[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
有2K左右BUDGET
有2K左右BUDGET

想買passive speakers + amp
放電腦枱用,平時聽歌+睇戲用
本身諗住買active 但search 完應該passive 之後升級比較易
但唔識passive 求推介
唔介意二手
budget似乎只夠買支產雜嘜貨
我係金仔用家所以推金仔, 座地喇叭諗諗E480
b&w 用 soulnote 推好似都唔錯,好似代理都係咁配過嚟做demo
買Samsung q80r soundbar好定買Yamaha av amp 砌5.1好
Q80r 掛個名都有atoms
5.1嘅話後置要配musiccast 20玩無線 一隻都要過1500好貴
玩5.1要有空間 喇叭相隔唔可以太近 如果唔係分唔到邊對喇叭出聲 同埋睇你投資幾錢 玩5.1好多明線 你要諗清楚點走後置喇叭線
Soundbar 有atoms 覺得只係解碼 噱頭嘢 有等於無 你唔會太聽得出 加上天空喇叭 十套戲都先得一套會有落雨聲出下 唔值得比錢玩
反而後置真係要有
利申:由玩5.1 轉soundbar
一路都同自己講少睇戲所以唔拉線 買soundbar算
點知見到denon同yamaha有無線後置就屎忽痕想set5.1

Ching 用緊邊條soundbar?
而家好似得Samsung Sony Polk Yamaha 先有無線後置
用緊Q60 $3000
有無配埋對無線後置一齊用?
我個擺位兩邊都唔近牆 會唔會有大影響?
有幾唔近
一邊離牆一米
另一邊仲有個飯廳
https://m.thomann.de/gb/millenium_desktop_monitor_stand_dm4.htm
香港有冇地方有呢類 desktop mount 買?
有冇d 似teac ud-505嘅USB DAC
可以插4.4mm balanced
但唔係made in china
Sony ZH1ES & 索六萬...
iFi Pro iDSD & Zen DAC...
Sennheiser HDV820...
以前用foobar2000聽歌多,而家有部新機,想知道有咩player更改正?
Amarra 味精好正 但聽多陣要reboot 界面閪,Audirvana 穩定 但唔夠味 。
兩隻都有買,用老爺MacBook 聽 好似有PC 版
今晚down隻Audirvana試下得唔得先

有冇玩過啲nas做server,Roon好貴
未玩到咁pro ,但有諗過砌部nas。
Roon我如果電腦喇叭播dsd 會唔會自動幫我轉pcm 播歌
你張soundcard多數無DSD decode功能,咁樣Roon會自己先轉一次PCM先

Roon雖然係貴,不過只要你個library夠大,或者device夠多,尤其係要跨過network出audio output的話佢幾乎係唯一一個選擇

thx 巴打
iota alpha好似好慳位
但係咁矮洗唔洗都要耳平? 同需唔需要離牆好多?
我當初買都以為個usb可以做PC in
依家我都係nas網線加roon/電腦 toslink入
不過atom真係正 推下書架冇難度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞