[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
其實有咩情況先有dsd source? 係咪好少
上網search過你呢部音響可以接受電腦嘅輸入有三種

第一紅白線
第二光纖
第三 同軸

咁睇你部電腦有乜嘢輸出
你部電腦係notebook還是大電腦?

最好喺你部見到有光纖輸出
其次耳筒孔出,或者音效孔出
我冇乜, 主要係CD 轉 flac, 但應該係有file買,或者SACD抽出嚟啩?
SACD可以用方法直rip,你可以自己rip或者down人地放出黎既rip
而有一部份label係有賣DSD high res file,不過唔普遍
(DSD仲可以multi channel,呢種更少有)
多謝ching, 最後係amazon買左個迷你amp.

係大電腦用,有Optical S/PDIF out port

我用3.5mm轉去RCA 連住個amp好 定係 用 optical s/pdif port 連住個amp 好d? 有無咩分別?

但個amp係RCA頭,好似搵唔到optical 轉RCA啲線。。
點解我見得amazon有黑色d30? 連係google search都無其他網站有黑色圖
咁即係無 optical in? optical 行 digital, RCA 行 analog,因為要解碼所以唔會有轉頭
話晒 amp 一部,無理由得咁少 input 架
有無部機嘅 link?
大多數會用金仔或者老麥機夾b&w,減走喇叭16000~17000,唔係幾夠,而且未包音源同其他線材等等

如果堅持用呢對喇叭,又想跟大路玩法用金仔或老麥amp,要加多少少錢

或者重新將budget再劃分過點買法,喇叭幾多,音源幾多,amp幾多,線材雜項幾多咁,砌一套自己接受嘅hifi
真係得兩個 input,一個 3.5 一個 RCA
睇下你有乜野線,3.5mm 轉 RCA 或者就咁 3.5 插前面都得,不過因為用電腦 sound card 所以會唔好聲
反正部 Phlips 可以插光纖不如直接用部 Phlips 咪仲好
光纖行 diigital,部 Philips 可以解碼,即刻好聲咗
因為無位放部解碼機== 好鬼大舊... 我諗啲聲應該唔會爭好遠? 同埋我未必聽得出分別多謝ching咁有心
hifi嘅嘢,個人喜好,自己啱聽為標準,用乜嘢冇所謂
如果想用埋藍芽source,個dac係咪要有藍芽?定喇叭有就得?
是旦一樣有都得,都係 pair 咗揀佢出聲
603 當16000
金仔最平E270 當25000
音源TEAC NT-505 當10000 當唔要CD/SACD機住先
平衡線喇叭線雜項當4000

我諗要預多20000穩陣 因為未必咁準確,除非amp同音源cut budget,不過唔肯定發揮到喇叭能力
如果我pair喇叭,佢識用dac read再出翻聲?會數會跳過咗dac?

利申 新手
佢係無巴打知
平啲就topping D70 + Raspberry Pi 4 powered by volumio, 呢喥會平5000-6000, USB線有屏蔽嘅合格線都得,AMP就唔建議cut太多

線嗰啲將就吓,線唔會影響太大,AMP就差好遠
咁你直接藍牙出喇叭就變咗唔經部 DAC,你想 DAC 做解碼咪揀部 DAC 出聲咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞