[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Roon而家好似3千幾 諗緊買唔買好
年費啦
依家roon lifetime要699 usd差唔多成6000蚊
買annual都係70蚊左右一個月 值玩
用返三五年可能已經有個更好既app
lifetime license好似舊年加過價,嗰時500USD衣家要700
三五年之後有第二隻app唔出奇,不過Roon比起所有其他現存同以往既playback solution都進攻好多,而且如果你用開佢就多多少少會依賴佢個metadata database,所以lifetime買長遠可能會著數
都睇你budget同用途囉,如果個人用途唔嫌煩的確未需要用晒佢d功能
想買條soundbar
budget 10K左右
主要睇netflix同電影
有咩介紹? 睇緊ysp5600同ST5000
可唔可以比小小意見
同埋放電視既位近窗影響大唔大?
Ysp5600 無sub, 要另外買
Sony ....no comment
想問下用緊 a5再加個bass 會唔會勁得濟?
有個 on9 問題想問

例如我想買個 T20 咁既喇叭

如果我打橫訓係張枱對我聽野有無影響? 因為想換喇叭但張枱無乜位可以垂直擺又唔遮住個 mon
煩惱緊邊隻好
5600 無hdr 同sub
St5000 我見評價好兩極
5600款舊
ST5000 SONY我聽過好嘈
7.1 soundbar 又真係無咩得簡

利申: 五千買左條YSP-2700 開心使用中
各位師兄求指教一下
新手入門想買個座枱speaker
暫時睇左兩隻 Stanmore 2 同 Klipsch the three 2
Budget都係 3k-4k到
師兄覺得邊部好少少同埋仲有冇其他推介
同問, 筆直10k左近又有冇推薦?
同路人
想問埋YSP5600用電視內置netflix係咪播唔到HDR/dolby vision?
如果唔打機齋睇戲嘅搵條好啲嘅5.1好過包埋atmos嘅soundbar
除非你話你係要好hardcore
soundbar用反射式嚟做天花嘅,個效果你預比真正喇叭少3,4成感覺

atmos同dts x
初初玩係好過癮
但一套戲真係分分鐘得幾秒天花係有聲

正如套福特決戰法拉利
原生係atmos
但成套戲只係有一秒飛機飛過時天花係有聲

科幻片嗰啲會多啲
但成套戲加埋都真係可能得1分鐘
最主要係天花音效通常都係得一下

反而打機就可以keep住有聲出
個音場靚好多
用緊3020,有咩all in one amp連dac可以upgrade?
用緊SMSL A6 usb 電腦+ toslink ps4
請問 bookshelf speakers 有咩推介? 放廳,已有Stereo amp
請問 iLoud MTM 得唔得?
https://www.thomann.de/intl/hk/ik_multimedia_iloud_mtm_white.htm
係香港唔多覺有, 得 Micro Mon...

其實想入對白色又有 XLR 的... 同大隻 d 既比, 例如 Yamaha HS5 / JBL, 甚至 Genelec (e.g. 8020) 又如何??

謝謝先~
考慮緊b&w 607
805d3
唔記得咗講,budget $10k 樓下
決定左買st5000
LM
請問下qnap hs453dx 如果用黎做roon server 行dsp (only upsampling DSD)夠唔夠做?
我見官方recommend i3以上 但好似睇review好多都話呢部夠做
唔想擺咁大部NAS係屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞