[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Edge 系列聲唔差,不過好多hifi 友見到made in china 就會話不了,冇計。
係咪有師兄有用psi audio a17m? 聽過a14m 覺得好正,又細部,但心思思覺得張枱夠位放17m, 唔知有無師兄比較呢兩對?
原本玩緊5.1突然屎忽痕想升級5.1.2
因為更新完部Amp見到support dts x
如果要加對反射喇叭大概要幾錢左右同埋會唔會好難set?

用緊amp marantz sr5001
前置 b&o RL1000
中後置同subwoofer Wharfedale Dx2
想問$2000筆直買邊隻藍牙Speaker好?
睇到隻Kef x Porsche design gravity one
好似好正
求推薦
sony HT-ST5000 個重低音 打橫放得唔得???
想買套jamos 5.1喇叭
因為見佢拎左eisa award
但amazon唔送到香港,除左淘寶仲有咩網買到喇叭
除咗係amazon,thomann外有無人成功係其它外國音響設備網站買過嘢?如https://www.edel-tone.de/
間房有幾大先
想問 devialet phantom reactor抵唔抵玩
純粹想揾高質素喇叭,放係房得閒播下歌咁
新手一問 早排入左對Yamaha Nx-n500, 用光纖插電視, ps4/switch HDMI直插電視

發現有D短既聲音 有時會無左 例如switch個menu 左右移動時 會有D [達達]聲既音效 喇叭出果陣, 出幾次後就會無左呢D聲, 但用返電視build in speaker係無問題的 另外太鼓 都有時有粒音無左咁

有無人知咁係咩setting問題
試過PS4 光纖直連喇叭都有呢個呢題 但PS4 -> usb dac -> 3.5mmdac -> 3.5mm去又無事

d人話係bitstream問題 但見個yamaha app寫已經係用緊pcm
買左對jbl 306 諗住電腦用 洗唔洗加dac 音效卡果啲
要USB DAC
爬下文先 想要埋Bluetooth
睇到頭大 有無巴打推介下 預算2k
AI-301DA-X點睇點睇
6000蚊budget想係房用電腦聽歌睇片 想請教下有冇咩好推介?
二手ls50
入門電腦喇叭一千以內
最好選擇係咪jbl pebbles 同creative t20?
會聽歌睇戲打機
定有其他高性價比選擇
求巴打解答
想買2.0喇叭,budget 4000-5000
暫時見到 yamaha nx-n500 ,求巴打其他推薦型號/牌子
點解嘅,Cambridge audio咁差咩
細房係咪無得玩,好似一百呎都唔夠
粗略估計面積約2.5m * 3m
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞