[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
B&O M5 點睇
今日走咗去試a100同lsx,個人覺得對lsx比較吸引ching有冇其他推介?
LSX貴咁多梗係啦
但LSX個樣真係好靚

再上咪LS50 Wireless

其實好多大牌子都有Kef, JBL, Klipsch, B&W

JBL有隻Control X wireless
B&W要3萬幾

不如如果我喺房用我都會揀LSX
雖然有啲overpriced
但個樣
你都冇位啦冇得揀
2000真係唔知有咩揀
要等高手答

不過我意見係如果你捨得俾嘅
一步到位好過之後心思思
Egg真係唔好諗bass
炸起上嚟乜mood都冇
除非你有subwoofer
而且LSX人聲點都會厚啲潤啲

已經我覺得Egg根本唔靚
少少貴氣都冇
如果純計喇叭表現
KEF LSX 大計等同係咩價位既被動式喇叭?
如果你用spotify tidal呢啲嘅話
LSX佢係自己本身部機有埋streaming
少咗重藍芽
點都好啲
唔識答

不過而家7千幾有交易

我覺得可以接受

因為佢有埋streaming唔係齋藍芽
有EQ set有straming有外表
In ATC, we trust
ATC係咪好難推呢?同埋夾到金仔?
新版ATC 我覺得唔難推,如果你有amp 喺手的話可以攞部amp 上ATC 代理試喇叭,佢哋好歡迎咁做當然要約定時間俾佢哋set 好位先
部 amp 好重
Ching我應該今晚會再去試聽下,有冇啲同lsx差不多價錢嘅喇叭可以推介嚟試試陣時target 咗lax
冇心水
想睇其他嘅話你要自己慢慢睇喇

而且佢有得streaming

我唔係用緊LSX
但我真係好鍾意佢
我都好想要

雖然KEF高音相比其他唔算亮麗
金屬高音清啲但冇絲幕高音咁滑
但整體嚟講一定係襟聽之算

媽啊好想買綠色擺喺房
睇吓你決心有幾大
唔洗串流/駁手機、tab用,淨係for 電腦
10k 內係咪得ls50?
ls50要amp喎

一萬蚊電腦喇叭多如繁星
有冇邊幾隻推介下得閒去試
爬左文有BS 263 (好似而家難入手)、LSX (放電腦枱都夠用?)、LS50

https://drop.com/buy/massdrop-o2-sdac-dac-amp
amp 得呢隻,唔洗睇戲,淨聽歌

唔該巴打
LS50唔好諗
聽聞啲人話呢對嘢聲係好
但呢對嘢擺喺廳用大機推都難搞,好demanding
除非你買LS50wireless

elac同kef比
elac啲聲常理普遍高中音比較清爽通透,低音就比kef快速乾爽,整體比較硬淨

kef普遍比elac暖聲,高音比較暗,人聲厚啲,低音密度多啲,整體係好襟聽

睇下你鍾意乜

全部都係我9up
未聽過elac有源
有錯都唔出奇

再講我真係好鍾意LSX個樣
但elac個水晶中低音個樣又係sexy到核爆而且elac個氣動高音嗰種清澈通透真係一試難忘
對我嚟講仲正過b&w個鑽石高聲
我下一對升級都睇中咗elac

我建議你買哂兩對可以交換玩
買左邊部?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞