[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
買nuprime,不如買hypex nc252mp 或502mp
依隻有乜特別?
地上最強class D 之一
用緊denon x2500h搭一set美國老牌子5.1 system, 另加左對jbl control 1 cm42 做front height玩atmos, 如要平價upgrade , 請問各ching有咩好建議?
你講 UK handmade 個隻?
module黎,邊個整都一樣……
房唔大玩hifi真係好難搞

EQ減駐波係唔係比較差既方法
黃線係冇EQ, 綠線係用左EQ
免費軟件我用開room eq wizard多
你圖係1/12 smoothing,你試下較返去psychoacoustic smoothing啦,咁先接近你聽到的frequency response.
都係一個有用嘅方法,但最好都係配合埋吸音/擴散依啲room treatment 去搞,雙管齊下就最好

綠: 冇用EQ
紅: 125Hz -10dB, 5kHz -5dB, 2kHz +3dB既結果

咁用拉EQ岩唔岩?
真正既吸音/擴散好貴,平野又怕效果差同埋有毒
好過無囉。
你用緊咩mic呀
其實吸音擴散主要係用黎減少early reflection同埋減reverb time,對frequency response 影響相對較細,除非你有位做full treatment
想問下用開pioneer n70a,2萬樓下升級轉邊隻好?
雜食。

amp係 金仔e470
喇叭係 b&w 805 d2
專係俾人掃FR果dmic,同埋有個校正既txt檔
如果可以擺位就,先轉位盡就FR flat啦
你咁樣正負十幾二十db…
after eq
空間幾大?
400呎😂😂😂
Office ?
低音差好遠
Bose Acoustimass 10 IV + Yamaha RX-V673 + Sonance SS4VC
呢個組合o 唔ok?
新手一名 🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞