine2+是咪首選?
電腦喇叭連登仔推呢隻 唔係我

IK Multimedia iLoud Micro Monitor

https://www.thomann.de/intl/hk/ik_multimedia_iloud_micro_monitor.htm

https://www.price.com.hk/product.php?p=265707

我用緊漫步者 s880db ,如果你有位擺到離牆4", 最好6" ,就考慮o下佢

https://www.price.com.hk/product.php?p=270772&gp=88

我部"電腦"係raspberry pi 3 powered by volumio 2, 不過擺係另外一個單位既,當微型音響用
如果成部換,有冇咩升級好介紹?而家呢部都就快20年,唔知點解讀唔到深色嘅CD
其實播SACD如果你唔care multi-channel的話,多數人都會想部機打包埋decode嗰part,拎2.0 analog output算
而如果你因為方便或者其他原因一定用coax / TOSLINK出,咁先轉去PCM再掉俾DAC都係好常見既做法,當然咁係唔太optimal

有好多人唔想煩/燒錢去買部勁CD/SACD盤,索性rip SACD iso,CAS/network player(尤其用ROON)去用DAC播,咁就可以USB input行盡個DAC既能力,而又免卻轉盤帶來既不穩定性
想問下要買部amp有咩推薦
擺廳用、舊底有一set 5.1喇叭(想用返)、想要用到cd、藍芽
因為舊底部dvd機後面連喇叭線個啲插嘴壞咗,想買返sony既amp黎播下電視netflix,CD
利申新手唔太識 同埋budget 3000樓下就得 有基本功能就夠
thank you
Denon 1600
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞